(StudentTorget.no):

Navn: Jo Røislien

Alder: 39

Studerte: Matematikk ved NTNU (siv.ing i Industriell matematikk)

Yrke: Biostatistiker. Forsker i medisin. Og programleder på TV.

 

– Vil du si at du var en flittig student?

Ja, det var jeg i grunnen. Jeg leste jevnt og trutt, var på forelesninger, og leverte øvinger og oppgaver. Det har jeg også fått betalt godt igjen for senere. Jeg fikk gode karakterer, og har knapt nok måttet søke på jobb. Jeg var også så heldig å studere noe som jeg etter hvert oppdaget at er veldig etterspurt, men som få kan noe særlig om.

 

– Hva er ditt beste minne fra studietiden?

Jeg synes generelt studietiden var veldig bra. Jeg storkoste meg veldig mye av tiden. Lærte, festet, traff jenter, spilte i band. Vanskelig å plukke ut et enkeltminne som troner over hele poolen av gode minner. Det må i så fall være jentene. Jenter er bra.

 

– Og det verste?

Det å holde fast på kjipe minner er ikke min greie. Jeg lar dem ligge der de er og går videre. Jeg prøver heller å hente noe godt ut av dem som jeg kan bruke til senere.


 

– Hva irriterte deg mest som student?

Irriterte meg? Hm. Jeg kan ikke huske at jeg var så veldig irritert som student. Jeg skjønte riktignok ikke helt hvorfor jeg måtte ha kurs som Kjemi og Bedriftsøkonomi og en del sånne tilsynelatende perifere fag for en som meg som var mest opptatt av matematikk og teoretisk fysikk. I ettertid, derimot, har jeg irriterende ofte hentet fram kunnskap fra de fagene, direkte eller indirekte, i analyse av ulike forskningsspørsmål.

Forresten; jeg husker at jeg var ganske irritert over at Norges tekniske høgskole (NTH) ble slått sammen med resten av universitetet i Trondheim til NTNU. Det skjedde mens jeg gikk der. Jeg synes det var en teit konstruksjon som jeg ikke skjønte hva i all verden skulle være bra for. Et tap-tap-prosjekt.

LES OGSÅ: Mads Larsen - min studietid

 

– Savner du studentlivet?

Hehe. Ikke egentlig. Det var innmari gøy, men jeg er ikke den typen person som tenker på Gamle Dager som et mer spennende sted enn nåtiden. Alt til sin tid.

 

– Er det noe du ville gjort annerledes?

Da jeg studerte var det et kurs som het Lineær Analyse. Det var kurset som ”gjorde matematikere til matematikere”, som foreleseren sa. Det var supervanskelig. Jeg sleit og sleit. Skjønte nesten ingenting, før like før eksamen, da bitene falt på plass. Det neste kurset i matematikk torde jeg ikke ta, for jeg skjønte jeg kanskje kom til å få problemer med å stå, og valgte noe enklere. Den avgjørelsen har jeg angret på mang en gang. Jeg fikk jo aldri virkelig testet grensene mine innenfor matematikk. Som min veileder på doktorgraden sa: ”Alle burde ta så mye matematikk at de sliter med å stå på eksamen”.

LES OGSÅ: Min studietid: Håvard Tjora


 

– Hva har du tatt med deg videre fra studietiden?

På den ene siden er jo det som har med kunnskapservervelse å gjøre. Jeg har lært å lese vanskelige ting. Sette meg inn i kompliserte problemstillinger. Abstrahere. Ta til meg mye informasjon på kort tid. På den andre siden lærte jeg mye om meg selv. Hva liker jeg? Hva liker jeg ikke? Jeg fikk flere a-ha-opplevelser om at ting jeg trodde om meg selv viste seg å ikke stemme. Studietiden var den perioden da jeg gikk fra å være ungdom til å bli voksen, fra en gutt i tenårene til en mann i andre halvdel av 20-årene. Bra å tenke tilbake på, det.

 

– Har du noen gode tips til nye studenter?

LES OGSÅ: Min studietid: Thomas Henschien

Våg å nerde. Å få bruke så mye tid man vil til å dyrke seg selv og sine egne interesser er vidunderlig. Om det er matematikk eller film eller antropologi er det samme. Kjør på. Gi blaffen i hva som er poppis eller hva andre mener du burde synes er interessant.