Navn: Mari Moen Holsve
Alder: 24
Studiested: Universitetet i Oslo
Utdanning: Bachelor i allmenn litteraturvitenskap, årsenhet i oversetting og interkulturell kommunikasjon

Aktuell med: Romanen Halvgudene, min tredje roman, og første bok i en planlagt fantasytrilogi. I tillegg jobber jeg freelance som Donald Duck & Co-oversetter.

 

Hvordan og hvorfor ble du engasjert i fantasy og tegneserier?

Begeistringen kommer fra barndommen, fra historier om norrøn mytologi, og fra eventyr. Alt som var episk og myteomspunnet var utrolig spennende. Av tegneserier slukte jeg Asterix og alle de fantastiske historiene skrevet av Carl Barks og Don Rosa, og i litt eldre alder kastet jeg meg over fantasylitteraturen, selvsagt med Ringenes Herre som den første store opplevelsen.

 

Hvilke utfordringer har det bydd på å kombinere studiehverdagen med livet som freelancer og forfatter?

Stort sett går det bra. Det største problemet er tid til å lese: pensum kolliderer gjerne med diverse deadlines. Men det hjelper jo at faget er litteratur, og at jeg har et stort engasjement for å lære om det så vel som å skrive.

 

Hvilken nytte tror du all erfaringen du har opparbeidet vil få for deg i fremtiden?

Det er foreløpig vanskelig å si. Jeg ville ikke vært foruten studietiden, samtidig som jeg jo drømmer om å kunne leve av forfatterskapet. Heldigvis er det sånn for meg at uansett om jeg tar meg jobb, eller fortsetter å skrive, så vil studiene ha vært til stor hjelp på begge felt.

 

Hvordan påvirker engasjementene din studiehverdag?

Mer enn de burde, skal jeg villig innrømme. Som jeg nevnte i stad, er det iblant vanskelig å holde følge med pensum. Men jeg får det til å gå rundt på et vis – spør meg ikke hvordan.

 

Hvordan vil du beskrive deg selv som person overfor de som ikke kjenner deg?

Munter, tror jeg. Blid og åpen. Men også veldig engasjert, og lett å hisse opp i diskusjoner. Jeg mener veldig mye om alt mulig, det er iallfall sikkert!

 

Hva synes du er det beste med å studere?

Ganske enkelt kunnskapen. Særlig møtet med de virkelig gamle klassikerne innen litteratur er utrolig spennende for meg.

 

Og det verste?

Det må vel være de emnene der det allerede er fastsatt hva vi studenter skal ”lære å mene” i løpet av semesteret, emner der man gjør det best ganske enkelt ved å være enig med de fastsatte tolkningene. Sånn kan det ikke være i litteratur, eller i humanistiske fag generelt.

 

Hva gjør du i fritiden din?

Leser, naturligvis. Også jeg er filmfreak. Og veldig sosial.

 

Hvilke forventninger har du til ditt neste semester? Og hva er målet med utdannelsen din?

Jeg gleder meg! Hvis alt går etter planen, sitter jeg nå igjen med kun godfagene, som jeg virkelig gleder meg til å ta, deriblant nordisk barne- og ungdomslitteratur. Jeg gleder meg til å fullføre studiene, men mest for kunnskapens skyld. Det er en slags backup-plan for meg.

 

Hvor pleier du å dra ut på byen?

Hmm … Det er det en stund siden jeg har gjort! Iallfall er det en stund siden jeg hadde en skikkelig bytur, da var jeg med noen venner på Indigo. Jeg har vært mye på Stopp Pressen og tatt et par glass, men det har nok blitt færre ordentlige byturer med tida.

Du får velge tre mennesker, døde eller levende, til din kollokviegruppe.

 

Hvem velger du, og hvorfor?

Jeg må jo selvsagt plukke innen litteraturen. Goethe, Octavia E. Butler og Richard Dawkins. (Sistnevnte er selvsagt mye mer enn bare forfatter.) Da får jeg en fin blanding av god, gammel litteratur, evolusjonsteori og et dryss dystre framtidsspådommer.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå?

Wrapped in Grey av XTC beskriver iallfall mitt syn på livet for tida.