Hybelkaniner grunnet dårlig renholdsrutiner er noe de fleste er kjent med. Men hva skjer når man forsømmer sengetøyvasken?

I en leserundersøkelse gjort av Klikk.no i fjor kommer det frem at hele 44 prosent skifter på sengen én gang i måneden eller sjeldnere. Er du blant dem som syns det er kjedelig å bytte på sengen eller har ventet altfor lenge med å vaske dynen og puten din? Da bør du gjøre det nå.

Linn T. Skulstad (26) er av de 15 prosent som bytter sengetøy hver uke.

– Jeg har sett flere bilder av småkrypene som lusker rundt i sengetøyet vårt. Bare tanken er helt motbydelig. Derfor syns jeg det er ekkelt å la det gå lenger enn en uke, sier hun.

– Når man bor i en leilighet midt i Oslo blir det støvete og skittent på én dag. Bare man åpner døren sniker støvet seg inn, forteller Skulstad., som legger til at hun alltid rer opp sengen for at det skal se stelt og ryddig ut.

 Noe å tenke på...

British Medical Entomology Center konkluderer med at ti prosent av vekten til en seks år gammel hodepute består av avskallet hud, levende midd, død midd og middekskrementer.


 

Sopp i puten

 Sengetips

 Ikke ha for høy temperatur (over 18 grader), men heller ikke for lav med tanke på sopp. 15 grader er bra.
 Ikke re opp sengen med det samme du står opp.
 Vask sengetøyet annenhver uke, eller etter behov. (60 grader)
 Vask dynen hvert år, puten noe oftere. (60 grader)
 Vask også kosedyr på 60 grader.
Hold det rent rundt sengen.
 Ikke ha heldekkende tepper.
 Luft godt ut på rommet, men ikke så lenge at det blir for kaldt og oppstår kondens.

Forskere ved universitetet i Manchester i Storbritannia har studert hodeputer. Resultatet viser at puten du begraver hodet i hver natt inneholder millioner av sopp. Forsøksputene inneholdt soppsporer av 16 forskjellige sorter.

Selv om Skulstad er en ivrig sengetøyvasker, lufter hun som regel bare dynen når hun bytter mellom sommer- og vinterdyne. Da vi forteller Skulstad om soppen som eksisterer i hodeputer rynker hun på nesen.

– Nå kommer jeg nok til å kaste putene jeg kjøpte i august i fjor, kjøpe nye og deretter vaske dem regelmessig, sier Skulstad.

Ole Erik Carlson, seniorrådgiver i Mycoteam tror imidlertid ikke soppsporene klarer å vokse i en pute.

– Det finnes soppsporer overalt i luften. Det at de lander på en pute er ikke problematisk i seg selv. Det er hvis de begynner å spire og vokse som sopp at det blir verre, sier Carlson.


 

Trenger mye vann

Han forteller at soppsporene må ha tilgang på rikelig med fuktighet i minst 24 timer for at de skal klare å vokse.

– Mange svetter om natten, men sjeldent så mye at det er nok. Det skal mye vann til, sier Carlson.

Han utelukker likevel ikke at noen kan reagere på soppsporene.

– Noen reagerer på svært lave verdier. Er du hypersensitiv kan du reagere på soppsporene i luften når du er ute en høstdag også, sier Carlson.

Videre forteller han om et annet problem, nemlig soppen som kan oppstå på soverom på grunn av kondens.

– Dersom man har det for kaldt på soverommet og lufter dårlig, kan det blir fuktighet i rommet. Står sengen i et hjørne kan sopp begynne å vokse på gipsplaten eller tapeten, og smitte over til madrassen. Dette kan føre til at man føler seg uvel, sier Carlson som anbefaler at man holder 15 grader på soverommet.

LES OGSÅ: Hva er lykke? - Studentopplysningen #14

 

Ikke re opp sengen

I tillegg til sopp finnes det andre små krabater i sengetøyet ditt som nyter godt av hudcellene du mister. Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund forteller at det er lurt å vente noen timer etter bruk med å re opp sengen.


– Re i hvert fall ikke opp sengen fra morgenen av. Bre dynen andre veien etter du har sovet slik at den får luftet seg. Er det veldig viktig for deg å re opp sengen for at det skal se fint ut, gjør det etter at du kommer hjem fra jobb eller skole, sier Amdal.

Videre forteller hun at det ikke bare er skittent sengetøy som gir midden gode vekstforhold. Dersom du har det fuktig og varmt på soverommet er forholdene ideelle for de små krypdyrene.

– Det som fremkaller middallergi er arv, miljø og litt uflaks, sier Amdal.

Midden lever av hudavfall, som det naturlig nok er mer av i skittent, enn i rent sengetøy. Det er ikke selve midden som gir allergiske reaksjoner, men avføringen. Denne avføringen havner også på gulvet rundt sengen.

– Dersom man har mange «hybelkaniner» ved sengen vil avføringen blande seg med støvet, som virvler opp i luften, forteller seniorrådgiveren.

LES OGSÅ: Lene (29) ble gravid første året på studiet: – Det gikk overraskende bra!

 

Et globalt helseproblem

Midden formerer seg fort, spiser flass fra huden og bæsjer mye. Amdal omtaler middallergi som et globalt helseproblem.

– Undersøkelser fra andre land viser at husstøvmidd er en viktig faktor i utviklingen av allergi og astma, sier Amdal.

For å drepe midden må man vaske sengetøy, dyne og pute på minst 60 grader. Hvis man har kraftig middallergi kan noen også ha nytte av å bruke et eget middtrekk utenpå puten, og gjerne også på dynen.


– Dersom man ikke har middallergi bør man vaske dynen minst én gang i året. Med allergi bør det gjøres oftere, sier Amdal som legger til at det er lurt å se etter i butikken om dyner og puter du skal kjøpe kan vaskes på 60 grader.

– Dun eller syntetisk?

– Det kommer an på hvor varm en selv er. Dun holder bedre på varmen, men den må renses eller tørkes i tørketrommel fordi den blir klumpete av å henge til tørk, og det tar lang tid. Syntetiske dyner klumper seg ikke av å henge til tørk. Vi i Astma- og allergiforbundet vet ikke om en dokumentert forskjell på de to materialene, sier Amdal.

LES OGSÅ: Om sex, prevensjon og kjønnssykdommer - Studentopplysningen #24

 

Trives i fukt og varme

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte du bør vaske sengetøyet, men dersom du ikke har noen allergier virker eksperter til å være enige om en tommelfingerregel på annenhver uke.

Høsten er fuktigere enn de andre årstidene og det er derfor mer midd da, og frem til januar, enn ellers. Det er mer midd når vi er mer inne. Midden trives best i en fuktig og varm seng. Dette er noe å tenke på hvis du for eksempel svetter mye.