Her har vi samlet sammen en rekke (u)nyttige fakta om 17. mai som du kan glede eller irritere dine venner med, når champagnefaktoren begynner å bli litt høy utpå kvelden.

 

1. At eidsvollsmennene bare var en gjeng med gamle gubber er en myte. Faktisk var forsamlingens yngste, løytnant Thomas Konow (1796-1881), bare 17 år gammel. De eldste var 60 år og gjennomsnittsalderen blant mennene lå på litt over 40 år. 

 

2. Selv om vi fikk vår egen grunnlov i 1814, ble vi værende i union med Sverige i hele 91 år til – frem til 1905. Grunnloven vår er forresten én av verdens korteste, og de tre gangene den har blitt omskrevet, ble ikke de korrekte reglene for omskrivninger fulgt engang.

 

3. Har du noen gang lurt på hvor det faktiske dokumentet med grunnloven fra 1814 er i dag? Det er inne i Stortingsbygningen, godt gjemt og sikret.

 

4. Dette er den dagen i året hvor nordmenn er mest opptatt av været. Faktisk så mye at vi nistirrer på væroppdateringen flere uker i forkant, og værdamene utnytter sjansen til litt ekstra «facetime» hver morgen med en ekstra lang analyse om hvordan værutsiktene blir. Selv om dette er 2019, er det fortsatt ikke mulig å ha full kontroll på værgudene – så ha alltid vindjakke, ullgenser, paraply og regnstøvler med, i tillegg til finstasen og solbrillene.

 

5. Vi har feiret 17. mai på storslagent vis helt siden slutten av 1800-tallet. Faktisk feirer vi med såpass pomp og prakt at det vel kan sies at svenskene blir grønne (eller gule og blå) av misunnelse? Det er dessuten mer vanlig med store millitærparader på nasjonaldagen i andre land, så vår tradisjon med barnetog gjør virkelig 17. mai til barnas dag.

 

6. Barnetoget er høydepunktet på 17. mai for mange av oss. Det var blant annet Bjørnstjerne Bjørnson som var med på å skape et eget barnetog og barnetoget har hatt sitt faste innslag i 17. mai-feiringen siden 1870. Det var også Bjørnson som skrev vår nasjonalsang «Ja, vi elsker» (tonesatt av Rikard Nordraak). I år kommer 115 skoler til å delta i barnetoget i Oslo, og Ljan skole får æren av å gå først i hovedstadens barnetog.

 

7. Korps er en viktig del av 17. mai-feiringen og korpsspilling er faktisk én av de mest populære fritidsaktivitetene i dette landet. Hele 70.000 mennesker spiller i korps i Norge i dag. Dette utgjør cirka 2 % av befolkningen.

 

8. Kongefamilien er fast inventar på slottsbalkongen og må ha godt trente håndledd for å kunne stå og vinke til alle barna i barnetoget i så mange timer. Faktisk er kongefamilien så trofaste til denne tradisjonen, at siden 1906 har det bare vært to tilfeller hvor de ikke har vinket til smårollingene med iskremskjegg og ketchupflekker på finstasen sin. I 1910, da Dronning Mauds far, Kong Edward VII ble begravet, og i krigsårene 1940-1944.

 

9. Dette er dagen hvor vi får lov til å spise så mye is og pølser som vi orker – helst til vi spyr, eller i alle fall til vi klarer å slå vår egen rekord fra året før. Derfor er det ikke overraskende at 17. mai er den dagen i året hvor det spises mest is. Faktisk dytter de fleste av oss mellom 5 og 10 ganger så mye is som vi ellers ville gjort på en vanlig vårdag. Og hvor bedre vær, jo flere is blir det. Hvor mange liter is som blir fortært blant nordmenn på denne dagen, er en godt bevart hemmelighet blant isprodusentene, men Krone-is virker å være favoritten blant store og små.

 

10. Pølser er den andre store mattradisjonen på nasjonaldagen. I løpet av ett år spiser vi nesten 40 000 tonn pølser. En av høysesongene for pølsespising i Norge er de to ukene som fører opp mot 17. mai. I gjennomsnitt går det ned tre pølser på høykant denne dagen og favoritten er grillpølser.

 

11. Ingen 17. mai uten masse godt å spise og drikke. Dette er virkelig kakenes dag, og mange bruker flere timer på kjøkkenet for å lage alskens godsaker. I tillegg er nordmenns (u)offisielle festkake denne dagen ikke norsk engang. Pavlova heter den deilige desserten som består av krem, marengs, vaniljekrem, frukt og bær. Retten er oppkalt etter den russiske ballettdanseren Anna Pavlova, og er faktisk New Zealands nasjonalkake. Forvirret? Oppskriften finner du i alle fall her.

 

 

Klikk her for å se alle studentrabatter i Norge