Hvor skal du dra på festival i sommer?

Festivalsommeren står mer eller mindre og tripper i trappene, og mange har allerede klødd seg vel og lenge i skjegget over hvor de skal reise i år.

StudentTorget.no har tatt en titt på årets kandidater, og forsøkt å sile ut de beste bidragene fra de 4 største festivalene. Det må nevnes at omfanget av festivaler som arrangereres i løpet av sommeren i vårt land er svært og tilbyr gode alternativer til disse. Men det er nå en gang slik at de som har mest penger også får de beste og fleste bookingene. Det er derfor mest naturlig å belyse de i en slik oppsummering. De «4 store» er i seg selv en prøvelse når man skal forsøke å sile ut de mest severdige bidragene, og derfor desto vanskeligere å gjøre objektivt. Elsker du musikk må du nok uansett belage deg på å sitte en del i bil rundt om i landet i sommer, for her er det mange gode kandidater representert.

NB! Ingen av festivalene som er vurdert hadde ferdigbooket sitt program når evaluering ble foretatt medio april.

 

Hovefestivalen

 

 

Hovefestivalen med sin idylliske beliggenhet.
FOTO: Hovefestivalen.no

 

 

Tid og sted: Tromøya 23. -27. juni


Festivalpass: Festivalpass koster 1890,- og gjelder for alle dager. Med festivalpass får du adgang til alle konserter, klubber og andre arrangementer hele uka, fra tirsdag til lørdag. Dagspassene legges ut for salg til våren. Det vil kun bli lagt ut et begrenset antall dagspass. Grunnen til dette er at vi ønsker å skape en festival hvor den gode festivalstemningen er i fokus, i stedet for enkeltopplevelser. Antatt pris for dagspassene er ca. 600kroner.

Beskrivelse: Det har kun gått et år inn i Hovefestivalens historie, men for mange føles det nesten som den har vært her for alltid. Dette kan ha med at Hove-overhodet Toffen Gunnufsen har vært en medievant og profilert mann i lang tid i Norsk festivalhistorie, og at Hovefestivalen opprinnelig sprang ut av den konkurrerende festivalen i Kristiansand; Quartfestivalen.

Etter å ha tilfredstilt de fleste oppmøtte av publikummere, media og artister i sitt første år som nyetablert musikkscene, har Gunnufsen og sitt sterke bookingmannskap på sitt andre år finslipt festivalens profil og har gjort klart et program som vil treffe veldig mange i hjertet på en gang. Her er landskapet pløyd for mange magiske øyeblikk både for metallentuasiaster, indierockhoder, rap-fantaster og mennesker med generell interesse for god musikk. Hove har atter et år klart kunststykke å kombinere masseappellerende headlinere og mer musikknerdete bookinger og plassere de side om side i hva som forhåpentlig blir en mindre regntugn opplevelse på Sørlandet enn i fjor.


 

Anbefalte artister Hovefestivalen08

Headlinere/kommersielle artister:

Jay- Z   
The Racounteurs  
Beck  
Babyshambles

 

Metall:

Black Mountain
Bad Religion  
Behemoth  
Opeth
Dimmu Borgir 
Avenged Sevenfold 
Killswitch Engage

 

Indierock:

Yeasayer  
Animal Collective 
Black Lips  
Howlin Rain
Les Savy Fav 
Mgmt   
Stars   
St. Vincent
Deerhunter

 

Electronica:

Familjen  
Simian Mobile Disco 
The Count and the Siden

 

Rap:

The Cool Kids
Shape of Broad Minds

 

Profilert band under Hovefestivalen:  Yeasayer

I fjor var det Win Butler og hans Arcade Fire som løftet stemningen under festivalen til et absolutt høydepunkt. I år kan det godt være det blir Yeasayer. Den Brooklyn baserte kvartetten opptrådte nylig på John Dee i Oslo, som var en scene som ble altfor liten for deres majestetiske sound. Deres debutalbum «All hour cymbals» er en hovedoppgave i skolert indierockstruktur som ifølge deres egen myspaceside kun har en referanse: The Beatles.

Det betyr ikke at Yeasayer er et band som kopierer The Beatles, men de innehar den samme trangen til å stadig forflytte lydbildet sitt til nye landskaper som gjør musikken deres eviggrønn i hodetelefoner, men vil kunne løftes til uante dimensjoner under den strålende Hove-solen.

LES OGSÅ: – Eksamenspress er noe de fleste opplever

 

Quartfestivalen

 

 

FOTO: Tor Erik Schrøder

 

 

Tid og sted: 2. - 5. juli, Kristiansand.


Festivalpass: Festivalpasset er en billett til samtlige arrangementer på Odderøya alle dagene i Quart–uka. Dette passet koster i 2008 kr 1750. – (+ avgift). NB! Festivalpassene gir ikke tilgang til KlubbQuart i sentrum. Dagspassene koster kr. 600,–.

 

Beskrivelse: Etter å ha vært noen år mildt sagt på felgen har Quartfestivalen i år klart å sette opp et konkurransedyktig og spennende program. Noen omrokkeringer i bookingstallen har gjort markante forandringer, og i stedet for å bruke uerstattelig høye summer på artister som trekker fullt hus til kun en dag under festivalen, har man i år i stedet søkt i bredden og forsøkt å nyansere ut et program som treffer flest mulig. Bra jobba!

I mange år har Quartfestivalen lidd under stemplet som en «snobbete» og «dyr» festival, hvor alt fra Per Heimly til Kronprins Haakon henger ut, men årets program vitner om et forsøk på å forflytte identiteten litt ned på jorden, og derav inkludere også en større del av den musikkelskende folkemengden. Ikke er det så dyrt lengre heller, i alle fall ikke om man er på jakt etter gode konsertopplevelser og ikke nødvendigvis ønsker å løpe naken rundt på et ihjeltråkket jorde (vil du løpe naken kan du gjøre det hjemme, ok?), eller stå bakerst i kø blant 40 000 andre for å se noe i det hele tatt.


 

Anbefalte artister Quartfestivalen 08:

Headlinere/Kommersielle artister:

Røyksopp  
The Streets  
Dizzee Rascal 
Interpol   
Death Cab For Cutie

 

Indierock:

Battles 
Asobi Seksu 
I´m From Barcelona  
Justice
Taxi Taxi 
Kings of Leon 
Holy Fuck  
Young Knives

 

Rap/Hiphop:

Spanck Rock 
Saul Williams 
Dr. Octagon

 

Styr unna!

Madcon: Hiphop handler om å keep it real og formidle et budskap, ærlig talt – dette er så langt unna man kan komme.

 

Metall:

Shining 
Cradle of Filth  
Keep of Kalessin

 

Profilert band Quartfestivalen: Battles

Et av fjorårets sterkeste opptredener under parolen «beste nykommer» på Øyafestivalen, var post-rock bandet Battles. 4 menn på en scene som sammen utgjør en vegg av lyd ingen til dags dato har klart å plassere innenfor kun én genre. Battles er et band av det senmoderne samfunns influenser og bruker alskens forvrengningsprogrammer for å presse ut de mest obskure og minst forventete lydene du vil høre. Aller mest sentral er den gamle metall trommisen John Stainer som spiller bokstavelig talt skjorta av seg, og som har en cymbal plassert så høyt på stativet at du kan se den bakerst i festivalkøen. Det er ikke så sært som det høres ut, bare deilig befriende og uforutsigbart.

LES OGSÅ: Gitte Witt - Den norske Hollywood-stjernen

 

Slottsfjellfestivalen

 

FOTO: Slottsfjellfestival.no

FOTO: Slottsfjellfestival.no

 

Tid og sted: Tønsberg 17. - 20. juli.


Festivalpass: Ordinær pris på festivalpasset er 1195,- (pluss avgift). Festivalpasset gjelder for samtlige arrangement på Slottsfjellet/ Kastellet fra og med Torsdag 17.07. 2008 til og med Lørdag 19.07. 2008 NB! Festivalpassene gjelder ikke for Kastellnatt, Slottsfjellfestivalens klubb konsept, men vil gi gode rabatter til klubbarrangementene. Ordinær pris på dagspass er 525,- (pluss avgift). Dagspasset gjelder for samtlige arrangement på Slottsfjellet/ Kastellet den dagen det er kjøpt til. NB! Dagspassene gjelder ikke for Kastellnatt, Slottsfjellfestivalens klubb konsept, men vil gi gode rabatter til klubb arrangementene.

 

Beskrivelse: Årlig løftes Norges eldste by Tønsbergs fasade ytterligere av festivalen som arrangeres oppe blant ruinene på Slottsfjell. Mange magiske og stemningsfulle øyeblikk har gått ned i kveldsolen, med en utsikt som er kanskje Norges beste for en festival.

Bookingen i år har kanskje ikke vært like skarp som tidligere, men er til gjengjeld ikke ferdig, og innehar allikevel kvaliteter som vil trekke de store publikumsmassene. Man kan godt si at Slottsfjell-komiteen har satset mer folkelig i år, med nostalgiske norske band, samtidig som de presenterer noen nye artister på de mindre scenene. Egentlig ikke så annerledes fra de forrige årene i profil, bare litt mindre interessante artister foreløpig.


 

Anbefalte konserter under Slottsfjellfestivalen:

Headlinere/Kommersielle artister:

Lars Winnerbäck  
Stereolab 
The National Bank  
De Lillos´85

 

Indierock:

Woven Hand 
The Little Ones   
Gogol Bordello 
The Felice Brothers

 

Profilert Band under Slottsfjellfestivalen: Fuck Buttons

Noe av det rareste med støymusikk er hvor interessante repetisjoner kan være selv når man hører låtene for andre og tredje gang. Støymusikk er ikke for alle, og det er en svært lite tilgjengelig måte å holde en performance på (i motsetning til nevnte Madcon som sannelig dukker opp her også..) Det interessante med Fuck Buttons er ikke at de i grunn tilfører genren noe nytt, men at de innehar melodier og temaer i lyden sin som gjør at det kan bli svært interessant å se hvor høyt de tørr gå under en festival med Slottsfjells profil. Jeg anbefaler deg til å tørre å stikke innom, det vil antagelig bli litt som å høre på en skrekkfilm med altfor høy lyd, mens grusomme bilder vandrer over netthinnen din, og forskans deg gjerne med ørepropper i forkant av denne, men gi de en sjanse, det kan kanskje forandre dine perspektiver på musikk.

LES OGSÅ: Morten Øen – Nei til drittkunst

 

Øyafestivalen

 

 

Øystein Grini i BigBang spilte på  Øyafestivalen i 2007.
FOTO: Pål Hoff

 

 

Tid og sted: Middelalderparken, Oslo: 5. - 9. august.

Festivalpass: Festivalpasset gir deg adgang til Øyafestivalen i Middelalderparken fra onsdag 6. august til og med lørdag 9. august.

Festivalpasset gir deg fri adgang til de aller fleste arrangementene under Klubbdagen, tirsdag 5. august. Av kapasiteteshensyn gjelder førstemann til mølla-prinsippet denne dagen. Festivalpasset vil også sørge for å gi deg litt avslag på en del fete arrangement under Øyanatt. Festivalpass: 1.695,- + avgift. Dagsbilletter: 565,- + avgift.

 

Beskrivelse: Bestefar-Øya har gjennom mange år vært en sentral og moden aktør i norsk festivalliv. I år har tilogmed Trond Giske vært ute med pengesekken og gitt festivalen en knutepunktstatus. Det betyr ytterligere med klirrende mynt i booking-kassa og direkte oversatt: enda flere gode band som spiller. Og i år har de sannelig ikke spart på kruttet i bookingkomiteen i middelalderparken. Her kommer gamle og nye favoritter på løpende bånd, du behøver verken å være spesielt musikkinteressert eller full for å nyte en dag på Øya. Her er det nemlig tilrettelagt for at du skal møte noen gamle og nye favoritter, samtidig som du oppdager at vi er jo egentlig ganske like mange av oss. Enten vi har den lille krabaten sittende på skuldra eller om vi er iført store sorte naglebelter.

Øya er et knutepunkt, en folkefest og en internasjonal happening som overgår det meste av hva Oslos kulturkalender kan by på. Ja, jeg vil gå så langt som å si at det kanskje er den største av de alle.

 

Anbefalte artister under Øyafestivalen 2008:

Headlinere/Kommersielle band:

Sonic Youth 
My Bloody Valentine 
N.E.R.D 
Sigur Rós
Raga Rockers  
Sonics

 

Indierock:

Grinderman 
The National 
Yeasayer
Okkervil River 
ISIS 
Holy Fuck 

 

Andre anbefalinger:

Sunn 0)))
Truls and the trees 
Girl Talk

 

Profilert band under Øyafestivalen:  Iron & Wine

Lett flørtende, dog periodevis sjenert representerer Sam Beam en artist som med veltrent ambivalens fremfører låter som er vanskelig å kvitte seg med fra netthinnen. Iron & Wine er blant disse bandene som bare spiller og spiller, men ikke klarer å gi ut et dårlig album. De fortsetter stadig å utvikle seg bredere lydmessig, og deres konsert på Rockefeller i vinter gav mersmak om en mulig festivalvinner selv for de mest innbitte drone-rockerne. Utstyrt med en haug av instrumenter, karismatiske duetter og poetiske tekster som kryper inn under huden og binder nye vev, er Iron & Wine en soleklar konkurrent til å bli ditt nye favorittband, om de ikke allerede er det.

 

Siste nytt om festivalene finner du på festivalenes nettsider:

www.hovefestivalen.no

www.slottsfjellfestival.no

www.quart.no

www.oyafestivalen.com

 

God festivalsommer!