Navn: Johanna Magdalena Husebye
Alder: 24
Studiested: Master i undersøkende journalistikk, Senter for Undersøkende Journalistikk (SUJO), Universitetet i Bergen (UiB).
Aktuell med: Fullførte en mastergrad i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen i juni 2019. Masterprosjektet til Johanna, om selvmord blant eldre, ble publisert som en artikkelserie i VG og er nå lest over 600.000 ganger. Hun mottok også masterstipend fra TV 2 på 20.000 kr for prosjektet. Johanna har nå fått fast jobb som journalist i Dagen.

 

Johanna Magdalena Husebye (24) bestemte seg for å bli journalist da hun var 14 år gammel.

 

– Som journalist ville jeg få muligheten til å hjelpe folk. Det er fortsatt en av mine store motivasjoner.

 

– Journalistyrket er et yrke med fart, spenning, variasjon, sterke menneskemøter, og muligheten til å sette fokus på det som ikke fungerer i samfunnet. I love it! Jeg tror ikke jeg kunne vært noe annet.

 

Johanna visste ikke mye om journalistikk før hun begynte å studere bachelor i journalistikk ved Høgskulen i Volda fem år senere, men å studere journalistikk føltes heldigvis så riktig som hun hadde håpet.


 

Har studert undersøkende journalistikk i Bergen

Johanna har nå en bachelorgrad i journalistikk fra Høgskulen i Volda, og en mastergrad i undersøkende journalistikk fra Universitetet i Bergen. Allerede da 24-åringen gikk på videregående var hun fast bestemt på å studere journalistikk.

 

– Jeg jobbet veldig hardt på videregående for å komme inn på Høgskulen Volda, fordi jeg hadde hørt at det var det beste stedet å lære journalistikk. Jeg var heldig og kom inn.

Johanna begynte på Høgskulen i Volda høsten 2014 og trivdes godt på studiet, både faglig og sosialt.

 

– Det var tre fantastiske år hvor jeg spesialiserte meg i TV og radio, og møtte mine beste venner, forteller Johanna.

 

Ette tre år i Volda var ikke Johanna klar for å legge studentlivet på hylla.

 

– Jeg følte jeg meg ikke helt klar til å søke på jobber. Jeg ville studere mer, sier hun.

 

Johanna oppdaget da at Universitetet i Bergen hadde lyst ut en ny master i undersøkende journalistikk.

 

– Den virket helt perfekt for meg, fordi jeg syntes undersøkende journalistikk var så spennende, og jeg ville lære å gå i dybden på en helt annen måte. Det var også en ekstra bonus at det var i min hjemby Bergen, sier Johanna.


 

LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse

 

Graveprosjekt i journalistikk som masteroppgave

I 2017 startet Johanna på master i undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen. Masteroppgaven her består av to deler, en 30-siders akademisk del og et journalistisk graveprosjekt. Johanna gjorde sitt graveprosjekt om selvmord blant eldre, en idé hun fikk allerede i januar 2018.

 

– Idéen til graveprosjektet kom egentlig mitt på natten i januar 2018, da jeg ikke fikk sove og lå og tenkte på hva jeg ville skrive om. Jeg bestemte meg der og da for at jeg ville sette søkelys på selvmord, og etter litt research på morgenen med en medstudent bestemte jeg meg for å skrive om selvmord blant eldre siden det var et så underdekket tema jeg ikke hadde hørt om før.

 

– Jeg har alltid vært veldig glad i eldre mennesker, og håpte at graveprosjektet kunne forberede situasjonen til de der ute som hadde det tungt.

 

Å arbeide med masterprosjektet har vært en berg-og-dal-bane for Johanna; både spennende, krevende, lærerikt og givende på samme tid. Hun arbeidet med prosjektet i cirka ett og et halvt år før publisering. Prosjektet startet med research, og vokste stadig større og større etter hvert som Johanna møtte på nye mennesker, og fant nye nyhetspoeng.


 

– Jeg vil si jeg har jobbet ved hjelp av veldig tradisjonelle journalistiske metoder, prosjektet er basert på veldig mange intervjuer og langstrekkelig kildearbeid. Så har jeg bygget det opp stein for stein.

 

I tillegg har Johanna fått god støtte fra sin veileder og redaktør ved Senter for undersøkende journalistikk, Kristine Holmelid, som har hjulpet henne hele veien.

 

– Det har vært veldig viktig, jeg tror ikke jeg hadde klart å gjennomføre hvis jeg hadde vært helt alene, forteller Johanna.

 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer

 

Masterprosjektet ble publisert i VG

VG besøkte Senter for undersøkende journalistikk i januar 2019, og Johanna fikk muligheten til å holde foredrag for dem om graveprosjektet sitt. To uker senere fikk hun beskjed om at VG ville ha saken, og at hun fikk komme til VG for å ferdigstille sakene der.

 

– Det var utrolig stort. Jeg hadde drømt om en avis som VG underveis i prosessen, fordi jeg hadde så lyst til at graveprosjektet skulle nå ut til flest mulig. At det faktisk skjedde er helt fantastisk.

 

– Jeg er så takknemlig for at de hadde troen, og hjalp meg å gjøre det så bra som det ble.


 

Den første artikkelen Johanna skrev i VG ble lest over 600.000 ganger totalt. Hun har siden det publisert til sammen seks oppfølgingsartikler.

 

Hvorfor tror du at så mange viste interesse for prosjektet ditt?

 

– Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror kanskje det skyldes at mange ikke hadde hørt om tematikken før, i tillegg til at en familie var så modige og sto frem.

 

– Man kommer så tett på de pårørende og hva dette egentlig handler om. Det gjør at flere kanskje kunne relatere på en eller annen måte til familien, selv om de ikke har vært i samme situasjon selv, og vi har jo alle en bestefar, eller andre nær oss som vi er veldig glad i, legger hun til.

 

LES OGSÅ: Ukas student vil hjelpe andre gjennom bloggen sin

 

Fikk masterstipend av TV 2

TV 2 deler ut stipender til masterstudenter i media og journalistikk ved Universitetet i Bergen, på 100.000 kr til sammen. Johanna kom over plakater om stipendet på Media City Bergen og bestemte seg for å søke. Samme dag som hun holdt foredrag for VG, i januar 2019, fikk hun vite at hun hadde mottatt 20.000 kr i stipend.

 

– Det var en skikkelig stor dag. Jeg har reist mye de siste to årene, i sammenheng med graveprosjektet, for å møte kilder. Det er veldig viktig i et sånt prosjekt for å bygge opp tillit, så å få stipendet var utrolig verdifullt. Det gav meg enda større frihet i en viktig fase av graveprosjektet, forteller Johanna.


 

LES OGSÅ: Ukas student ville skape en lettere hverdag for flyktningene

 

Fast jobb før hun var ferdig utdannet

Samtidig som hun tok master i undersøkende journalistikk, jobbet Johanna deltid som nettjournalist for Dagen. I januar 2018 fikk hun tilbud om fast jobb på Oslokontoret.

 

– Det kom helt ut av det blå, ett og et halvt år før jeg var ferdig.

 

Johanna takket ja til jobben, og begynner som journalist i Dagen til høsten.

 

– Det blir utrolig gøy, og et nytt kapitel etter studentlivet, sier hun.

 

24-åringen tror masteren har vært viktig for å få fast jobb som journalist etter studiene.

 

– Den har gitt meg ny kunnskap og kompetanse jeg ellers ikke hadde hatt. Jeg håper også de har sett en utvikling, og vært fornøyde med arbeidet jeg har gjort på deltid.

 

LES OGSÅ: Ukas student bekjemper ensomhet blant studenter

 

Undersøker kritikkverdige forhold

Johanna trives godt i jobben som journalist.

 

– Å være journalist er en av de gøyeste jobbene man kan ha. Du får oppleve så mye forskjellig, som å være kreativ, møte mennesker og undersøke kritikkverdige forhold, sier Johanna.

 

Johanna skriver ulike typer artikler, men har mest erfaring med nyhetssaker og undersøkende journalistikk. For Johanna begynner de fleste saker med en idé, et tips eller lignende, og så begynner hun å undersøke saken, ta telefoner, og lage avtaler.


 

– Det er perioder hvor du sitter mye foran datamaskinen, og andre hvor du er ute på farten hele tiden. Og så går det selvfølgelig i veldig mye kaffe, sier Johanna.



– Det er så mange historier der ute, og jeg blir stadig overrasket. Selv om det kan være tungt og trist å være journalist iblant, gir det også adrenalinkick og mestringsfølelse når du får publisert historier som ellers ikke hadde blitt hørt.

 

Hva er dine beste tips til andre som også ønsker å bli journalister?

 

– Les mye. Gode saker og gode bøker. La deg selv bli inspirert. Vær ydmyk og nysgjerrig. Prøv å lære mest mulig fra de som du har rundt deg. Aldri tenk at du er ferdig utlært.

Johanna mener også at det er viktig å være godt forberedt før intervjuer.

 

– Forbered deg så godt du kan før intervjuer, og husk å lytte. Aldri gå inn i et intervju med en ferdig sak i hodet ditt. Noe av det mest spennende med yrket er at «you never know what will happen next». Vær modig. Opplever du mye motstand mot en sak, så vet du at du har en god sak, mener Johanna.

 

LES OGSÅ: Ukas student gjør drømmer til virkelighet

 

Fullførte mastergraden i juni

Johanna syntes det er veldig rart å ikke være student lenger, etter fem år på skolebenken, og kommer til å savne studiekameratene, fleksibiliteten og studentrabattene man har som student.

 

– Jeg kommer til å savne alle de flotte folkene på Media City, fleksibiliteten man har som student, og studentrabatten på flytoget og kollektivtransporten.

 

Hva er det beste med å være student?

 

– At du er der for å lære og har så mye frihet, og selvfølgelig menneskene man møter, sier Johanna.

 

Og det verste?

 

– Følelsen av å alltid ha ting hengende over seg, og muntlige eksamener i fag du ikke er så god på.

 

Hvis du kan velge tre mennesker – levende eller døde – til din kollokviegruppe, hvem velger du og hvorfor?

 

– Kristine Holmelid. Hun har vært min veileder og redaktør på graveprosjektet mitt. Jeg hadde ikke klart det uten henne. Hun er et forbilde, har lært meg utrolig mye, og er en fantastisk journalist og historieforteller.

 

– Fredrik Solvang, fordi han er så god på kritiske intervjuer. Han gjør god research på forhånd og vet når han skal legge på press på intervjuobjektene, gjenta spørsmål, og når han skal lytte.

 

– Lane DeGregory. Hun var nylig på Fortellingens Kraft og holdt foredrag. Jeg synes hun var utrolig inspirerende, og flink til å komme tett innpå kilder og få dem til å fortelle om vanskelige temaer.

 

Velg en sang som beskriver din livssituasjon akkurat nå.

 

– Akkurat nå er det «All by Myself» av Celine Dion, fordi jeg er syk hjemme, men etter at jeg nådde målet mitt med å ta master, var det «Happy» av Pharell.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

 

Saken ble først omtalt av Universitetet i Bergen.