Sigurd (24) går andreåret på bachelor i skuespill ved Kristiania. Drømmen har alltid vært å drive med skuespill, og nå er drømmen nærmere enn noen gang. 

 

Mitt studie: Skuespill

Navn: Sigurd Spørck Thoresen

Alder: 24

Studie: Bachelor i skuespill

Studiested: Høyskolen Kristiania, i Oslo

 

Hvorfor valgte du dette studiet?

Jeg har alltid hatt en drøm om å bli skuespiller. Jeg har drevet med det hele livet og har alltid ønsket å satse på det. Jeg brukte noen år på å tenke meg om, og prøvde andre ting før jeg innså at det var skuespill jeg ville studere.

Jeg gikk først et år på folkehøgskole, deretter hadde jeg et par år med jobbing før jeg søkte. Nå er jeg på mitt andre år, og er fortsatt veldig fornøyd med valget jeg tok. 

 

Kan du fortelle om studiets innhold og hvordan undervisningen foregår?

Det inneholder litt forskjellig, men det er mest skuespill i praksis. Vi har mange ulike gjesteforelesere innenfor teater og skuespill. Studiet innebærer mye det å fysisk være på gulvet og drive med skuespill.

Vi har også teoriemner hvor vi sitter i klasserom og har forelesninger. I tillegg har vi dans- og bevegelsestimer, sang og stemmebruksundervisning. Hele kroppen er i bruk til enhver tid.

På førsteåret lærer man mye grunnleggende om skuespill. Det er først nå vi skal ha egne prosjekter sammen med Film og TV-linjen, hvor vi kun skal jobbe foran kamera i deres kortfilmer.

I tredjeklasse jobber vi med bacheloroppgaven, og det som er spennende er at man kan velge vei selv. 

Man kan enten velge å gjøre skuespill på scenen, altså teater, eller gjøre bachelorkortfilm sammen med Film og TV. Jeg er usikker på hva jeg skal velge enda. Jeg er litt fram og tilbake.

Jeg er glad i begge deler, men jeg er nok mest glad i å stå på scenen og å opptre live. Det å kunne lage sin egen forestilling synes jeg virker utrolig spennende. 

Vi er på skolen hver dag, men det varierer litt hvor lange dagene er. Spesielt inn mot visninger, produksjoner eller eksamener kan det bli lange dager.

Hvis man er litt ambisiøs og ønsker å få mest mulig erfaring og læring, krever det at man er litt lengre på skolen. Det er jo en hobby for meg, så da koster det ikke så mye å bruke mye av fritiden min på studiet.  

 

 

Hva lærer man på ditt studie? 

Man sitter igjen med mye praktisk erfaring fra mange forskjellige skuespillerteknikker. Vi er heldige på Kristiania, fordi vi får prøvd ut så mye forskjellig. Det er ikke én skuespillermetode man følger hele veien.

Man møter mange mennesker som er i bransjen underveis i studieløpet. Vi har mange gjesteforelesere som blant annet er skuespillere, regissører, osv. Man begynner altså allerede der å knytte kontakter og nettverk.

Vi får veldig mye praktisk erfaring, og man skal i teorien kunne begynne å jobbe profesjonelt som skuespiller etter studiet.

Det som er spesielt med akkurat dette studiet, sammenlignet andre skuespill-studier, er at du får en bachelorgrad. Men det er liksom ikke noe fasitsvar på hva en skuespiller er og hva en god skuespiller gjør.

Det er veldig individuelt. Har du riktig innstilling og engasjement, har du muligheten til å lære utrolig mye. 


 

Hva synes du er det beste med å studere skuespill?

Det beste er at jeg får lov til å virkelig lære og bruke tid på min største hobby og lidenskap. Som sagt tidligere får man også møte mange spennende lærere, regissører og skuespillere. Det er veldig inspirerende. 

I tillegg føler jeg at jeg får utfordret meg selv mye gjennom studiet. 

LES OGSÅ: Vurderer du å bli optiker? Les dette!

 

Hva er det morsomste eller kuleste du har gjort på studiet? 

Vi reiste til Korsika i to uker på en workshop for skuespillere og teaterstudenter. Der møtte vi mange unge voksne fra hele Europa. Det var utrolig gøy, og vi lærte masse. I tillegg var det fantastisk fint der. 

LES OGSÅ: Lyst til å studere bioteknologi- og kjemiingeniør? Da bør du lese dette!

 

Hva slags muligheter åpner studiet ditt opp for mtp. jobb og videre studier? 

Man sitter igjen med en bachelorgrad i skuespill. Du regnes som en profesjonell skuespiller og har mulighet til å søke steder man ikke kan uten oppnådd skuespillergrad, eller et visst antall år som profesjonell skuespiller bak deg i bransjen.

Studiet gir deg også mulighet til å søke flere jobber. Bachelor i skuespill åpner rett og slett mange dører. Du har også mulighet til å melde deg inn i Skuespillerforbundet. 

LES OGSÅ: Vurderer du landskapsarkitektur? Les dette først!

 

 Hva har vært mest utfordrende? 

Studiet krever veldig mye av deg og du kan møte veggen. Det er ikke alltid man forstår ting og man er veldig ute av komfortsonen hele tiden. Det er positivt, men også utfordrende. 

Man må liksom alltid kaste seg ut i ting og man er alltid i skuddlinjen for å få kritikk. Dette er utfordrende, men også morsomt og lærerikt. 

Uansett om man skal bli skuespiller eller ikke etter dette studieløpet har man vokst som menneske. Det er det ingen tvil om. 


 

Kan du fortelle om skolen og studiemiljøet? 

Skolen ligger i Urtegata 9 og er helt ny. Vi var så heldige, og var det første kullet som fikk bruke bygget. Skolen er splitter ny med mange forskjellige typer rom; dansesaler, blackboxer, kinosal osv. Skolen er veldig fin og ligger sentralt.

Studiemiljøet er veldig bra. Vi har et godt klassemiljø, noe jeg tror er litt unikt for skuespill siden vi er en så liten klasse. Vi er rundt 17 stykker, så man blir en veldig sammensveiset gjeng.

Vi finner på ting på tvers av trinnene, og har en egen linjeforening som blant annet arrangerer fester og forskjellige happenings gjennom året.

Det er veldig sosialt, og vi er en god gjeng med mange fine folk. Vi går jo på en skole med andre kreative linjer, som for eksempel Film og TV. Det fins dermed mye rom for å skape nettverk og samarbeid på tvers av linjene. 

 

 

Hva er det kuleste med plassen du studerer? 

På skolen har vi en kjempefin takterrasse med utsikt over hele byen. Det er alltid digg å ta lunsjpause der.

Det er også veldig kjekt at vi har såpass mange øvingsrom på skolen; sangrom, teatersal, dansesaler, osv., som er disponible for oss hele uken. 


 

Hva er drømmejobben? 

Det må nok være å kunne leve av å være skuespiller, men også det å være fri til å kunne gjøre masse forskjellige ting, og ikke bare ta en jobb fordi man må.

Det å kunne velge mellom teater, film, tv, egne prosjekter osv., hadde vært utrolig kjekt.

Jeg vil først og fremst jobbe i Norge. Det føles veldig naturlig for meg å bo og jobbe her, men kanskje reise til utlandet og bo der et halvt år for å prøve ut det også. 

LES OGSÅ: Altfor høye karakterkrav på drømmestudiet? Fortvil ikke, det finnes en løsning!

 

Har du noen tips til andre som vurderer å studere det samme som deg? 

Tenk deg godt om. Man må være veldig motivert, men om man har en drøm og føler at det er riktig er det ikke noe å nøle med. Det er bare å kjøre på.

Det er en utrolig bra skole og et veldig bra studie. Vi har kjempegode lærere som inspirerer og hjelper oss. Man lærer uansett om man vil gå inn i musikal, foran skjermen eller teater. Man utvikler seg som menneske her uansett.

Vit at man må være motivert til å jobbe. Man må legge inn mye arbeid selv. Motivasjon er det viktigste, men ellers er det bare å kjøre på.