Hvordan kom du fram til at det var til Australia du ville dra?

Jeg har reist mye før, blant annet til Australia, og vært i Melbourne ved flere anledninger og elsker byen.

Det var også et ønske for meg å komme meg vekk fra Norge og det kalde klimaet, så da falt valget naturligvis nok på Australia.

 

Utveksling i Australia

Navn: Maiken Strømgren Skogstad

Alder: 23

Studieretning: Arkitektur

Studiested: The University of Melbourne, Melbourne, Australia

 

Alt med dette landet fascinerer meg: Naturen, klimaet, menneskene, dyrene, og ikke minst universitetet, som er topp 30 i verden, som igjen er veldig gunstig å ha på CVen.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var overraskende lett og spennende. Grunnen til det er at jeg fikk hjelp til å søke av SONOR (Study Outside Norway).

I forkant så jeg meg ikke råd for å søke fordi det virket så komplisert, men hos SONOR fikk jeg en personlig veileder som hjalp meg gjennom hele prosessen.

Det tok derfor kort tid å fullføre søknaden og plutselig var tilbudet om skoleplass kommet og jeg kunne bestille flybilletter «down under».

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?

Studiet er veldig spennende.

Å studere arkitektur i en by med like mange innbyggere som i hele Norge er veldig spennende og givende, og det er derfor mye mer å se og oppleve.

Det å studere på engelsk er noe mange bekymrer seg for, men det er noe man kommer raskt inn i og før man aner ordet av det går det helt automatisk.

Undervisningen er veldig interessant og er lagt opp på forskjellige måter.

Den ene dagen kan man ha en forelesning sammen med hundrevis av andre studenter, en annen dag har man klasseromsundervisning med 15 andre studenter eller man kan ha workshops, labs, studios osv. der man spesialiserer seg.

Det er veldig krevende å studere arkitektur uansett hvilket land man velger å ta utdanningen sin i, men her i Australia er semestrene kortere og dermed mer intense.

Man får derimot veldig lange sommer- og juleferier, noe som er veldig fint.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Australia og i Norge?

Jeg har ikke studert i Norge så jeg kan ikke påpeke hovedforskjellene på å studere i Australia og Norge.

Noe som kan være greit å vite er at på universitetet i Australia så blir man plassert i nye klasser hvert eneste semester, i hvert eneste fag.

Det fins både fordeler og ulemper ved dette, slik som at man ikke får et samhold i klassen slik som på for eksempel videregående, men så får man også muligheten til å møte mange nye mennesker, stifte bekjentskaper og utvide kontaktnettet sitt på en helt annen måte.

LES OGSÅ: Laura Fjeld Clausen Studerer Bachelor of Commerce på Griffith University i Australia

 

Hvordan er en vanlig dag i Melbourne?

En vanlig dag i Melbourne er å starte dagen med en forelesning for så å sette seg på biblioteket for å jobbe selvstendig og grundig med skolearbeidet.

Om man avslutter litt tidlig på skolen kan man dra ned til stranden og slappe av der, legge seg ved bassenget, gå inn til byens mange sjarmerende og kulturrike gater eller ta en kaffe på en «rooftop bar» i byen.

Det er vanvittig mye å finne på og gjøre i fantastiske Melbourne, men også viktig å vite at det kan bli veldig mye på skolen i ulike perioder, og i noen uker må man rett og slett vie all sin tid til studier.

 

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studiemiljøet er veldig bra.

På skolen yrer det av ulike «clubs and societies» hvor man kan melde seg inn. Dette kan for eksempel være fotball, cheerleading, surfing, strandvolleyball med mer. Det finns til og med en klubb for de som elsker flagg.

Det er med andre ord mye å bruke tiden sin på.

På universitetet er det ca. 60.000 andre studenter og det finnes derfor hundrevis av andre som har de samme gledene og bekymringene som deg.

Alle ønsker alltid å komme i kontakt med andre, enten for å stifte vennskap eller for å samarbeide om skolearbeid.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen så drar jeg til stranden, går tur i parkene, trener eller tar en drink i byen med venner.

Jeg synes også det er viktig å få reist rundt i landet når man først er her, så minst én gang i semesteret ønsker jeg å få til å dra på en reise til en ny by.

Så langt har jeg reist til Sydney og Cairns, og neste på listen er Brisbane.

LES OGSÅ: Rebekka har vært på utveksling i Australia

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået når det kommer til bolig er litt høyere enn i Norge. Det er viktig å påpeke at det kommer veldig an på hvor man ønsker å bo:

Hvis man vil bo litt billigere må man ut av byen, til en såkalt «suburb». Der finner man leiepriser som er lik Norge.

Om man derimot ønsker å bo sentralt i byen slik som jeg gjør, må man regne med å betale 7.000-9.000 i måneden, alt etter hvor moderne og stort man vil bo.

Prisene på mat og drikke er litt billigere enn i Norge og i bykjernen er ALL transport gratis! ;)

LES OGSÅ: Henriette Elise studerer IT på University of Sydney i Australia

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Australia?

Det som er utfordrende er skolepengene. Det er mye penger det er snakk om, men på grunn av at vi i Norge er så heldige å ha Lånekassen, så er det jo egentlig ikke et problem.

Man må derimot helst lage seg budsjett og prioritere pengene sine riktig for at man skal kunne leve godt.

Det andre som er litt utfordrende er at Australia er så vanvittig mye lengre borte fra Norge enn mange tror. Det tar i gjennomsnitt 35 timer med reise for å komme seg hit, og det koster også en del penger, så det er ikke en reise man kan unne seg mange ganger i året.

På den andre siden, vi lever i 2019 og har Skype og Facetime, så det er virkelig ikke et problem i å holde kontakt med dem hjemme.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?

Jeg skulle ønske at jeg visste at 12 grader i Australia ikke føles slik som 12 grader i Norge gjør. Det blir overraskende kaldt (selv om ingen hjemme tror meg når jeg sier dette) og når det blir vinter her, så er det faktisk nødvendig med en varm jakke.

Det er også en fordel om man bestemmer seg på forhånd hvordan man ønsker å bo.

Det er mulig å signere leiekontrakt før man kommer flyttende til byen, men da er man som regel låst til den kontrakt og den leiligheten i minimum ett år før man kan flytte.

Det er derfor mange som reiser hit og bor på hostell i et par uker mens de leter etter et sted å bo. Det er alltid mange som søker noen å bo sammen med på flatmates.com.au og gumtree.com.au.

LES OGSÅ: Studielandsguide Australia

 

Vil du anbefale andre å studere i Australia, og har du noen tips til nye studenter?



Jeg vil på det aller sterkeste anbefale andre å studere i Australia! Det er et helt fantastisk land å bo, studere og leve i, med vanvittig mye å finne på til alle tider.

Det er flerkulturelt og mangfoldig land med store muligheter for å skape bekjentskaper på tvers av kontinentene og dermed utvide nettverket sitt.

Den store faren med å studere i Australia er at man kanskje ikke har lyst til å reise tilbake til Norge...