(StudentTorget.no):

Sommeren er definitivt over, og høsten bringer med seg kalde og mørke kvelder. Kvelder perfekte for å pakke seg inn i et ullpledd med en kopp te - og en god bok.

Høsten er også høytid for utgivelser av skjønnlitteratur, og tilbudene over bøker du må lese synes uendelige. Vi har tatt en prat med fem forfattere under 30 år, for å høre hva de anbefaler studentene.

Her er svarene de gav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Satirikeren - Frank Lande

 

Frank Lande debuterte i 2006 med romanen Frank Lande, som omhandler den fiktive figuren Frank Lande. Frank Lande er en satire om prestasjonspresset unge opplever daglig i mediene, men er også en rørende historie om sorg. I 2009 kom Lande med novellesamlingen Intervjuer, som høstet gode kritikker. Lande har blitt beskrevet som en smart, vittig og stilsikker forfatter.

Til StudentTorget anbefaler Stavanger-gutten tre bøker han kunne ha lest høst som vinter, vår og sommer.

«Massive - The Hunt for the God Particle» av Ian Sample

Populærvitenskaplig sakprosa som jeg kjøpte på Gardermoen mens jeg ventet på et fly. Den handler om noe jeg ikke engang visste eksisterte: Higgs-partikkelen, døpt etter sin teoretiske oppdager, Peter Higgs. Historien begynner med en teori på 1960-tallet om at det er noe som kalles Higgs-feltet som gjør at visse partikler i universet har masse, altså at de veier noe heller enn ingenting. Higgs-feltet blir ifølge teorien "slått på" relativt kort tid etter universets tilblivelse, og gjør visse partikler tunge. Uten dette feltet, ville alt som finnes i universet svjusjet rundt omkring ved lysets hastighet. Da ville ikke partiklene ha samlet seg og blitt til oss. Ian Sample svinger også innom CERN i Sveits, hvor de forsøker å frambringe Higgs-partikkelen ved å sende partikler i frontkollisjoner med hverandre i en tunnel under bakken. Jeg skal ikke avsløre hvorvidt de lykkes eller ei.


«Poor People» av William T. Vollmann

Vollmann drar rundt i verden og spør folk et enkelt spørsmål: "Hvorfor er du fattig?" En så enkel problemstilling kan man ha for ei sakprosabok på rundt 300 sider. Vollmann er som regel ganske skravlete i bøkene han skriver, men i denne holder han seg stort sett til poenget. Han har også tatt bilder av alle han snakker med, for de som liker å ha noe å se på.

«E=MC2 - A Biography of the World`s Most Famous Equation» av David Bodanis

Nok en populærvitenskaplig bok og nok en bok med et veldig enkelt utgangspunkt: Hvorfor ikke skrive en biografi om en ligning heller enn en person? Albert Einstein er selvsagt en viktig del av ligningens historie, men Bodanis bryter ned ligningen og forteller om alle dens bestanddeler, akkurat som man ville dele inn en biografi av en person i barndom, voksenliv og alderdom. Vi får servert historien om "E", "=", "C" og "2". Det er også et kapittel som begynner på side 134 som heter "Norway", så dette er virkelig en bok å kjenne seg igjen i.

LES OGSÅ: Kultursofaen på Oslo Student-TV: Jon Niklas Rønning på besøk!

 

 

 

 

 

Luremusa - Elin Rise

 

I vår debuterte 28 år gamle Elin Rise som romanforfatter med boka Luremus. Boka tilhører sjangeren «chick-lit», og handler om jenters jakt etter «Mr. Right» før det er for sent. Boka mottok blandede kritikker da den kom, men ble i tillegg utgangspunkt for en opphetet debatt som kretset rundt anmeldelse av bøker man ikke har lest. Rise har lenge blogget om bokprosjektet på bloggen «Forfatterjomfru».


Rise tipsene studentene om tre bøker som alle vekker ulike, men intense følelser hos leseren.

«Shantaram» av Gregory David Roberts  

En av mine absolutt favoritter.  Den var umulig å legge fra seg. Jeg ble spesielt forelsket i karakteren Prabu. Dessuten både lo og gråt jeg gjennom all spenningen. For spennende er den - hele tiden!

«The War of art» av Steven Pressfield 

Alle i kreative yrker (og alle som egentlig vil være i kreative yrker) burde lese den. Inspirerende til tusen!

«En ny jord» av Eckhart Tolle 

Den gjør noe med bevisstheten. Noe positivt. I love it! 

LES OGSÅ: Musikk som yrke: Martine Rygvold satser alt på musikken

 

 

 

 

 

Kinamannen - Brynjulf Jung Tjønn

 

Brynjulf Jung Tjønn begynte å skrive allerede som 14-åring, men debuten kom med romanen Eg kom for å elske i 2002.  I 2008 kom romanen Lyden av noe som dør, og ungdomsboka I morgen skal vi sitte i solen i 2009. Tidligere i høst kom Jung Tjønns fjerde bok, Kinamann, som bygger delvis på hans egen oppvekst som adoptert fra Korea. Allerede før lanseringen av måtte forlaget Cappelen Damm bestille et nytt opplag. 


Jung Tjønn er utdannet journalist. Han har siden 2001 også drevet Jung Forlag.

Her gir han StudentTorgets lesere tre bokanbefalinger som omhandler familie og nære bånd.

«Ta vare på mamma» av Shin Kyung-Sook

Sørkoreansk bestselger om en mor som blir borte på t-banen i Seoul. Mens barn og ektemann leter etter henne, reflekterer de over morens liv: var hun egentlig lykkelig? Sterk bok, med et universelt tema. Språket er nedpå, insisterende og vakkert.

«Legender om et selvmord» av David Vann

Den mest rystende boken jeg har lest i år. En samling historier om en far og en sønn, der faren tar selvmord. Hovedfortellingen Sukkwan Island er et lite mesterverk. 

«Finne deg der inne og hente deg ut» av Lina Undrum Mariuissener

Nydelige og vare dikt om to søstre, der den ene er alvorlig syk. Dikt som forteller en sterk historie, og som gjør voldsomt inntrykk.

LES OGSÅ: Kultursofaen har vært på besøk hos P3morgen

 

 

 

 

 

Litteraturstudenten - Kristina Leganger Iversen

 

22-årige Kristina Leganger Iversen er litteraturstudent, og debuterer i høst med diktromanen Hjartemekanikk. Boken handler om det som kunne ha vært, og om å være den som blir alene med minnene. Leganger Iversen er en av de yngste debutantene denne bokhøsten, og har høstet gode kritikker som ung og lovende.


Anbefalingene fra forfatteren er tre debutanter hun selv gleder seg veldig til.

«Løp, svartøre, løp» av Rawdna Carita Eira

Dette er ei diktbok som ikkje er kome ut enno, men som eg gler meg veldig til. Boka kjem i bilingual utgåve på norsk og samisk, og er ei diktforteljing om ei jente og eit reinsdyr og om deira veg til slaktinga.

«Kom aldri nærmere» av Sondre Midthun

Dette er ei mørk oppvekstroman som fokuserer på forholdet mellom far og son. Ettersom sonen blir eldre blir faren sintare og sintare, så sint at det trugar heile familien,  

«Snart er det oss» av Ida Zachariassen Sagberg

Denne novellesamlinga er eg veldig spant på. Sagberg hadde ei fin novelle i med i antollogien "Løsrivelse" i fjord og dette er debutboka hennar. Det vert skrive mange gode noveller i Noreg, og Bokvennen forlag har vanlegvis veldig fine utgjevingar

LES OGSÅ: Mah-Rukh Ali: Jenta som ingen kunne målbinde

 

 

 

 

 

Forfatterstudenten - Ida Zachariassen Sagberg

 

Også Ida Zachariassen Sagberg er student, og hun går på forfatterstudiet i Tromsø. I høst debuterer hun som forfatter med novellesamlingen Snart er det oss, som handler om hvordan man holder seg oppe, kontra det å falle. Boka er i salg i butikken fra onsdag 26. oktober, og kan bestilles her. Zachariassen Sagberg er bedre kjent under bloggnavnet «ziarah», og i 2010 ble hun én av 13 vinnere av novellekonkurransen «Løsrivelse», hvor alle novellene ble gitt ut i en antologi.


Til tross for at  Zachariassen Sagberg synes det er vanskelig å velge ut kun tre anbefalinger, har hun her plukket ut noen av sine favoritter.

«Ut og stjæle hester» av Per Petterson

I og med at jeg skriver, får jeg ofte anbefalinger om bøker som omhandler skriving og skriveteknikk. Ei av disse bøkene er Henrik Langelands Fortellekunst, som ble bestilt inn på forfatterstudiet i Tromsø der jeg studerer. Den har jeg ennå ikke lest, men den står i hylla, og grunnen til at jeg ikke har begynt på den er at Langeland i sine eksempler tar utgangspunkt i romanen Ut og stjæle hester av Per Petterson. Dermed ble det til at jeg leste den boka først, og det er jeg veldig glad for. Petterson ruller opp hovedpersonens fortid og kommer stadig med små avsløringer som gir det vi allerede har blitt fortalt ny betydning. Fortellinga er mesterlig fortalt og jeg anbefaler den varmt.

«Kiss kiss» av Roald Dahl

Roald Dahl er nok mest kjent for sine barnebøker, men skriver også voldsomt gode noveller, som ofte beveger seg over i det galgenhumoristiske, det absurde og det morbide, og som svært ofte har en overraskende slutt. Mange kjenner til novella «Dypfryst», fra novellesamlinga Et hode kortere og andre hårreisende historier (originaltittel: Someone Like You) der en middelaldrende dame tar livet av sin mann, for så å servere mordvåpenet – den dypfryste lammesteika – til politiet, og det er bare ett godt eksempel på den svarte humoren man kan finne hos Roald Dahl. Både Someone Like You og Kiss Kiss er novellesamlinger som imponerer og underholder.


«Xeroxdager» av Caroline Kaspara Palonen

Jeg vil gjerne avslutte med å anbefale av mine meddebutanter, og det syns jeg også er vanskelig, nettopp fordi årets bokhøst har mange sterke nye stemmer. Jeg hadde tenkt at jeg skulle slå et slag for lyrikken, og anbefale Kristina Leganger Iversens diktroman Hjartemekanikk, men jeg har ikke fått lest den ennå. Dermed kan jeg ikke anbefale den akkurat nå, men den har fått god omtale, og jeg gleder meg sånn til å ha tid til å sette meg ned med den. Ei debutbok jeg har fått lest er romanen Xeroxdager av Caroline Kaspara Palonen. Den handler om det unge paret Mildrid og Ove, som har det fint sammen når boka starter. Harmonien blir imidlertid forstyrra når Ove bestemmer seg for å slutte i sveiserjobben og begynne på universitetet. Les denne boka, den er både svært god og lettlest, så det har du både tid til og glede av.