(StudentTorget.no):

Navn: Lars Sørensen.

Alder: 26 år.

Fra: Stamsund i Vestvågøy kommune.

Studerer: Master i retttsvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Aktuell med: Ny leder av Juristforbundet - Student.

Først av alt må vi få gratulere med valget som ny leder av Juristforbundet-Student. Hvordan føles det å være øverste leder for juriststudentene her til lands?

Tusen takk for det! Det er et kjempespennende verv, og studentseksjonen har mange interessante og utfordrende oppgaver foran seg i tiden som kommer. Jeg ser virkelig frem til å samarbeide med resten av styret om å gjøre studiehverdagen til jusstudenter bedre.

Hva var det som fikk deg til å bli engasjert i Juristforbundet-Student?

Det er mange årsaker til det. Juristforbundet har hele veien fremstått som et seriøst og produktivt forbund. Med hele Juristforbundet i ryggen og majoriteten av jusstudenter, på landsbasis, under seg har Juristforbundet-Student gode forutsetninger for å få utrettet noe. Det var viktig for meg. Det føles også givende å engasjere seg, og å føle at man utretter noe. Dessuten gir vervet mange erfaringer å ta med seg videre i livet.

I det siste har det foregått en debatt rundt arbeidsvilkårene i advokatfirmaer. Flertallet av uteksaminerte jusstudenter er kvinner, likevel er få kvinner over 40 i advokatbransjen. Bør advokatfirmaene gjøre mer for å tiltrekke seg kvinnelige jurister?

Ja, det vil jeg si. Først og fremst kan jeg jo nevne det åpenbare: det er helt klart verdifullt for både advokatselskapene og klientene deres at de har kvinnelige advokater. Dessuten uteksamineres det jo, som du nevner, flere kvinner enn menn og det skulle tilsi en jevnere fordeling. Man kan spørre seg hvorfor det likevel er slik.


Debatten om vilkår i advokatbransjen knytter seg mye til at kvinner (og menn, for den saks skyld) i større grad verdsetter andre vilkår enn bare lønn. Fritid og familie fremheves som viktig, og i den sammenheng er det nok advokatbransjen som ikke imøtekommer jobbsøkernes krav. I den grad menn i større grad motiveres av lønn og kvinner i større grad motiveres av andre vilkår, er det klart at bransjen må omstille seg for å unngå kjønnssegregering. Det er svært uheldig dersom en stor andel av de mest kompetente juristene i landet unngår advokatbransjen fordi bransjen ikke har et godt nok tilbud til dem.

LES OGSÅ: Simon Ertzeid er Ukas student - medisinstudent og programleder


Hvordan er det å kombinere studiene med å være aktiv i organisasjonslivet?

Det er jo klart at det krever både tid og energi å kombinere studier, verv, sosiale aktiviteter og jobb. Jeg var redd for at det skulle bli tøffere enn det har vært så langt. Selvdisiplin har ikke vært min sterkeste side, hehe. Men som med det meste annet kan også det læres – og det opplever jeg at dette vervet bidrar til. Alt i alt vil jeg si at det er nærmest utelukkende positivt.

Hva er det beste med å studere?

Studietiden er en spesiell periode i livet hvor man danner grunnlaget for fremtiden, får mange nye venner og kontakter, og har muligheten til å leve veldig fritt. Kombinasjonen av dette gjør studietiden til en fantastisk, om enn litt slitsom, fase. Om jeg måtte fremheve én ting som særlig bra, er det kanskje at man i så stor grad er herre over sin egen tid.

LES OGSÅ: Ukas student: David Tahara er president for FN-studentene Norge


Hva er det verste med å studere?

Eksamen, selv om at det er en nødvendighet. Gjennom hele studieåret arbeider man mot å prestere på topp på et par-tre eksamener. Det er klart at man kjenner en del på det presset. Eksamenspress er nok noe de fleste studenter opplever, enten fra seg selv eller fra miljøet rundt seg. Dette er noe av det Juristforbundet-Student jobber med å forebygge. Økonomi er også en typisk kilde til bekymring hos studenter, og deltidsjobb kan fort gå ut over studietid og fritid, som begge er viktige.

Hvilket utested pleier du vanligvis å besøke når du er på byen?

Tromsø har mange kule utesteder. Jeg har ingen klar favoritt, men vi er ofte på Solid. De har funnet en bra balanse mellom det rolige, litt avslappede, og god feststemning.

LES OGSÅ: Ukas student er Yashar (27) som kombinerer masterstudier med jobb og oppstart av forening

Du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

Siden jeg studerer juss er vel Torstein Eckhoff et ganske bra valg. Eckhoff gav i løpet av livet sitt betydelige bidrag til rettsvitenskapen, og tilgang til slik kunnskap ville vært uvurderlig i kollokviegruppen. «Gonzo-journalistikkens» far, Hunter S. Thompson, kunne også vært et spennende innslag. Thompson var en uvanlig interessant karakter som jeg tror det hadde vært morsomt å diskutere det meste med. Den siste er jeg usikker på. Kanskje Harper Lee? «To Kill a Mockingbird» utstråler gode verdier som man med fordel kan ta med seg i livet; boken gjenspeiler nok forfatterens egne holdninger.


Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

Oi, den var vanskelig! Siden det er vinter, og eksamenstiden er rett rundt hjørnet… kanskje «California Dreaming» av The Mamas & The Papas?

LES OGSÅ: Ukas student Torkil Vederhus vil bli ny UiO-rektor