snart er det duket for et nytt semester ved landets høgskoler og universiteter. Er du en av dem som har gått over i full dvalemodus i løpet av ferien?

Da er det ikke så rart hvis du kjenner at det skorter på motivasjon for å komme seg tilbake til lesesaler, kollokviegrupper og det grå hverdagslivet.

Heldigvis er ikke gode råd dyre. Ved hjelp av noen små grep er det faktisk fullt mulig å få en superstart på semesteret. Her er syv tips til hvordan du kommer deg tilbake i studiemodus.

 

1. Få på plass en døgnrytme

Dette er det viktigste av alle tipsene vi kan gi deg før starten av semesteret.

For mange kan det være et aldri så lite sjokk å komme tilbake i vanlig døgnrytme, og har du blitt vant til å sove utover dagen i løpet av ferien er det tross alt ikke helt lett å stå opp tidligere.

Vårt tips er å begynne normaliseringen av søvnmønsteret allerede en uke før semesterstart. Hvis du prøver å stå opp en time tidligere hver dag, venner kroppen seg gradvis til en normal døgnrytme.

 

2. Sett deg noen mål for semesteret

Hva ønsker du å bli bedre i?

Kanskje setter du deg et mål om å bli bedre til å lese pensum jevnlig, eller å få bedre karakterer i et spesifikt fag. Det er uansett absolutt en god idé å sette seg noen mål for hva du ønsker å oppnå i løpet av semesteret.

Selv om du kanskje ikke har vært noen drømmestudent i et tidligere semester, trenger ikke det bety at du ikke kan bli det nå.

La fortid være fortid, og bruk litt tid på å tenke gjennom hvilke områder du ønsker å forbedre deg på i det kommende semesteret.


 

3. Få oversikt over timeplan og pensum

En god begynnelse på et nytt semester er å få en oversikt over hvordan dagene kommer til å se ut. Sjekk hvilke dager du har forelesninger i forskjellige emner, og få en oversikt over pensum for året.

LES OGSÅ: Ex.phil-eksamen rundt hjørnet? Les stipendiaters tips til å forstå faget!

 

4. Delta og vær aktiv

Ett mål vi synes du bør sette deg, som også refereres til i punkt 2 på denne listen, er å delta og være mer aktiv som student.

For det første kan en slik målsetning hjelpe deg med å finne motivasjon og bli engasjert på vegne av faget ditt, samtidig som det gjør at forelesere og medstudenter legger merke til deg.

Er du ny student er dette en fin måte å komme inn i studiemiljøet på.

LES OGSÅ: Slik setter du opp en god studieplan

 

5. Rydd rommet og organiser arbeidsplassen

Hvis du liker å jobbe hjemmefra, er det lurt å rydde rommet og arbeidsplassen før semesteret kommer i gang for alvor.

Det høres kanskje litt ut som en overdrivelse, men har faktisk en viktig funksjon: For det første gjør det arbeidsplassen din mer trivelig, og for det andre gir det deg en mental følelse av å ha kontroll og være klar for det nye semesteret.

LES OGSÅ: Slik får du mer selvdisiplin i studiehverdagen

 

6. Finn ut hvordan du lærer

News flash: Vi har alle vår måte å lære på, og det finnes fire forskjellige læringsmåter: Visuell, auditiv, taktil og kinestisk.

De som lærer best visuelt husker best det de har sett, de som lærer auditivt husker best de de har hørt, de som lærer taktilt husker best gjennom å bruke hendene, mens de som lærer kinestisk husker best ved å være i fysisk bevegelse.

Finn ut hvilken måte du husker og lærer best på. Er du en auditiv lærer, vil det for eksempel være et pluss for deg å ha en kollokviegruppe og å delta i alle forelesningene.


 

7. Vær tålmodig

Husk at ting tar tid. Gode studievaner trenger tid for å sette seg. Form is temporary, class is permanent, sier man tross alt.

Ikke forvent at du kommer tilbake i god glid den første uka i et nytt semester. Tenk heller at grepene du tar tidlig i semesteret er ment som et fundament for de studievanene som utover i semesteret forhåpentligvis fører til gode karakterer på eksamen.