Du er her: StudentTorgetStudentliv / Visste du ikke det?

Hvorfor leser vi krim i påsken?

Påskekrim: Hvorfor leser vi krim i påsken!

Skrevet av: Per Chr. Bakken

Sist endret: 13.03 2007  RELATERTE ARTIKLER OG LINKER
  - Fyll opp MP3 spilleren med gratis lydbøker! - Noen helt utrolige historier!
  - Hør over 1000 gratis MP3 lydbokkutt! - Vandrehistorier
  - MP3 album for et par tiere! - Mannen på 200-lappen

Nordmenn, påske og krim hører sammen. Tradisjonen med påskekrim er særnorsk, men hvordan oppsto den? Dessverre er ikke forhistorien noen spennende krimroman, akkurat. Tradisjonen med påskekrim begynte trolig med en annonse som Gyldendals forlegger Harald Grieg rykket inn i påsken 1923.

Annonsen, som lignet et vanlig nyhetsoppslag, sto på forsiden av Aftenposten med tittelen "Bergenstoget plyndret i natt".

Teksten reklamerte for den nye krimboken til Nordahl Grieg og Nils Lie. Boken solgte godt - det var tydelig at folk likte ideen om påskekrim. Året etter begynte også forlaget Aschehoug å satse på krim ved påsketider. Siden har påsken blitt innarbeidet som høysesong for krim, og denne særnorske tradisjonen forsterkes nå gjennom flere årlige aktiviteter.

Utvalget av boknyheter, lydbøker, pocketbøker og annen litteratur er stort før påskehøytiden starter.

StudentTorget har valgt ut et knippe gode bøker for deg.


5 KRIM-lydbøker:

Frelseren

Jo Nesbø:
Frelseren
Frelseren er Jo Nesbøs sjette roman om politietterforskeren Harry Hole.
Hør smakebit
Carambole
Håkan Nesser:
Carambole
Carambole ble kåret til beste skandinavisk kriminalroman i 1999.
Hør smakebit
Skriften på veggen
Gunnar Staalesen:
Skriften på veggen
Varg Veum får  en konvolutt i posten. Konvolutten inneholder en dødsannonse. Hans egen.
Hør smakebit
Ulvenatten
Tom Egeland: Ulvennatten
Tsjetsjenske terrorister kupper norsk fjernsyns mest populære debattprogram. For deltakerne i den direktesendte tv-debatten, politiet og regjeringen begynner en nervepirrende natt.
Hør smakebit
Rødsonen
Gert Nygårdshaug:
Rødsonen
Den 10. og siste boken i krimserien om hobbydetektiven Freric Drum.

5 Lydbok-KLASSIKERE

Sult

Knut Hamsun: Sult
Sult er Hamsuns debutroman, og ble da den kom ut i 1890 en litterær suksess av dimensjoner. Hør Olafr Havrevolds legendariske NRK-opplesning fra 1959.
Hør mp3 lydkutt
Parfymen

Patrick Süskind: Parfymen

Jean-Baptiste Grenouille blir født en het og stinkende julidag i 1738 i Paris, og vokser opp under harde kår. Tidlig skiller han seg ut og vekker mistro. Han har ingen lukt! Til gjengjeld har han en luktesans så velutviklet at han kan finsortere selv de flyktigste dufter.
Hør mp3 lydkutt
Tre kamerater

Eric Maria Remarque: Tre kamerater

Handlingen utspilles i Berlin i 1920-årene. Det er etterkrigstid; livslysten vender tilbake og kulturlivet blomstrer. Men inflasjonen øker, og nød og uro vokser frem.
Hør mp3 lydkutt
Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede
Jan Wiese: Kvinnen som kledte seg naken for sik elskede
På et middelaldertorg i Italia kler en kvinne seg naken for sin elskede. Og den elskede vet å gjengjelde denne kjærlighetserklæring. Men hvordan har denne historien havnet og blitt glemt i Vatikanets enorme bibliotek?
Hør mp3 lydkutt
En pluselig frigjørende tanke
Kjell Askildsen: En pluselig frigjørende tanke
Samlingen inneholder følgende noveller: "En plutselig frigjørende tanke", "Måkeungene", "Heretter følger jeg deg helt hjem", "Sensommer", "Thomas F's siste nedtegnelser til almenheten".
Hør mp3 lydkutt

5 KRIM-pocket

Megleren

John Grisham:
Megleren
Den avtroppende presidenten benåder overraskende børsmegleren Joel Backman, som forvekslet den amerikanske drømmen med grådighet, og dermed måtte tilbringe seks år bak lås og slå. Det er ingen vet er at presidenten handler under sterkt press fra CIA....
Flytande bjørn
Frode Grytten:
Flytande bjørn
Ein ung gut forsvinn, og konfliktar mellom ulike grupper i lokalsamfunnet når eit klimaks. Ein lokal journalist grev under overflata for å finne ut kva som har skjedd, samstundes som hans eiga framtid står på spel. Boka er ein mørk roman bada i norsk sommerlys.
Ansikt til ansikt

Gunnar Staalesen:
Ansikt til ansikt

I denne tolvte romanen om privatdetektiven Varg Veum, finner han han en død mann på venteværelset. Trådene fører tilbake til et mystisk selvmord på Mørekysten, men hva lå bak? Sporene peker mot et studentkollektiv i Bergen på 1970-tallet. 
Gravstille
Arnaldur Indridason: Gravstille
Erlendur får ei ny gåte å nøste opp i da det blir oppdaget at ei lita jente i et barneselskap sitter og tygger på en menneskeknokkel. Knokkelen stammer fra et byggefelt i nærheten der ungene pleier å leke.
I ulvens rike
Jean-Christophe Grangé:
I ulvens rike
Anna Heymes har problemer med å gjenkjenne ansikter. En morgen våkner hun og kjenner ikke engang igjen sin egen mann. Hun går til behandling hos en av de fremste spesialistene på hjerneforskning i Paris. Men det er noe ved hans metoder som skurrer.

Kilder: Lydbokforlaget.no, HaugenBok.no og Tanum.no

Hvorfor feirer vi påske?

I dag feirer vi påske for å minnes at Jesus ble korsfestet og drept, og sto opp igjen fra de døde. Men jødene hadde feiret påske i over 1000 år før Jesus ble født, så den opprinnelige påsken hadde egentlig ingenting med Jesus å gjøre.

 

Når starter påsken?


Påsken starter med Palmesøndag. Palmesøndag er på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn faller på 20. -22. mars, vanligvis 21. mars.

Hvorfor har vi påskeegg?

I førkristen tid feiret man naturligvis ikke påske i Norge, men man feiret en fest ca. ved vårjevndøgn. (Det er omtrent på den tida vi feirer påske.) Man feiret at naturen våknet til liv igjen etter en lang vinter. Hønene, som ikke hadde lagt noe særlig med egg i løpet av vinteren, begynte å verpe igjen, og det ble klekket kyllinger. Egget ble sett på som selve symbolet på livskraft og nytt liv. Det er derfor vi pynter med påskeegg og spiser masse egg i påsken.

 

Hvorfor har vi påskeharen?

 

I Norge er ikke påskeharen så veldig vanlig, men den er blitt mer og mer kjent de siste årene. Stadig oftere ser vi påskedekorasjoner og godterier med haremotiv. Tradisjonen med påskehare kommer opprinnelig fra Tyskland, og er et symbol på fruktbarhet. Tyskerne tok påskeharen med seg til USA, og der er den blitt veldig vanlig.

 

Hvorfor er GULT blitt fargen for påske?


Det finnes ingen helt sikre kilder på hvorfor gult er blitt påskefargen.
Noen mener at egg er grunnen. På dette tidspunkt begynte hønene å verpe igjen etter vinteren i følge bibelen. Andre tror det har med sola å gjøre at fargen gul er så mye brukt i påsken. På vår del av kloden markerer påsken overgangen til en årstid da nytt liv vender tilbake i naturen. Sola stiger på himmelen, sola varmer og styrker. Sola er et symbol, eller et bilde på det kraftfulle og vitale, og er derfor sannsynligvis blitt påskefargen "vår".

 

Hvorfor spiser vi lam i påsken?


Skikken med et lammemåltid i påsken er veldig gammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt.

 RELATERTE ARTIKLER OG LINKER
  - Fyll opp MP3 spilleren med gratis lydbøker! - Noen helt utrolige historier!
  - Hør over 1000 gratis MP3 lydbokkutt! - Vandrehistorier
 - MP3 album for et par tiere! - Mannen på 200-lappen