Magnus (24) har tidligere studert samfunnsøkonomi, og er nå på siste semester av å ta opp fag, med åtte 6`ere så langt. Neste semester er han forhåpentligvis medisinstudent. Hva er hemmeligheten?

 

Hvordan lykkes med å ta opp fag?

Navn: Magnus Holen

Alder: 24

Prosjekt: Ta opp fag

Studiested: Bjørknes

 

Hvorfor tar du opp fag?

Det er så enkelt som at jeg ønsker å komme inn på et studie som jeg ikke har karakterer til å komme inn på fra VGS.

Jeg begynte å studere økonomi etter førstegangstjenesten, men fant ut at det ikke var helt riktig. Etter en liten stund kom jeg frem til at jeg vil sikte mot medisinstudiet.

Det er ikke fordi jeg syns det er gøy, men det er nødvendig for at jeg kan gjøre de tingene jeg ønsker å gjøre her i livet.

 

Hva gjorde at du bestemte deg for å ta opp fag?

Da jeg hadde bestemt meg, hadde jeg bestemt meg. Da var det ingen vei tilbake i mitt hode.

Men det var en lang prosess før jeg fant ut av det.

Etter VGS reiste jeg til Spania for å lære spansk, og var så i militæret. Jeg fikk allerede da en følelse av at jeg ikke hadde karakterene til å gjøre de tingene jeg ville gjøre studie- og karrieremessig. På det tidspunktet var det likevel ikke et alternativ å ta opp fag, det virket som et langt steg tilbake. 

Da jeg så begynte å studere økonomi skjønte jeg gradvis at det ikke var riktig. At det faktisk var nødvendig for meg å ta det skrittet tilbake for å komme dit jeg vil. 


 

Hvilke kriterier brukte du for å avgjøre hvor du skulle ta opp fag?

Jeg fant ut at jeg ville gjøre det i Oslo, fordi jeg har vokst opp rett ved og har familie i nærheten. Det ble veldig viktig for meg å være nærme familien.

Når det gjelder skole og undervisning hadde jeg hørt mye om forskjellige steder. Jeg landet på Bjørknes, kanskje fordi det var den skolen jeg hadde hørt mest om.

Prisen på undervisningen fikk jeg inntrykk av var ganske lik overalt, så det spilte liten rolle.

LES OGSÅ: Slik snur du en dårlig studiedag

 

Hvordan ser en vanlig studiedag ut for deg?

Det starter gjerne med at jeg våkner opp i 8-tiden, tar en stor og god frokost, og reiser bort til skolen. Der setter jeg meg før timen starter for å lese på det vi skal gå gjennom i undervisningen. Jeg syns det er veldig viktig å ha gått gjennom det i forkant.

I timen følger jeg godt med, og tar notater. Så leser jeg gjennom notatene senere den kvelden, og morgenen etter.

På slutten av dagen avslutter jeg alltid med en treningsøkt, enten det er organisert trening eller egentrening, for å ha energi til dagene som kommer. Søvn, og å spise sunt er også veldig viktig. 

Jeg mener at trening, søvn og kosthold er like viktig som at jeg har lest. Spise sunt hver dag, trene minimum fire ganger i uken, og å sove 8 timer hver natt. Jeg går ikke på kompromiss med noen av de tingene.


 

Har du en egen notatteknikk?

Det kommer an på om det er undervisning i faget eller ikke.

Dersom jeg har undervisning, skriver jeg ned alt læreren sier er viktig.

Dersom jeg ikke har undervisning, og i alle fag med muntlig eksamen, prøver jeg å ikke fylle inn med altfor mye tekst i notatene. Jeg lager heller en oversikt ut ifra kompetansemålene.  

Jeg tar utgangspunkt i de store temaene i kompetansemålene, og lager lister i stikkordsform. Stikkordene er basert på hva jeg har lest om temaet i pensumboka til faget. Man kan si at kompetansemålene er malen, og så fyller jeg inn med fagstoff fra boka. 

Jeg repeterer alltid flere ganger. Man har ikke lært noe bare fordi man har blitt eksponert for det, man må repetere for at det skal feste seg.

Dermed, etter å ha lest pensum flere ganger og laget stikkordslister ut ifra kompetansemålene, bruker jeg stikkordslistene til å øve og sjekke hva jeg faktisk husker.

LES OGSÅ: Ti tips til hvordan du skriver en god bacheloroppgave

 

Får du undervisning i alle fag?

Nei. Jeg har tatt undervisning i en del fag, men det kan jeg velge selv. Det er enklere hvis man tar undervisning, da får man bedre oversikt over faget.

I de vanskeligste fagene, som for meg er realfagene, har jeg tatt undervisning. I andre fag som jeg mente jeg kunne bedre fra før har jeg ikke tatt undervisning.

Undervisningen foregår gjerne ganske intensivt, ved at man har mye mindre tid på hvert fag enn man hadde på VGS. Undervisningen er sentrert rundt det aller viktigste i faget.

Det er ofte rundt en fjerdedel av boka som er relevant for eksamen, og det er ofte bortkastet tid å tenke at man skal lære alt som står der like godt. Dessuten kan det føre til at man ikke lærer det som er eksamensrelevant godt nok. 

Derfor fokuserer jeg på det som står i kompetansemålene, for ved å følge dem lærer jeg meg det som er eksamensrelevant.


 

Hvor mange timer om dagen bruker du på å studere?

Ca. rundt 6 timer om dagen er dedikert til studering. Jeg tar en litt roligere helg med 3-4 timer dagen.

LES OGSÅ: Slik får du unna alt før semesterslutt

 

Hva er det mest utfordrende med å ta opp fag?

Det er den korte tiden man har, og det at man ikke helt vet når man kommer opp til eksamen før ganske sent i semesteret.

Det er også gjerne kort tid igjen til eksamen når jeg først får vite eksamensdato, men det at det er mye stoff på kort tid er nok det aller mest utfordrende.

LES OGSÅ: Slik håndterer du konflikter

 

Hvordan skiller det å ta opp fag seg fra å studere ved et universitet?

Jeg vil si at når du tar opp fag er det veldig mange områder i et fag du må dekke. Det er ikke like mye dybde-fokus som på universitetet, men det er mange momenter i et fag du må beherske greit.

Så i et studieløp på universitetet er det mer dybde, men ikke like mye bredde.

Ellers er studiehverdagen ganske lik, foruten om at jeg jobber mer med studiene nå, og mer målrettet.

Det er veldig viktig for meg å gjøre alle disse andre tingene utenom å studere, for å kunne gjøre det bra. Jeg er nesten fanatisk når det gjelder å få nok søvn, tid til å slappe av, trene og å spise godt og sunt.

LES OGSÅ: Podkast som undervisningsmetode

 

Hvordan angriper du et nytt fag?

1. Først må jeg få strukturert faget, og finne ut hva som er kompetansemålene før jeg begynner å lese.

2. Så begynner jeg å skumlese boka for å få en oversikt.

3. Når jeg er ferdig med å skumlese går jeg litt mer detaljert til verks, for å finne ut hvor jeg finner svar på de forskjellige kompetansemålene i boka.

4. Så repeterer jeg dybdelesingen flere ganger.

5. Dermed lager jeg notater med utgangspunkt i kompetansemålene, som jeg igjen repeterer flere ganger.


 

Hva gjør du når du ikke studerer?

Som nevnt trener jeg minimum fire ganger i uken, og er også opptatt av å ta rikelig med pauser i løpet av en studiedag. Da går jeg gjerne ut for å få frisk luft.

Det har vært litt mindre sosiale ting nå mens jeg har tatt opp fag, men jeg setter gjerne av tid til sosiale ting med de jeg er på skolen med.

Jeg passer på å ta en kaffe med de jeg arbeider sammen med, og å setter av litt tid til å prate. Det kan ikke bare være fag vi snakker om. 

Det er en viktig del av det, hvis ikke blir man helt gæren.

LES OGSÅ: Hvordan lykkes med faget organisasjon og ledelse?

 

Hvordan forbereder du deg inn mot eksamen?

Et dypere fokus.

Når eksamen nærmer seg kan jeg sitte opp mot 10 timer om dagen. Da tar jeg også hyppige pauser, gjerne en gang i timen. Jeg sørger for å gå ut og få frisk luft mellom øktene.

Hvis det er muntlige eksamener passer jeg på å snakke høyt og tydelig i alle samtaler, og å snakke mye om faget. Enten med en venn, familie, en klassekamerat eller for meg selv. Da må jeg trene på det jeg skal gjøre, som nettopp er å kunne snakke om faget.

Når det er skriftlig eksamen skriver jeg masse, og bruker ikke tid på å prate om det. Jeg skriver gjerne mange og lange tekster om ulike deler av faget.

Jeg skriver for hånd, fordi jeg har hørt at man husker og lærer det bedre sånn. Jeg vet ikke hva forskningen sier om det, men for meg funker det, og derfor har jeg valgt å fortsette med det.


 

Hva tror du gjør at du lykkes med å ta opp fag?

Når det gjelder muntlig eksamen har jeg jobbet, og jobber fremdeles, for Leger uten grenser som verver om sommeren. Da går jeg fra dør til dør for å få folk til å bli med på å betale.

Det er en jobb hvor man må snakke med nye mennesker hele tiden, og overbevise dem om noe. Det har hjulpet meg veldig når det gjelder muntlig eksamen. Jeg har fått trene mye på å strukturere det jeg skal si for å få budskapet frem best mulig. 

Så det vil jeg anbefale, hvis man vil forbedre sin muntlige framstillingsevne. Enten i form av en jobb som krever mye snakking, eller bare å øve på å snakke høyt og tydelig og strukturert med folk du kjenner.

Jeg har fått bruk for den kunnskapen på andre området i livet også, og føler jeg har fått mye igjen for det.

Jeg vil også understreke at jeg ikke bare har fått 6`ere. Det var to matteeksamner som ikke gikk helt som planlagt.

LES OGSÅ: Slik unngår du latskap i studiehverdagen

 

Har du noen tips til folk som vurderer å ta opp fag?

Du må ha disiplin, og strukturere hverdagen din. Jeg mener det er et mindset alle kan ha. Trening og soving er også veldig viktig for læring.

Konkret kan jeg tipse om å starte dagen med å lage en liste over hva du skal få til i løpet av dagen.

Ikke tyranniser deg selv i starten, med altfor lange lister og ingen belønning.  

Vær grei og forhandlende med deg selv. Spør deg selv «hva er jeg nødt til å få i dag, for at jeg skal gidde å gjøre det her?» kanskje det er en sjokolade på slutten av dagen, eller noe annet du liker.

Så vær grei med deg selv, men hold deg disiplinert.