De fleste ekte fotballfans følger laget sitt på puben. Vi har kåret det beste stedet for å gjøre dette i hovedstaden.

Det er lenge siden tippekampen på lørdager var det eneste vi nordmenn kunne få med oss av internasjonal fotball på TV. Og selv om vi her i Norge ikke har den samme pubkulturen som på de britiske øyer, samles vi i store tall for å se våre helter i Premier League og Champions League. Her i hovedstaden bugner det over av fotballpuber, og vi valgte ut seks av de mest populære for å finne det ut en gang for alle: Hvor finner man Oslos beste fotballpub?

 

HIGHBURY

Vi starter vår runde på Highbury, tradisjonelt en pub med sterke bånd til Arsenal og Lyn-fans. Den ligger ved Oslos handlegate, Bogstadveien, på beste vestkant. Men klientellet denne lørdagen er så å si kjemisk fritt for pannebåndkledde pappagutter, noe som i og for seg er betryggende for en fotballpub.

Med sine relativt store lokaler (maks kapasitet er 150) og 6 TV-skjermer, er det gode muligheter for å skaffe seg plass dersom man ikke kommer alt for tett opp til kampstart.

Oppmøtet når StudentTorget besøker Highbury er absolutt mer enn godkjent, men den virkelig gode stemningen med drittkasting, klapping og jubel glimrer med sitt fravær, selv om det er lørdag og Liverpool spiller.


Highbury får også trekk for manglende fotballeffekter på veggene, noe en hver fotballpub med respekt for seg selv bør kunne skilte med. Ølprisen på 53 kroner er også et lite minus, selv om Highbury ikke er dyrest i testen.

Karakter: 5 av 10

LES OGSÅ: Opptakskrav ved norske skoler i 2005

 

ANDY'S PUB

Nå begynner vi å snakke! På Andy’s i Stortingsgata blir vi møtt av en hel horde syngende supportere, som tydeligvis har vært på kamp i England både én og to ganger. Puben er så å si stappfull, og om for eksempel Lyn hadde leid inn stamgjestene på Andy’s som forsangere på sine hjemmekamper, ville stemningen steget betraktelig.

Andy’s kapasitet ligger et sted mellom 150 og 200 personer, og kan friste med fem TV-skjermer, hvorav to av dem er skikkelige storskjermer. Det er tydelig at Liverpool-fans dominerer blant pubens stamgjester, noe bartenderen også bekrefter da vi kjøper testens dyreste halvliter til 56 kroner.

Det bugner også over av fotballrelaterte effekter på veggene, noe som ytterligere forsterker følelsen av at dette er en ”ekte” fotballpub, og ikke bare et vanlig skjenkested med noen TV-skjermer.


Eneste minus blir altså testens dyreste pils, men Andy’s er likevel et sted vi anbefaler å ta turen til for å se ditt favorittlag spille.

Karakter:  8 av 10

LES OGSÅ: Robert Gordon kommer til Norge

 

BOHEMEN

Legendariske Bohemen ligger i Grensen og er etter vårt syn testens klart mest sjelfulle pub. Du ser ikke veggene for bare fotballeffekter, det går alltid flere kamper på stedets 10 skjermer og stemningen oser genuin fotballinteresse uten at det blir påtatt anglofilt.

Man synger ikke som på Andy’s, men det er høyst tvilsomt at det er flere puber som hadde vært stappfulle når Everton møter Blackburn en iskald lørdag i februar.

Selv om Bohemen har en kapasitet på 190 personer, er det så å si umulig å skaffe seg et bord dersom man ikke dukker opp i god tid før kampstart. ”I god tid” før kampen på Bohemen vil minst si et par timer. Vårt tips til en løsning på dette problemet er å bli en stamgjest selv. Da vil du garantert bli kjent med andre supportere, og du vil alltid ha et bord å sitte på når det er kamp på Bohemen.


Ølprisen er også gledelig nok testens billigste, med 46 kroner for halvliteren. Finnes det en bedre fotballpub i Norge? Vi tror ikke det.

Karakter:  10 av 10 og testvinner!

LES OGSÅ: Bachelor eller master?

 

O'REILLY'S

Den irske puben O’Reilly’s i Markveien er et populært sted å se fotball for de urbane på Løkka. StudentTorget tok turen da de to gigantene Liverpool og Arsenal braket sammen til kveldskamp, og naturlig nok var oppmøtet bra.

Stemningen var noe mer dempet enn på for eksempel Bohemen og Andy’s, men man merket definitivt spenningen som skal ligge i lufta når det er storkamp på skjermen. O’Reilly’s huser 170 mennesker på det meste, og kan slå i bordet med 8 tv-skjermer, hvorav 2 er storskjermer. Bartenderen kunne fortelle at alle skjermene vil bli byttet ut med skikkelige plasmaskjermer i løpet av våren.

Ellers er det lite fotballeffekter på veggene, og av den grunn mister O’Reilly’s et par poeng i vår test. Halvliteren er testens nest billigste og koster 48 kroner. Likevel er dette en stor, fin pub med hyggelig betjening og mange skjermer, og derfor et godt alternativ dersom du bor i Grünerløkka-området.


Karakter:  7 av 10

LES OGSÅ: Reklamefilm for NTNU

 

Belfry

Belfry ligger et steinkast unna Bohemen, nærmere bestemt i Lille Grensen. Dette er puben for de anglofile! Betjeningen er utelukkende britisk, og stemningen bærer selvfølgelig sitt preg på dette. Her slenges det munnrappe bemerkninger over en lav sko, noe som er en attraksjon i seg selv.

Selve puben er innredet som et ekte fotballsted med effekter på veggene og alt som hører med når en vil se fotball på pub. Bartender John kan informere om at Belfry har en medlemsordning som stamgjester kan benytte seg av og få gode priser. Ellers opererer Belfry med en policy som går på at supportere med favorittlagets drakt på får halvliteren til 49 kroner, mens de andre må betale 55 kroner.

Belfry har 4 skjermer, hvorav to er storskjermer, og kapasiteten ligger et sted mellom 100 og 150 mennesker.

Dette er en annerledes pub målt opp mot de andre i testen, og totalt sett ender Belfry på en delt andreplass med Andy’s Pub.

Karakter:  8 av 10

LES OGSÅ: Konkurransepoeng - slik regner du ut konkurransepoeng

 

STORE STÅ

Den gamle VIF-puben ved Bislett Stadion skulle egentlig også være med i denne testen, men diskvalifiserte seg selv ved å nedprioritere fotball for å vise vinter-OL, noe som fører til strykkarakter for den ellers så trivelige puben.


Kaktus til Store Stå, og gratulerer til Bohemen med tittelen "Oslos beste fotballpub"!

Av Michael Jones, 15.02 2006