Slutten av høstsemesteret betyr for mange studenter at eksamen nærmer seg med stormskritt.

Kanskje har du stålkontroll på pensum allerede, eller kanskje kjenner du stresset komme krypende og tenker på alt du skulle ha lest for flere måneder siden.

Her har vi samlet flere tips, som skal hjelpe deg gjennom den mørke, tunge eksamensperioden, og som kan komme til nytte for alle studenter:

 

Unngå skippertak

Det første tipset er selvfølgelig å unngå skippertak og ikke lese døgnet rundt de siste dagene før eksamen.

Dette krever litt planlegging av når du skal lese og hva du skal lese i ukene før eksamen, men skippertak anbefales aldri og gir som regel ikke de ønskede resultatene på eksamen.

Sett derfor opp en plan for de siste ukene før eksamen, for å sørge for at du kommer deg gjennom pensum.

 

Sett av nok tid til å lese

I ukene og dagene før eksamen, så er det viktig å sette av nok tid til å lese og/eller jobbe med oppgaver.

Planlegg hvilke dager du skal være på lesesalen, hva du skal gjøre, og hvor mange timer du skal bruke på lesing/eksamensforberedelser hver dag. 

Si ifra til studentforeningen og arbeidsgiveren din i hvilke perioder du ikke har tid til å jobbe like mye som vanlig og om du skulle trenge fri dagen før eksamen.


 

Sett opp en tidsplan

De siste månedene og ukene før eksamen, er det lurt å sette opp en tidsplan for hva du skal gjøre og når du skal gjøre det.

Lag en ukentlig timeplan og sett opp en liste over alt du skal gjøre for dagen.

Det er både gøy og tilfredsstillende å kunne krysse av punktene på listen, og det hjelper deg å jobbe effektiv hele dagen og komme gjennom alt du må før eksamen.

LES OGSÅ: Slik får du mest mulig ut av den digitale undervisningen

 

Gjør lesing hyggelig

Selv om du har lange dager med pensumbøkene foran deg, så betyr det ikke at eksamenslesingen ikke kan være behagelig eller hyggelig.

Sett deg i sofakroken med en kopp te eller ta deg noen pepperkaker mot slutten av dagen.

Å gjøre lesing til noe hyggelig, hjelper ofte med motivasjonen og gjør det lettere å ikke gå lei før eksamen.

LES OGSÅ: Spillelister til studieøkten - 6 spillelister for studier og konsentrasjon

 

Finn deg en arbeidsplass

Lesesalen fungerer ikke for alle, men det er viktig å finne deg et sted hvor du jobber godt og klarer å konsentrere deg ordentlig.

Uavhengig om du jobber hjemme, på kafé eller på lesesalen, så er det viktig at du klarer å skille mellom når du jobber og når du har fri. Velg også gjerne et sted fritt for distraksjoner og legg bort mobiltelefonen om nødvendig.


 

Ta deg pauser!

I løpet av en lang dag på lesesalen, er det viktig å ta seg gode pauser innimellom alle takene.

Avtal å spise lunsj med en av vennene dine midt på dagen, så kan dere bruke lunsjen på å snakke om noe helt annet enn studier og eksamen. Det kan være både hyggelig og hjelpe til med å roe nervene, før eksamen. 

Les gjerne i en time og ta deg fem minutter pause, hvor du kan se på en morsom video på YourTube eller gjøre noe annet hyggelig. Dette hjelper å holde motivasjonen oppe.

LES OGSÅ: Slik håndterer du konflikter

 

Spis sunn og næringsrik mat

Selv om det selvfølgelig frister alle mest å stappe i seg sjokolade, marsipan og peppekaker under hele eksamensperioden nå på høstsemesteret, så er det viktig å spise sunt, slik at du får all energien du trenger for de lange dagene på lesesalen.

Lurer du på hva du kan spise? Sjekk ut noen forslag HER.

LES OGSÅ: 5 nyttige tips og triks i Microsoft Word

 

Husk å trene!

Å trene er viktig under eksamensperioden, spesielt siden du bruker mye tid foran pc-skjermen eller i en stol på lesesalen.

Å sitte stille, og skrive og lese hele dagen, kan lett gi vondt i ryggen, og det er derfor viktig med bevegelse og trening.

Gå deg gjerne en tur ute, slik at du får litt frisk luft i tillegg!


 

Få nok søvn

Å få nok søvn er helt sentralt i eksamensperioden, for å klare å holde konsentrasjonen oppe.

Prøv å legge deg tidlig nok til å få 7-8 timer søvn hver natt. Lite søvn kan føre til økt stress, nedsatt konsentrasjonsevne, og du vil ikke klare å tilegne deg det du trenger av informasjon på en like effektiv måte.

Prøv også å gjøre noe annet enn å lese den siste timen før du legger deg, slik at du får noe annet å tenke på, før du skal sove.

Da gjenstår det vel bare å si: Lykke til på eksamen!