Herman Kjos studerer journalistikk ved Nord Universitet i Bodø, og har fått erfaring med nyhetsarbeid i lokalmiljøet. Han setter pris på den store friheten i studiet.

 

Mitt studie: Journalistikk

Navn: Herman Kjos

Alder: 20 år

Studie: Journalistikk

Studiested: Nord Universitet, i Bodø

 

Hvorfor valgte du dette studiet?

Jeg visste ikke hva jeg ville gjøre, så da tenkte jeg på hva jeg synes er gøy, og det er jo fotball. Hvis jeg kan jobbe med det som sportsjournalist, er det kjempegøy.

Jeg er egentlig interessert i all slags sport, så det er mye av grunnen til at jeg valgte studiet. 

 

Kan du fortelle litt om studiets innhold og undervisning?

Vi lærer mye om å jobbe med lokaljournalistikk.

Akkurat nå har vi intern praksis, og vi har blant annet vært en uke hos Avisa Nordland. Vi lager egne saker og skal ha en mappeeksamen, hvor vi skal levere tolv saker til sammen.

Slik har undervisningen vært mye i det siste, men tidligere har vi også vært innom foto, podkast, radio og litt av hvert. I tillegg, hadde vi et dannelsessemester tidlig i studiet.

 

Kort oppsummert, hva lærer man på ditt studium?

Jeg føler man går ut med kompetanse innen mange forskjellige former for journalistikk.

Det handler også om hva man gjør det til selv. I den interne praksisen, for eksempel, var en i klassen min nylig ute og dekket Bodø/Glimt mot Arsenal-kampen.

I undervisningen, lærer vi hva som er basisen for journalistikk, men jeg skulle gjerne hatt mer av sportsjournalistikk, da det er det jeg interesserer meg for.

 

 

Hva er det beste med å studere det du studerer?

Jeg liker friheten man får til å gjøre hva man vil. I internpraksisen kommer vi på skolen og kan bare velge oss en sak vi har lyst til å lage, og så lager vi den.

Det er også en del av grunnen til at jeg valgte journalistikk; på grunn av friheten innenfor jobb. Du kan komme og gå litt som du vil, og ha frie tøyler til å skrive om det du vil. Med mindre du blir satt på noen saker, men det er også ganske spennende, fordi du aldri vet hva du får.

Dette lærte jeg i løpet av uka hos Avisa Nordland. Jeg skulle lage en sak om noen som skulle pensjonere seg, og det gjorde jeg om til en morsom sak. Han hadde et sitat som var «jeg skal i hvert fall ikke flytte til Sveits», og da gjorde jeg det til overskriften, noe som ble veldig morsomt.


 

Hva er det kuleste du har gjort på studiet?

Det må jeg si er praksisen. Det har vært veldig gøy nå, og jeg gleder meg til den tolv uker lange praksisen vi skal ha i det siste semesteret.

LES OGSÅ: Vurderer du idrettsvitenskap? Les dette først!

 

Hvilke muligheter åpner studiet ditt for når det gjelder jobb?

Det åpner for mange muligheter, journalistikk er et godt grunnlag for alt og du lærer så mye forskjellig. Du lærer om alt fra a til å i samfunnet.

Du kan bli anmelder i Broom og teste biler, du kan bli anmelder og teste spill eller en ny PlayStation, du kan jobbe med været, sport eller nyheter, eller sosiale medier.

Det er så brede muligheter, og det har vært en viktig del av hvorfor jeg valgte journalistikk.

LES OGSÅ: Hvordan er det å studere sykepleie? Les dette!

 

Hva har vært mest utfordrende?

Det var nok dannelsessemesteret. Det var utfordrende fordi det var ting jeg ikke kunne noe om i det hele tatt, men jeg kom meg heldigvis gjennom det.

 

 

Kan du fortelle litt om skolen og studiemiljøet?

Studiemiljøet synes jeg er kjempebra, og skolen liker jeg også veldig godt. Jeg har fått mange gode venner og kontakter på tvers av studier, noe jeg føler er viktig.

Her i Nord-Norge, føler jeg at alle kan snakke med alle, og det er ikke de sosiale reglene som man på en måte må følge andre steder. Du kan komme på fest uten at noen bryr seg om hva du har på deg eller hva du sier. Jeg føler det er en avslappet stemning.


 

Hva er det beste med plassen du studerer?

All den fine naturen er det godt å ha i nærheten, og så er Bodø en veldig fin by. Jeg ble overrasket over hvor fint det var da jeg kom hit. Og så trodde jeg det skulle være mye mindre, men det er det ikke.

Bodø/Glimt er også veldig gøy, kampen hvor de vant 6-1 mot Roma er et av mine største høydepunkter hittil. Utenom det er også folka en veldig fin del av Bodø.

 

 

Hva er drømmejobben din?

Det er å bli sportsjournalist i studioet til en av de store kanalene. Men etter uka hos Avisa Nordland ble jeg også glad i skrivende journalistikk. Før jeg begynte på studiet tenkte jeg at jeg ikke skulle bli en skrivende journalist, men etter den uka ble det noe jeg kunne tenke meg; å skrive mange gode saker.

Jeg ser fram til å bli ferdigutdannet og se hvilke muligheter som ligger foran meg.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere sosialt arbeid? Les om Sondres erfaringer!

 

Har du noen tips til andre som vurderer å studere det samme?

Vær nysgjerrig! Ikke vær redd for å ta telefoner eller snakke med folk. Læreren vår sier at uansett hvor han går, spør han hva som skjer hvis han ser at noen holder på med noe, og tenker på om det kan bli en bra sak av det.

Man får igjen for å være nysgjerrig, og selv om mange gjerne er redde for det, er det en veldig viktig ting i journalistikken.