(Campus): Akkurat nå står Englands-turné på trappene for den travle artisten Synne Øverland Knudsen (22). Ved sida av spilling med bandet Team Me jobber hun frivillig for Volumfestivalen i Elverum og er initiativtaker til «Huset ved sjøen-festivalen» på Nesodden. I tillegg lager hun musikkvideoer og teater og designer platecover og T-skjorter. I bunnen av de mange rollene hennes er litteraturstudier ved Universitetet i Oslo (UiO)
– Tekst ligger i bunnen av alt jeg jobber med, og jeg tenker at litteraturstudiene kan gi meg faglig dybde. Men lidenskapen ligger i prosjektene jeg holder på med. På sikt tenker jeg at det kan bli til arbeid utover frivillig, ubetalt innsats. Jeg vil imidlertid ikke ta betalt for prosjektene mine før de er så gode at folk ønsker dem, sier Øverland Knudsen.
Hun har vanskelig for å si hva som er hovedgeskjeften sin og vil ikke definere seg inn i ett bestemt yrke. Drivkraften er idealismen og den kunstneriske friheten. Hun ønsker å skape sin egen arbeidsplass med prosjekt som hovedinntektskilde. Per i dag går alle inntekter inn i bandet eller festivalene hun deltar i, som rene investeringer.
Frivillig arbeid: Synnøve Øverland Knudsen (22) |
Trainee som aksjemegler: Marius Haugland |
Tas inn i varmen
Marius Haugland (25), ble i 2010 valgt inn som en av seks traineer i Christiania Securities. Han framhever muligheten for å komme inn i varmen og få prøve seg som utslagsgivende for at han gikk til den lavtlønte stillinga som aksjemegler.
– Her har de åpne dører innad i bedriften for traineene som jobber her, og det er et veldig bra sted å jobbe. Strukturen er flat, og forholdene ligger til rette for å lære mer. Jeg liker meg og har satt meg som mål å fortsette å jobbe her. En av fordelene er at jeg kan opparbeide meg en kundeportefølje som traine, sier Haugland.
Baksida av medaljen er at traineene alltid må prestere, og de har ingen grenser. Arbeidsdagene er lange og strekker seg ofte opp mot tolv timer. På plussida vil de som er flinke, kunne fortsette å jobbe i yrket.
– Det er et kjempemiljø i bedriften, blant anna fordi man får snakke med alle. Du lærer alltid noe nytt, noe som også er et krav, men til gjengjeld får du mange utfordringer. Man må tørre å «gutse», og det er en lang læringsprosess. Det tar gjerne mange tiår før man er helt utlært, forteller han, og legger til at for han er traineejobben et steg i riktig retning.
LES OGSÅ: Unge ønsker flere tilbakemeldinger på jobb
Ingen raske penger
Dette er imidlertid ikke det samme som å bli fast ansatt, og det er kun de som skiller seg ut, som får fortsette med et tilbud om stilling som juniormegler. Tålmodighet er en av egenskapene som er viktige for å klare seg i aksjemarkedet.
– Traineestillinga er lønnet, men den er ikke av de best betalte jobbene. Dette gjelder for alle bransjer. Til gjengjeld har man alle muligheter tilrettelagt, også for å fortsette videre.
Å utfordre seg selv, ha motivasjon og dedikasjon er nøkkelegenskaper for aksjemeglertraineer.
– Hvis man først lykkes, vil man fortsette å gjøre det bra. Det kreves imidlertid mye; meglerne må brenne for jobben,ha en genuin interesse utover å handle med aksjer og se helheten i markedet. Da åpner det seg muligheter i form av kunder og lærdom.
Ønsket om erfaring var en av årsakene til at han valgte å starte som trainee. Muligheten til personlig utvikling og å tilegne seg kunnskap var også noe han la vekt på. Han legger ikke skjul på at den tøffe jobben ikke er egnet for alle.
– Jeg kjenner meg selv, og i bunn og grunn vil dette bli utslagsgivende for om jeg får tilbud om jobb eller ikke. Det handler om å legge ned arbeid i det – jo mer jeg arbeider, desto mer kan jeg oppnå.
LES OGSÅ: Få en oversikt over kompetansen din
| ||||
| ||||
LOs rådgiver: Olav Andresen | ||||
| ||||
| ||||
|
LOs Ungdomsrådgiver, Olav Andresen, mener at noen bedrifter misbruker frivillig arbeid og praksis og at disse bedriftene tolker at lovverket ligger i et grenseland.
Han er klar på at lovverket gir klare grenser og mener tydelige rammer må til.
– LO ønsker at studenter skal gå i praksis og bli kjent med arbeidsplassen innad. Vi jobber aktivt i ulike fora for at universitetene skal bli mer arbeidslivsnære. Men da må studentene være sikret en plass videre framover enten i bedriften eller i bransjen. Det må være noen rammer rundt praksisen; å jobbe i praksis eller som frivillig må være noe mer enn å inngå i et tilfeldig system på arbeidsgivers premisser. Dessverre er det enkelte bedrifter som tar inn praktikanter som jobber nesten gratis og uten noen form for garanti eller kontrakt for videre fast jobb.
– I slike tilfeller er det også vanskelig å gi studenten akkreditering for den kompetansen de får. Heldigvis er det få av slike useriøse bedrifter i dag, og det er mest vanlig at bedriften lønner studenter, sier Olav Andresen.
- Hva med frivillig arbeid i organisasjoner og band? I mange bransjer er det vanlig å komme seg inn og bygge nettverk på denne måten?
– Det blir mer ideelt å jobbe for et mål og med en type arbeid som kan gi innsyn i en type nettverk man ellers ikke har. Uansett skal det imidlertid være noen rammer; jobber du for «Ja til EU», bør du vite hva du gjør. Problemstillinger du bør tenke over, er som følger: Hvem har ansvaret for deg og rettighetene til hva du gjør, hvis du for eksempel skriver, og er du ”eid” av Ja til EU, om det er dem du arbeider for? forklarer Andresen.
LES OGSÅ: Hvordan bygge og bruke nettverket ditt?
Frivillig erfaring som et krav
I Røde Kors Ungdom må de som skal reise ut som ungdomsdelegat, ha frivillig erfaring fra organisasjonen, før de får reise ut i ni måneder.
– De som har vært ute som ungdomsdelegater, får en unik erfaring som gir veldig god innføring i hvordan Røde Kors driver frivillig arbeid i ulike land. Dette er selvfølgelig godt å ha med seg hvis de ønsker å søke jobb i organisasjonen seinere. Det er ikke kun dette som motiverer de som reiser ut som ungdomsdelegater; også det å få være med å bidra til vårt arbeid dit de reiser, gir dem mange meningsfylte måneder.
Forteller Monika Andersen, koordinator i Ungdomsdelegat- programmet i Røde Kors. Delegatene går gjennom en måneds forkurs og får en innføring i presentasjonsteknikk, folkerett i krig, seksuell helse og ulike aspekter ved å jobbe i utlandet. Når de kommer tilbake, venter to måneders etterarbeid, som kan være å holde seminar, skrive artikler eller gjøre annet formidlingsarbeid. Stillingene er lavt lønnet, og dekker kun deltakernes faktiske utgifter.
Ingen garanti for jobb
Røde Kors ønsker at flest mulig av ungdomsdelegatene som kommer tilbake, blir værende i organisasjonen, enten som ansatte eller som frivillige. Andersen er likevel ærlig om at det ikke er jobb til alle når de kommer tilbake:
– Vi ønsker at delegatene skal fortsette der de slapp når de kommer hjem. Siden vi sender ut mellom seks og ti personer som ungdomsdelegater, er det ikke ledige jobber til alle når de kommer hjem. De må søke på lik linje med andre. Hvilken type erfaring og kompetanse som teller, vil da avhenge av stillingen de søker på.
Tillitsverv på nasjonalt plan og distriktsplan er blant rollene ungdomsdelegatene fyller etter at de har vært i utlandet.
Olav Andresen i LO Ungdom mener at de som arbeider frivillig, må sørge for å stille krav til arbeidsgiveren.
– Erfaring fra frivillig arbeid kan absolutt telle positivt. Mange bedrifter legger dette til grunn. Likevel er det et tynt grunnlag for å jobbe helt frivillig. Krav kommer også ofte i bakerste rekke når man jobber frivillig, og jeg synes ikke man bør godta alt. Jeg skulle gjerne ha sett at man fikk mer igjen for arbeidet enn erfaring, forklarer Andersen og legger til.
– Intensjonen med å jobbe er for arbeidstaker å skaffe inntekt, og det å jobbe frivillig uten lønn ser ikke LO som noe positivt. I utgangspunktet skal man ha lønn for strevet, og her er lovverket klart, sier Andersen og viser til FNs Verdenserklæring om menneskerettigheter, artikkel 23. – Denne gjelder på tvers av bransjene.
LES OGSÅ: Mads er jus-trainee i advokatfirmaet Wikborg Rein
God norsk musikkeksport
Det er stadig et nytt prosjekt rett rundt hjørnet for musikeren Synne Øverland Knudsen, og alt arbeidet sikrer full kalender. Nylig ble Team Me omtalt i Q-magazine som god norsk eksport for deres opptreden under bransjefestivalen by:Larm. Øverland Knudsen mener at bandet har hatt det nesten for lett hittil.
– Team Me har hatt det nesten for enkelt med å få spillejobber, etter at vi ble satt sammen for Urørt-finalen i 2010. Vi har ikke hatt noen spesifikk strategi, og jeg tror ikke det går an å følge noen formel eller regler for å lykkes. Med en gang man tenker taktisk, mister man kjernen til hvorfor man gjør det man gjør, føler jeg.
I de mest hektiske øvingsperiodene med bandet er det øvinger nesten hver dag. Deretter følger gjerne turneer eller andre typer spilleoppdrag, inkludert innspilling av debutplaten i løpet av våren. Lange dager er normalen, og jobb og fritid går i ett. Den økonomiske gevinsten er lav. Hun ser imidlertid ikke på dette som noe problem, ettersom lysten til å jobbe med egne prosjekt er selve drivkraften til å fortsette.
- Finnes det noen annen måte å komme seg inn i musikkbransjen på enn frivillig jobbing?
– Å, det burde du nesten spørre noen andre om. Det er vanskelig for oss å forholde seg til det der, for oss har alt skjedd veldig enkelt. Ja, nesten litt for enkelt.
Øverland Knudsen gjør seg klar for kommende turnering med bandet sitt og The Wombats, i England, Sverige og Norge. I London trekker bandene fulle hus og har solgt 5000 billetter.
– 5000 mennesker er veldig mange, og det er skummelt å tenke på hvor mange som har anledning til å mene noe. Å gjøre det vi gjør, er veldig mye snakk om å bevare kjernen i det man driver med; man må bevare lysten. Da har ikke arbeidstiden så mye å si. Slik bør det være. Og så får folk mene hva de vil.