Roz Karim studerer ved Høyskolen Kristiania i Urtegata i Oslo. Hun er nå på sitt andre år av studiet.
– Jeg var veldig usikker på hva jeg ville etter videregående, men med en gang jeg fant ut at det var mulig å spesialisere seg innen klipping skjønte jeg at det var det jeg ville.
Navn: Roz Karim
Alder: 24
Studie: Film og TV
Studiested: Høyskolen Kristiania, Oslo
Hvorfor valgte du dette studiet?
– Jeg satt i flere uker og søkte på studier etter videregående, men det var liksom ingenting som ropte til meg.
– Jeg begynte å søke på Høyskolen Kristinia, og fant ut at de hadde klipp som en egen spesialisering på Film og TV-studiet. Da skjønte jeg at det var det jeg ville.
Roz forteller at hun alltid har likt å klippe.
– Jeg synes det er gøy å sitte og pirke på for eksempel kontinuitet lenge. Jeg koser meg når jeg får sitte lenge og jobbe med et prosjekt jeg synes er spennende.
Kan du fortelle om studiets innhold?
– Det første året lærer man mer generelt om hvordan man faktisk lager en film. Man har mye praktisk arbeid, hvor man får prøve seg i de forskjellige rollene på sett: foto, regi, produsent, lyd, lys osv, i tillegg til at man klipper det man lager.
– Vi laget mange filmer det første året, og det var interessant å se hvor mye flinkere vi ble etter hvert prosjekt.
Roz forteller at man på andre året velger en spesialisering. Da deles klassen nemlig opp i fem forskjellige klasser; Klipp, Foto, Regi, Produsent og Kreatør.
– Jeg valgte klipp, og har lært så sykt mye bare de første månedene vi har hatt nå. Det er stor forskjell på første og andre året. Nå føler jeg at jeg virkelig går en spesialisering, og det er klipp jeg skal lære meg.
– Jeg trives veldig, men jeg merker at det er ting man ikke har tenkt over før man begynner her. Man blir blant annet veldig trøtt og sliten av å klippe i lengre perioder, og det er viktig å passe på ryggen og ta seg noen luftepauser her og der.
Kort oppsummert, hva lærer man på studiet? Hva slags kompetanse går man ut med?
– I tillegg til alt det praktiske arbeidet du får med å produsere filmer, er det også litt teori. Man lærer om filmhistorie, rollene på settet, hvordan instruere skuespillere, aksebruk osv.
– Ellers er Film og TV en utdanning hvor man blir godt forberedt til bransjen.
LES OGSÅ: Vurderer du bachelor i cyber-sikkerhet? Les dette først!
Hva er det beste med å studere det du studerer?
– Jeg elsker at det er et så kreativt studie. Man lager så mange idéer og konsepter sammen, som man aldri har tenkt på før.
– Jeg synes det er utrolig spennende at vi er med fra preproduksjon til innspilling og så til etterarbeid. Man merker at selv om man føler man har god tid på et prosjekt, er det plutselig opptaksdag. Det er stressende, men veldig verdt det.
Roz forteller at klassemiljøet også er noe som gjør studiet spesielt.
– På første året, er man rundt 60-70 stykker, og jeg er så overrasket over hvor samlet vi ble og hvor godt klassemiljø vi hadde selv om vi var så mange.
– Vi hadde julebord sammen der så å si hele klassen møtte opp. Det var kjempekoselig, og ellers inviterer vi hverandre til alt mulig.
– VI prøver å gjøre så mye sosialt sammen som vi kan. Helt ærlig er klassemiljøet på Film og TV det beste jeg har opplevd.
Hva er det morsomste du har gjort på studiet?
– Vi har gjort mye spennende, men et av prosjektene jeg likte best var når vi skulle lage underholdning til sosiale medier. Vi lagde et tiktok-konsept, og det var gøy å se at det arbeidet vi gjorde faktisk ga resultater i form av seere.
– Vi planla konseptet godt, og at vi skulle poste på faste dager. Dette prosjektet hadde vi rundt januar/februar, og vi fikk faktisk en kommentar på Tiktok her en dag om når det kom flere episoder.
I tillegg til unterholdningsprosjektet, filmet gruppen til Roz en kortfilm i Lillehammer.
– Det var gøy å reise et sted sammen. Det var veldig utfordrende, men vi lærte mye på den turen, forteller Roz.
Hvilke muligheter åpner studiet ditt for mtp. jobb og videre studier?
– Studiet åpner opp for bransjen. Man lærer mye om hvordan ting faktisk foregår i den virkelige verden, og vi knytter kontakter og får verdifull kompetanse i form av erfaring.
– Det viktigste man gjør på studiet er faktisk å møte opp og gjøre en innsats. Vi har i tillegg flinke gjesteforelesere fra bransjen som vi lærer utrolig mye av.
– Som klipper, vet jeg at det er stor sannsynlighet for å få jobb; klippere er nemlig veldig ettertraktede i bransjen.
Hva har vært mest utfordrende med studiet?
– Jeg føler at i hvert prosjekt er det en ny utfordring man må takle. Sånn generelt, vil jeg kanskje si at det å skulle samarbeide med så mange forskjellige folk er mest utfordrende.
– På 1.-og 2.-året, velger man ikke grupper selv, og man må lære seg å jobbe med personer man kanskje ikke er så lik. Dette er veldig nyttig med tanke på det å jobbe i bransjen, da du kan ende opp på sett med hvem som helst.
LES OGSÅ: Marthe (23) studerer multimedieteknologi og -design
Kan du fortelle litt om skolen og studiemiljøet?
– Skolen i Urtegata er helt ny, og vi var det første kullet som fikk bruke den. Den er utrolig fin og moderne, og vi trives her.
– Alle linjene forholder seg på en måte til en egen etasje. VFX og spilldesign er f.eks i femte etasje, mens Film og TV er i fjerde og andre.
Roz forteller videre at hun ikke har opplevd noe negativt med studiemiljøet på skolen.
Folk er utrolig hyggelige og hjelpsomme, selv om man ikke kjenner dem. Det virker som en skole med mange hyggelige og kreative mennesker. Vi samarbeider også mye på tvers av linjene, da spesielt med lyd og skuespill, og det er kjempekjekt, sier Roz.
Hva er det kuleste med plassen du studerer?
– Vi har filmklubb hver torsdag i kinoen på skolen. Det er spennende at det er åpent for å gjøre aktiviteter på skolen utenfor skoletiden.
– Filmklubb er veldig sosialt, og det er alltid bra stemning. Etter at vi har sett ukas film, drar vi samlet til Skjenkestua, studentpuben.
Det er rått at vi har studenter som tar seg tid til å planlegge dette!
LES OGSÅ: Vurderer du å studere Sammenlignende politikk? Les Espens tips!
Hva er drømmejobben din?
– Generelt er det jo å ha klipp som en jobb, men hvis jeg skal velge en drøm, er det nok å klippe en spillefilm. Kanskje en Netflix-film? Jeg elsker jo skrekk, så kanskje noe innen den sjangeren?
LES OGSÅ: Mitt studie: Nyfødtsykepleie – et innblikk i studiet
Har du noen tips til andre som vurderer å studere det samme?
– Ikke vær redd for å følge drømmen!
– Jeg synes man skal studere det man ønsker å studere. Det er veldig viktig. Man bør ikke tenke på hvilke forventninger folk har, men heller tenke på hva man virkelig ønsker å studere.