Har du lyst til å jobbe med barn og unge fra 10 til 16 år, og elsker å lære bort kunnskapen din til andre?
Sofie studerer grunnskolelærerutdanning for 5.-10.trinn ved OsloMet. Hun forteller om studietiden så langt, og deler sine tips til fremtidige søkere.
Navn: Sofie Schi Skjølsvold
Alder: 22
Studie: Grunnskolelærerutdanning for 5.-10. trinn
Studiested: OsloMet
Hvorfor valgte du dette studiet?
Jeg har alltid vært veldig glad i å lære bort. Jeg synes det er veldig spennende med utdanning, og jeg liker å jobbe med barn og unge, forteller hun.
Sofie forklarer videre at hun får et kick av å lære bort, og særlig av å se at barna trives i hverdagen.
Kan du fortelle litt om studiets innhold?
Jeg har tatt 60 studiepoeng i matte, 60 studiepoeng i samfunnsfag og 30 studiepoeng i pedagogikk. Nå tar jeg 30 studiepoeng i musikk, sier hun.
De har så å si bare obligatorisk undervisning. Dette medfører at de slipper å sitte mye hjemme og lese, men de må selvfølgelig forberede seg til timene.
– Det var mye undervisning da jeg hadde matte. Man måtte derfor sette seg inn i tematikk på egenhånd hjemme. I samfunnsfag, trengte jeg også å lese en del.
Nå som jeg har musikk, er det mye praktisk undervisning. Vi er på skolen og lærer om ulike undervisningsmetoder, fortsetter hun.
Når begynte dere å gå ut i praksis?
Sofie forteller at de hadde én ukes observasjonspraksis allerede det første halvåret, og fire uker det andre semesteret. Etter det, har de hatt tre ukers praksis i semesteret.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi har praksis så ofte, for man lærer noe helt annet av praksis enn av undervisningen.
Sofie har også noen tips til dem som skal ut i praksis:
– Vær åpen for å lære! Man kan møte på praksislærere som er veldig forskjellige fra en selv, men alle sitter med verdifull kunnskap som kan hjelpe deg med å forstå hva slags lærer du ønsker å være.
Vær åpen for å lære mye av noen du kanskje er uenig med! sier hun.
LES OGSÅ: Interessert i IT og programmering? Viktoria studerer programmering ved UiO!
Hva slags kompetanse går du ut med?
Man får undervisningskunnskap i fagene sine, og så har vi pedagogikk; vi lærer hvordan man jobber med barn og unge, forklarer hun.
I tillegg, lærer man mye om forskning, og hvordan man setter seg inn i forskning. Sofie forteller at det er derfor de skriver en master.
– Når man skal lese om forskning, er det fint å ha forsket litt selv.
LES OGSÅ: Lyst til å studere litteratur, film og teater? Les dette!
Hva er det kuleste du har gjort på studiet?
Da jeg studerte samfunnsfag, tok vi en tur til Brussel. Da fikk vi besøkt NATO og Europaparlamentet, forteller hun.
– Det er ikke alltid man får dra på slike turer, men det var veldig kult, for da fikk vi se veldig mye av det vi hadde lært om i samfunnsfag.

Åpner studiet ditt opp for andre yrkesmuligheter?
Man kan jobbe innenfor utdanning andre steder; man trenger lærere i fengsel, for eksempel, forklarer Sofie.
– Man kan også gå inn i skoleledelse og skolepolitikk.
Hva har vært det mest utfordrende så langt?
Man får mye ansvar, forteller hun, og utdyper:
– Jeg begynte å studere ganske tidlig. I begynnelsen, slet jeg med at man skal være en veldig voksen person i livet til barn når man er ganske ung.
Likevel, påpeker Sofie at det er et fint ansvar å ha, for man blir tildelt muligheten til å kunne utgjøre en stor forskjell i livet til mange barn og unge.
– Det er også et masterstudium, så det kan være ganske krevende til tider. Det kan være mye å lese og å sette seg inn i.
Sofie understreker derimot at man med tiden finner en balansegang mellom hvordan man har lyst til å studere, og hvor mye man trenger å studere.
LES OGSÅ: Vurderer du å bli lektor? Les dette først!
Kan du fortelle litt om OsloMet og studentmiljøet der?
Jeg vet at de har mange foreninger; det er mye å være med på hvis man har lyst til å være sosial, forklarer hun.
– Jeg har vært veldig heldig, for jeg studerer med folk som har lyst til å bli det samme som meg. Det blir et veldig hyggelig klassemiljø.
Sofie forteller videre at det finnes mange fine lokaler ved OsloMet; fra kantiner til lesesaler. Hun forklarer også at de som studerer musikk har en egen avdeling der de kan møtes for å øve sammen.
Hva synes du om å studere i Oslo?
Jeg synes det er veldig fint hvor tilgjengelig alt er, sier hun.
– Det er ikke lange reiseveien til noen ting. Du kan bade om sommeren, matbutikken og kjøpesentrene er nærme, det er parker i nærheten og mye å finne på.
Det er veldig fint å kjenne på at hvis man har lyst til å finne på noe, så er det ikke lange veien, forteller Sofie.

Hva er drømmejobben din?
Jeg synes skolepolitikk og skoleledelse er veldig spennende, men i første omgang har jeg mest lyst til å jobbe som lærer, forklarer hun.
– Jeg tror også at for å eventuelt drive med skoleledelse eller skolepolitikk, er det veldig fint å ha vært innom skolen først.
LES OGSÅ: Vurderer du bachelor i barnevern? Les dette først!
Har du noen tips til dem som vurderer å studere det samme?
Prøv det ut! Dra ut i praksis; jeg vet om mange som var litt usikre. Fungerer det ikke, kan man alltids prøve å studere noe annet senere, men da slipper man å risikere «hva hvis?»- tanker, forteller Sofie.
– Praksis er en veldig fin måte å kjenne litt på kroppen hvordan det er å være lærer.
Når man er lærer, blir man aldri ferdig utdannet, fordi du kommer alltid til å møte på nye elever. I tillegg, forandrer verden seg så mye, og måten elever lærer på, forklarer hun.
– Elever interesserer seg for veldig mange forskjellige ting, så for å bygge relasjoner til elevene, må man ha evnen til å sette seg inn i nye ting. Det er en fin egenskap å ha i mange yrker.