Malin Aaboen Vik (22) startet sitt første semester i Australia i mars, og er nå ferdig men sitt første skoleår. Nå ser hun fram til en lang sommerferie hvor hun blant annet reiser hjem til jul. 

– Det blir godt å komme hjem til Norge etter å ha vært i Australia i nesten ett år. 

 

Utenlandsstudenten

Navn: Malin Aaboen Vik

Alder: 22

Studieretning: Bachelor i Business med major i Marketing and managing. 

Universitet: Griffith University

Studiested: Gold Coast i Australia

 

Inspirert av onkel

Da Malin var yngre, studerte onkelen hennes i Australia i mange år. 

– Jeg ble veldig inspirert av han. Han fortalte mange historier om Australia og viste meg de forskjellige dyrene som er der. Det gjorde at jeg fra tidlig av hadde en interesse for landet, sier Malin. 

På videregående tok Malin et utvekslingsår i Australia. Dette var på 2. året. 

– Jeg likte meg så godt der og tenkte: Hvorfor ikke ta en hel grad der? 

 

Annen semesterstart

I Australia starter første semester i februar/mars og avsluttes i midten av november. I løpet av skoleåret har studentene vinterferie i en måned i juni/juli. Mellom semestrene er det tre måneders fri, fra november til februar/mars. 

– Det første året her har vært mest "basic business". Vi har hatt flere forskjellige emner som markedsføring, finans, økonomi osv, slik at vi kan bestemme oss for en major.

– En major er et valgfag man går mer i dybden i. Jeg har valgt Marketing and managing. 

Malin forteller at på Griffith University, der hun studerer, har de fokus på små klasser hvor de har undervisning og workshops. 

– Vi er cirka 30 personer i hver klasse. Ofte er dagen lagt opp slik at vi har undervisning, for så å gå sammen i grupper og jobbe sammen etterpå. For meg fungerer dette veldig bra.

 

 

Grei søknadsprosess

 For å kunne studere i Australia må man ha studentvisum. For å søke om visumet må man ha mottatt opptaksbevis fra studiestedet, og ha takket ja til plassen. 

– Jeg synes hele opptaksprosessen var veldig grei. Jeg googlet litt om hvordan man skulle gjøre det med visum osv, og fant raskt ut av hva jeg skulle gjøre.

– Jeg fikk veiledning fra organisasjonen Sonos, som hjalp meg mye med selve prosessen. De ga meg all informasjonen jeg trengte om visum og skole. 


 

 Vurderinger underveis

– Hva er den største forskjellen fra å studere i Norge? 

– Det må nok være at vi har vurderinger hele tiden underveis i studiet. Vi har ikke én stor eksamen i slutten av semesteret, men heller quizer, oppgaver og eksamener i løpet av hvert semester.

– Det er hele tiden prøver og innleveringer man må være forberedt på, noe som er stressende, men jeg lærer utrolig mye av det. Jeg liker den måten de har satt opp semesteret på veldig godt. 

Malin forteller at hun ofte er tidlig oppe om morgenen, da det tidlig blir varmt. 

– Jeg tror folk i Australia generelt våkner veldig tidlig på grunn av varmen. Min dag består oftest av å stå opp tidlig, gå på trening, komme hjem igjen, dra på skolen og sitte der i en del timer for så å komme hjem igjen og slappe av. 

LES OGSÅ: Helene studerer Global Management i Australia

 

Bra studentmiljø

Organisasjonen ANSA er stor i Australia, og Malin forteller at de setter opp mange ulike arrangementer for nordmenn. 

– Det er i hovedsak for oss norske, men det er fullt mulig å bli med for de som vil. I tillegg har universitetet mange aktiviteter man kan bli med på, så jeg er veldig fornøyd med studentmiljøet her.

– Når jeg ikke er på skolen ligger jeg ofte på stranda med venner, går turer og slapper av. 

 

 

– En ting jeg synes er litt utfordrende her, er at vi er så mange norske, og det er derfor vanskelig å knytte kontakt med de lokale.

– Det er en trygghet å være med de norske, og det føles mye mer kjært, og da kan det være vanskeligere å møte studenter som faktisk er fra Australia.

– Dette går også ut over engelskkunnskapen, da man ikke får praktisert den like mye. For min del har det gått veldig fint med språket likevel, men jeg kunne nok tenke meg å få flere lokale venner. 


 

Like priser

Malin forteller at det ikke er stor forskjell på prisene i Norge sammenlignet med Australia. 

– Det har blitt ganske dyrt nå i forhold til det det var da jeg var her for fem år siden. Boligprisene har økt veldig, og jeg tror flere får litt sjokk av det. Generelt er prisene like som de norske, kanskje litt billigere. 

LES OGSÅ: Min utveksling i Australia, og hva vann har lært meg om livet

 

Hva skulle du ønske du visste før du dro til Australia? 

– Kanskje at det faktisk blir ganske kaldt her. Jeg pakket nesten bare sommerklær, og merket fort at jeg burde ha tatt med flere varme klær. 

LES OGSÅ: Maiken studerer arkitektur i Melbourne, Australia

 

Har du noen tips til de som tenker på å studere i Australia? 

– Definitivt at de må gjøre det! Man kommer til å møte så mange fine mennesker og oppleve så mye gøy som man ikke får oppleve andre steder. Jeg har lært mye om meg selv og andre.

– Et annet tips jeg har er å søke opp ulike studentorganisasjoner på sosiale medier på forhånd. Der kan man få mange tips om byene man ønsker å dra til.