Navn: Kristin Bjerke
Alder: 23
Studieretning: Idrettsvitenskap med fordypning i helse og treningsfysiologi.
Studiested: Stellenbosch University, Stellenbosch, Sør-Afrika.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Sør-Afrika du ville dra?
Min studieretning hadde ikke så mange valgmuligheter når det kom til utveksling, så da jeg så de forskjellige landene man kunne dra til var Sør-Afrika et lett valg. Jeg ville dra et godt stykke unna Norge, hvor jeg kunne oppleve annen natur, kultur og mat og hvor studiehverdagen ikke minnet om den hjemme i Norge.

 

Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen var ganske lang, og mye var komplisert, men jeg fikk veldig mye hjelp fra utvekslingskoordinatoren på skolen. Han hjalp meg med alt fra oversetting til å finne ut av hvilke fag jeg skulle ha, så jeg hadde ikke kommet meg gjennom søknadsprosessen uten han! Han har også hjulpet meg her nede, når flere av fagene mine krasjet og jeg måtte bytte om på ting.

 

 

LES OGSÅ: Aurora studerer medisin i Polen

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Jeg studerer idrettsvitenskap ved Stellenbosch University, med mye fokus på fysiologi, anatomi og generell folkehelse. Her i Sør-Afrika har jeg fire fag for å erstatte fagene jeg skulle hatt i Norge dette semesteret, og for å få like mange poeng som fagene hjemme hadde gitt meg. Tre av fagene jeg har er fysiologi-fag og det siste er biomekanikk. Undervisningen foregår for det meste på samme måte som hjemme i Norge, med forelesninger i de forskjellige fagene, men det er flere prøver og tester her enn det jeg er vant til hjemme. Her har jeg i gjennomsnitt en prøve eller test hver uke, som går på det vi har vært igjennom den uken. Det teller lite for karakteren, og det er mest for å få elevene til å lese jevnt gjennom hele semesteret.


 

Hva er den største forskjellen på å studere i Sør-Afrika og i Norge?
Den største forskjellen må nok være klassene. Jeg er vant til å ha en klasse i Norge som har de samme fagene og som jeg kjenner godt, men her er det forskjellige klasser i hvert fag. Jeg har noen andreklasse og noen tredjeklasse fag, så dette gjør forskjellen enda større. Klassene er også veldig mye større her enn det jeg er vant til. Å gå fra rundt 50 stykker i en klasse til 300 her er ganske stor forskjell. Vi har også mindre kontakt med foreleserne, men de forventer på en annen side mer av elevene ved å ha prøver og tester gjennom hele semesteret og ikke bare én stor eksamen.

 

Hvordan er en vanlig dag i Stellenbosch?
En vanlig dag i Stellenbosch går ut på at jeg våkner avhengig av når jeg har første time, spiser frokost med de jeg bor med, går i forelesninger, spiser lunsj på en hyggelig café med venner, sitter på biblioteket når jeg ikke har forelesninger, drar innom matbutikken for å handle, og kommer hjem igjen på ettermiddagen. Så drar jeg ofte på trening, lager middag og gjør noe sosialt på kveldene. Stellenbosch er et av de største og mest kjente vindistriktene i Sør-Afrika, så det er ofte vi ender opp på en vinbar og sitter og snakker utover kvelden.

 

 

LES OGSÅ: Amalie går ingeniørstudier i USA

 

Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet i Stellenbosch er veldig bra blant alle de internasjonale studentene. Der jeg bor er det for det meste internasjonale studenter, og de aller fleste har dratt på utveksling uten å kjenne noen fra før, så alle er ganske interessert i å være sosiale og bli kjent med folk. I klassene mine er jeg for det meste den eneste internasjonale studenten og her synes jeg det er mye vanskeligere å komme inn i miljøet, da de andre kjenner hverandre fra før av, snakker samme språk og har hatt fag sammen tidligere. Jeg har blitt kjent med noen, men det er for det meste på grunn av samarbeidsoppgaver vi har hatt. Jeg vil si at studentmiljøet er veldig delt: Det er veldig bra blant de internasjonale studentene, men litt vanskeligere å bli kjent med Sør-Afrikanerne.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen eller studerer i det hele tatt, så er vi en god gjeng som pleier å finne på ting sammen. Vi har gått på flere fjellturer, da det er et veldig fint område for det her, er på trening, drar på vinsmakinger på de forskjellige vingårdene her, tar turer til Cape Town eller andre steder i nærheten, og tester ut forskjellige restauranter, det er SÅ mye god mat her!

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Prisnivået er lavere enn i Norge, så det er ikke rart vi kan gå ut og spise så ofte som vi gjør, da jeg betaler i gjennomsnitt 100 norske kroner for en full middag med vin her nede. Sør-Afrika er kjent for sin kriminalitet, så jeg tar alltid Uber etter det er blitt mørkt, og det er også veldig billig. Jeg kommer meg hvor enn jeg vil i byen for rundt 20-30 kroner. Jeg bor på campus og betaler ca. 20.000 kroner for et halvt år for et rom med eget bad, og kjøkken og stue som jeg deler med tre andre studenter. Å leie privat tror jeg er litt dyrere, men dette vet jeg veldig lite om.

 

 

LES OGSÅ: Rebekka har vært på utveksling i Australia

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Sør-Afrika?
Det eneste jeg kan tenke på som er negativt eller utfordrende med å studere her nede er kriminaliteten. Vi blir anbefalt å aldri gå alene, noe som er veldig vanskelig når du ikke vet om noen som skal i forelesning på den samme siden av byen som du skal til. Etter det blir mørkt er det ekstremt viktig å passe på at du ikke går alene langs gatene. Det er uvant for meg som er vant til trygge Norge hvor jeg alltid føler meg trygg uansett hvor jeg går, og jeg har kanskje blitt litt naiv av det også, men vi er mange som bor på samme sted som gjør ting sammen, så det er sjelden at jeg trenger å komme meg noe sted alene.


 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Det er kaldere enn du tror i Sør-Afrika! Jeg skulle gjerne tatt med meg litt varmere klær, når jeg kom hit om vinteren. Det har blitt en del innkjøp av varme gensere og skjerf her som jeg ikke hadde regnet med… Og det er veldig kaldt inne! Jeg takker mamma for hjemmestrikkede ullsokker hver dag!

 
Vil du anbefale andre å studere i Sør-Afrika, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Sør-Afrika, det er et fantastisk land! Stellenbosch er en veldig koselig og liten by med mye spennende mennesker og det er aldri langt til nærmeste opplevelse! Tips til nye studenter er å være sikker på at alt som omhandler fag og skole er ordnet før du drar fra Norge. Jeg fant plutselig ut at jeg manglet noen studiepoeng for å få semesteret godkjent, og jeg kan love deg at det er unødvendig stress å måtte tenke på dette på den andre siden av jorda. Be om hjelp fra universitetet eller høgskolen du går på; om de tilbyr utveksling, tilbyr de også hjelp med søknad og alt av spørsmål du skulle ha!


 

Om du fortsatt ikke er sikker på om du vil ta steget, så kan du følge meg på Instagram: @krisbjer for å se hvor fantastisk jeg har det!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet