Siden August har de vært i både USA, Fiji, Mexico, Australia, Thailand, Kambodsja, Laos og Burma. De har rukket å ta dykkelappen, hoppe i fallskjerm og ta sertifikat i 'elefantkjøring.' Dessuten har de studert markedsføring på fulltid, gjennom ITIs jorden-rundt-studie i markedsføring.

 
Juliane og Siri.
StudentTorget.no møter studentene på studiesenteret nær badebyen Hua Hin i Thailand. Det er her de oppholder seg lengst i løpet av jorden rundt-studiet. 'Tiger Swamp' heter studiesenteret. Det er som en liten oase av blomster og grønt. Palmer, brosten, badebasseng, ro.. Et par av studentene leker med tre søte små hundevalper som bor på området. Rundt omkring står de brunmalte bungalowene som huser studentene mens de bor her. Forelesningen er snart i ferd med å begynne. Jeg hører bruddstykker av markedsføringsprat: Weber, organisasjonskultur, intergrasjonsorganismer. Det er snart eksamen. Alle studentene har med seg hver sin laptop, og med den logger de seg enkelt på det trådløse nettverket på skolen. De er femten stykker i alt, fem gutter og ti jenter.

Jeg får lov til å ta en med to vennlige jenter om hva de egentlig synes om studiet jorden rundt. Juliane Kravik (20) og Siri Hamnes (19) er mer enn behjelpelige med å svare på spørsmål.

 

Markedsførings-studier og reise

Er dere fornøyd med jorden rundt studiet?

Juliane:Jeg er veldig fornøyd med studiet, og ville aldri vært for uten! Vi har blitt satt i situasjoner vi aldri har vært i før. Jeg tror jeg har vokst mye på studiet og på reisen, man får et annet perspektiv på verden når man kommer seg utenfor sin egen hjembygd!

Siri: Det har vært en utrolig opplevelse. Det er positivt å ha noen som vet hvor det er gunstig å bo, og hva som kan være spennende å være med på. For min del så gjorde jeg dette for jordarundt- reisen sin del, studiet kom med på kjøpet. Men det har vært lærerrikt og spennende å ha med seg. Jeg ville ikke vært foruten denne opplevelsen, men skulle jeg reist jorda rundt en gang til så tror jeg at jeg ville gjort det på egenhånd og ikke gjennom ITI.


 

Er det egentlig tid til å få studert noe i det hele tatt når dere reiser så mye?

J:Det blir lagt midre tid på å studere når man reiser så mye, men selvfølgelig: når vi har det så kjekt blir det også lettere å gjøre en innspurt nå rett før eksamen. Det var først etter jorda rundt reisen vi startet selve markedsføringsstudiet. På jorda rundt reisen hadde vi et kurs i interkulturell komunikasjon, som vi lærte mye av, men som ikke krevde så mye av oss. Alt i alt tror jeg at jeg har lært mye, samtidig som jeg har fått mange gode erfaringer!

S: Det er tid hvis du er effektiv og strukturer. Det er ikke så vanskelig hvis man bare er med på timene og følger med.

LES OGSÅ: Femtrinns karriereplan

 

Er kursene vanskelige?

J: Noen av fagene synes jeg er mer krevende enn andre, men det er helt fint mulig å få det bra til, med middels innsats!

S: Fagene så langt er ganske greie. Det skal bli spennende å se hvordan ting er i spania (både Siri og Juliane fortsetter utdannelsen i markedsføring i Spania neste semester der ITI også har studietilbud)


 

Er det obligatorisk oppmøte på forelesninger?

J: Nei, men det er selvfølgelig lurt å møte opp. Vi har få timer i uka, bare tre dager med forelesning, så de fleste stiller opp!

 

Kan jorden rundt studiet anbefales?

J: Jeg anbefaler det sterkt, fordi du opplever så mye som du ellers aldri ville opplevd. Du lærer å stå på dine egne bein. Du ser at det finnes forskjeller i denne verden, og dermed ser man også hvor heldig man er som person som har mulighet å gjøre noe som dette.

LES OGSÅ: Yrkesintervju: Trainee i Trainee Innlandet (tidl. Vikinglauget)

S: Det kan vel anbefales, fordi du har med deg 'reiseledere' som kan ta ansvar på noen områder. Dessuten er det gøy å reise i gruppe. Hvis man er interessert i markedsføring og i tillegg i å reise mye så er dette en ypperlig mulighet. Men på den annen side: hvis man bare er ut etter å reise så tror jeg at jeg ville gjort det på en annen måte.

 

Er det noe som har vært negativt i forhold til studiet?

J: Ja, det har dessverre også vært noen ulemper med hele oppholdet. Vi er mindre fornøyd med informeringen og mangel på koordinering fra ITI. Vi har fått mye feilinformasjon, men siden vi har klaget på det, håper vi at det blir ordnet! Men ITI er kjent for å være treige med utbetalinger og dårlig på å gi informasjon, og det er ting de virkelig burde forandre på!

LES OGSÅ: Mister Pip - StudentTorget.no anbefaler


 

Studiemiljø og fritid

Er det bra studiemiljø?

J: Ja, det er det. Alle snakker med alle, og vi tar godt vare på hverandre!

S: Det er godt miljø blant oss elevene, det eneste som er litt dumt er at det er ikke så veldig tilrettelagt med bøker til alle her- vi må dele.

 

Hva er gjennomsnittsalder på studentkullet?

S: Fra 19 til 22

 

ST:Hva gjør dere på fritiden når dere ikke reiser eller har skole?

J: Slapper av ved bassenget, soler oss, drar på stranden, tar små turer til Hua Hin og andre utflukter.

S: Ja, og så fester vi litt, drar til skredderen, på bowling og kino og tar massasje.

 

Hvordan finansierer dere dette semesteret i utlandet?

LES OGSÅ: Haben sie angst?

J: Vi får dekket skolen av lånekkassen, men det er lurt å ha tjent opp litt penger fra en sommerjobb eller liknende til utgifter utenom. Da kommer man litt lenger på jorda-rundt reisen, og man kan ta seg råd til dykking, fallskjermhopp og liknende.

S: Studielånet skal vel holde hvis man er nøktern, men ofte så går det litt mer selv om man ikke tenker over det.


 

Savner dere Norge?

S: Nå når det nærmer seg jul, og folk har tent adventsstaken i vinduene hjemme, så begynner man å glede seg litt å til å skulle hjem. Jeg har ikke hatt noe særlig hjemlengsel så langt. Det har skjedd så mye hele tiden så jeg har liksom ikke hatt tid. Men det blir koselig å komme hjem til jul, ja!

LES OGSÅ: Casekonkurranser for studenter

J: Jeg gleder meg til å komme hjem til Norge, og til alle der hjemme, og selvfølgelig til norsk mat. Men jeg kommer selvfølgelig til å savne tilbake til Thailand!

 

Faktaboks:

ITI tilbyr norske høgskolestudier i markedsføring som en reise verden rundt. - I løpet av ett semester er man innom minimum syv land. Hovedoppholdet foregår ved ITI sitt studiesenter i Thailand. - Studiestart er i januar og juli og hvert semester jorden rundt varer i 5 måneder. - Studieavgiften på 59 000 kr dekker reise, innkvartering og visum, undervisning og eksamensutgifter. - Studiet støttes av statens lånekasse -

Mer informasjon på: www.iti.nu

LES OGSÅ: Ferie med frivillig arbeid!