(StudentTorget.no):

Julen nærmer seg med stormskritt, og hva er vel bedre enn å pakke seg inn i et varmt pledd og sette på en god julefilm? Ta en pause fra førjulstidens kjas og mas, og drøm deg inn i en verden av nisser og julens magi.

Her får du StudentTorgets ti forslag til filmer som kan hjelpe deg med å komme i godstemning før jul. Så da gjenstår det bare å finne frem pepperkakene, klementinene og gløggen, og snurr film!

Alene hjemme (1990)

Chris Columbus’ film om gutten som ved et uhell blir igjen hjemme når resten av familien reiser på juleferie, har for lengst blitt en klassiker. Her møter vi åtte år gamle Kevin McCallister som må bruke all sin kløkt for å hindre to innbruddstyver i å rane familiens hus mens resten av McCallister-klanen befinner seg i Paris. Filmen er spekket med slapstick-humor, halsbrekkende ikke-gjør-dette-hjemme-stunts og god christmas spirit. 

Love Actually (2003)

Dette er en skikkelig romcom som garantert skaper julestemning. Handlingen utspiller seg de siste fem ukene før jul, og vi følger flere kjærlighetshistorier som tilsynelatende er separate, men som etter hvert flettes sammen på en elegant måte. Herlig britisk humor og gode skuespillerprestasjoner av blant andre Hugh Grant, Bill Nighy og Emma Tompson gjør denne filmen til en must-see før jul.


Elf (2003)

Alven Buddy får i voksen alder vite at han slett ikke er en alv, men et menneske. Som baby klatret han nemlig opp i nissens gavesekk og ble ved en feiltagelse med julenissen hjem til Nordpolen, der han fikk vokse opp blant nissens alver. Ønsket om å finne sin biologiske far fører Buddy til New York der han introduseres for en helt ny verden. Will Ferrell i rollen som den uskyldige og naive Buddy, som gjerne spiser spagetti med sirup til frokost, gjør filmen vel verdt en titt før jul.

LES OGSÅ: Karriereportrett: Anita Krohn Traaseth

 

The Nightmare Before Christmas (1993)

Regissør Henry Selic tar oss med på en litt mørkere julefeiring i underverdenen. Kongen i Halloweentown er så lei av å feire Halloween på samme måte hvert år at han heller bestemmer seg for å feire jul, etter at han en dag tilfeldigvis snubler over døren inn til byen Christmas Town og forelsker seg i julekonseptet. Julefeiringen i Halloweentown blir imidlertid ikke av det helt tradisjonelle slaget.

LES OGSÅ: Teater Neuf setter opp egenproduserte teaterforestillinger

 

Hjelp det er juleferie (1989)

Når den klønete familiekaren Clark Griswold (Chevy Chase) skal feire jul er det mye som kan gå galt. Det gjør det også. Verken juledekorasjonene, familiebesøket eller julebonusen blir helt som han har tenkt seg.


 

Tre nøtter til askepott (1973)

Tsjekkisk film er kanskje ikke det vi ser mest av her til lands, men den tsjekkiske versjonen av Askepott har definitivt blitt en klassiker. Den romantiske historien om jenta som tvinges til å jobbe som tjenestepike for sin onde stemor, men som til slutt ender opp med prinsen og hele kongeriket, hører rett og slett den norske julen til.

LES OGSÅ: Ukas student er slampoeten Sebastian (25)

 

A Christmas Carol (2009)

Den gretne gjerrigknarken Ebenezer Scrooge har viet det meste av sitt liv til å spare så mye penger som mulig, også i julen, men en natt får han besøk av tre ånder som vil gi han en lærepenge om hva julen egentlig handler om. Robert Zemeckis’ animerte versjon av Charles Dickens’ klassiske julefortelling inneholder mye fart og spenning, og en god dose julemagi.

LES OGSÅ: Sigurd Wongraven - Rødvin og svartmetall

 

 

  

Reisen til julestjernen (1976)

Konger, prinsesser, onde grever, rare professorer, små nissebarn med voksenstemme og et stjernegalleri av norske skuespillere. Denne filmen har definitivt alle ingrediensene som hører hjemme i et underholdende juleeventyr.

LES OGSÅ: Slik feirer norske studenter Lunar New Year

 

Tante Pose (1940)

Verdens mest irriterende og oppmerksomhetssyke tante er på julebesøk og lar ikke muligheten til å skape intriger gå fra seg. Dette er en gammel klassiker som fremdeles er like morsom. Det er bare å drømme seg tilbake til tiden da tiltaleformen ”De” og ord som ”gid” fremdeles var vanlige i det norske vokabular.


 

 

Die Hard (1988)

Dette er kanskje ikke den mest åpenbare julefilmen, men handlingen utspiller seg faktisk ved juletider. Vi møter New York-politimannen John McClane (Bruce Willis) som forsøker å redde sin kone og hennes kollegaer som har blitt tatt som gissel av terroristen Hans Gruber mens de er på julebord i Nakatomi Plaza i Los Angeles. Dette er med andre ord julefilmen for deg som foretrekker action og storslåtte eksplosjoner fremfor nisser og reinsdyr.

LES OGSÅ: Teaterhøgskolestudenter setter opp Peter Pan

  

God jul fra alle i redaksjonen!