Hva om alt det du tror på er løgn?

 

 Konspirasjonsteorier:


• Nettet gjør konspirasjonsteorier stadig mer tilgjengelig

• Nyhetsspeilet.no, et av de viktigste nettstedene som formidler teoriene, har 3000 unike lesere hver dag.

• Makten bak makten, Journalist Per-Aslak Ertresvågs bok som handler om skjulte selskaper og maktstrukturer, toppet flere salgslister da den kom ut i 2006.

Hemmelige fly som sprer giftige gasser, dødelige vaksinasjonsprogrammer, skjulte makteliter med onde hensikter… På nettet florerer de alternative sannhetene, og stadig flere oppsøker dem.

– Noe i ferd med å skje nå. Folk begynner å skjønne at det er mye som ikke stemmer.

Hans Kristian Gaarder har invitert Campus hjem i stua. Vi sitter i hver vår svarte sofa og drikker vann med sitronskiver, snakker om Chemtrails, HAARP, THEY og Illuminati, blant annet. Henger du ikke med? Kom deg ut på nettet!

Gaarder er økonom og har arbeidet i flere år i Kredittilsynet. Nå er han frilansskribent, og bruker mye av tiden på å forske på fenomener han mener blir bevisst holdt utenfor vår rekkevidde.

– Jeg tror på en 20/80 fordeling, hvor 80 prosent av sannheten bevisst holdes skjult. Dette tyter ut på nettet. Sannheten om Chemtrails er et eksempel.


– Chemtrails?

– Det er et hemmelig program som har pågått i USA i drøye ti år – og her i Norge i flere år – hvor de bruker spesielle fly som tar av fra militære flyplasser. Flyene har med seg beholdere med giftig pulver som de sprer over landskapet.

– Hvem er de?

– Det er det jeg jobber med å finne ut mer om. Jeg sier gjerne at jeg utforsker kaninhullet. Der nede er det et villniss av hemmelige selskaper og maktsstrukturer som holder på med lyssky aktiviteter.

 

 

 Et knippe teorier:


•  Illuminati: Alle konspirasjonsteoriers mor heter Illuminati. Dette hemmelige selskapet har fått skylden for blant annet den franske revolusjon, de to verdenskrigene, kommunisme, nazisme og selvfølgelig for 11.september. Illuminati var et faktisk eksisterende hemmelig selskap som ble stiftet i Bayern i 1776. Medlemmene var opptatt av antikken, opplysningsideer og mystikk, og selskapet var basert på hemmelige, hierarkiske strukturer og dekknavn. Selskapet vokste seg stadig større utover 1780-tallet, men etter at hemmelige selskaper ble forbudt i Bayern, skal Illuminati har blitt oppløst i 1793. ikke alle er enige om at en oppløsning faktisk skjedde.


Ny Verdensorden: En skjult finansiell elite, bestående av blant annet Rothschild- og Rockefellerfamilien, jobber for verdensherredømme. Nasjonene skal oppløses, og hele jordens befolkning skal bli uvitende arbeidsslaver.

Befolkningskontroll: Elitene jobber for å redusere jordens befolkning til 500 millioner. Dette skjer blant annet gjennom krig, sult, sterilisering og ved bruk av giftige gasser (chemtrails).

HAARP: Anlegg rundt omkring i verden (hvorav tre er i Norge) sender ut strålinger som reflekteres tilbake til jorden og gir skader. De får blant annet skylden for jordskjelv og bienes forsvinning.

LES OGSÅ: Gratis programvare for studenter

 


Stadig mer utbredt

 

Før vi roter oss for langt ned i villniset; Hva er det vi har med å gjøre her? Konspirasjonsteorier vinner stadig mer terreng. Noen forklarer enkelthendelser som 11. september eller mordet på John F. Kennedy, mens andre dreier seg om omfattende hemmelige systemer som kontrollerer verden. Ofte er det snakk om begge deler; en maktelite som står bak de store hendelsene.


På nettet florerer teoriene om alt det vi ikke blir informert om gjennom vanlig media. Asbjørn Dyrendal er førsteamanuensis ved institutt for arkeologi og religionsvitenskap på NTNU og forsker blant annet på konspirasjonsteorier.

– Det virker som om konspirasjonsteorier blir stadig mer utbredt. Tidligere var mesteparten av disse teoriene gjemt bort i alternative blekker og bøker. Det var stigmatisert og utilgjengelig, men nå finner du det veldig enkelt på nettet. Det blir litt som porno; Du slipper å stille deg opp og kjøpe det, sier Dyrendal.

Tidsånden prikker oss på ryggen. Det tiåret hvor helseministeren sverget til Snåsamannen og prinsessen snakket med engler, var også det tiåret hvor konspirasjonsteorier dukket opp under enhver stein. Men så var vel 00-tallet også tiåret som først kom ordentlig i gang i begynnelsen av september 2001.

– For meg begynte det hele med 11.september. Jeg trodde på røverhistorien om Osama bin Laden og selvmordsbomberne i seks år. Men for to år siden kom jeg over en video på Youtube som viste at World Trade Center-tårnene ble sprengt. Da skjønte jeg at her er det noe som ikke stemmer, og satte i gang med å grave mer. Jeg er av nysgjerrig forskernatur, forteller Hans Kristian Gaarder.


I dag er han overbevist om at 11.september var regissert fra øverste hold, og da snakker vi langt over Bush-administrasjonen.

– 11. september var en typisk THEY-affære.

– THEY?

– Det er en samlebetegnelse om de kreftene som utøver makt i det skjulte og som ikke har vårt beste for øye.

LES OGSÅ: 5 Instagram-profiler for studenter

 

 

Den store utryddelsen

 

Og her kommer vi til kjernen. Noen vil oss vondt, noen vil ha total kontroll over oss. Teoriene er mange, navnene på ulike selskaper florerer. Tidligere journalist og redaktør Per-Aslak Ertresvåg vakte oppsikt da han i 2006 ga ut boken Makten bak makten. Den handler om hemmelige maktstrukturer, som han mener styrer det aller meste av det som skjer i verden.

– Min bok forteller for første gang i Skandinavia, kanskje i Europa, at verden i lang, lang tid har vært styrt av en ganske brutal, men  godt skjult finansiell elite. De har bestemte planer som er ganske oppsiktsvekkende. Blant annet jobber de for at en stor del av verden skal utryddes. Til det bruker de for eksempel chemtrails. De fleste ting som skjer i dag er faktisk styrt av denne gruppen, forteller Ertresvåg på telefon fra Spania.


Eliten Ertresvåg snakker om er et sammensurium av medlemmer av de store bank-familiene som Rockefeller og Rothschild, Vatikanet og ulike hemmelige selskaper, som Skull and Bones og Illuminati. Alle viktige verdenshistoriske hendelser er nøye regissert fra høyeste hold, og planen er å skape en Ny Verdensorden.

– Hvordan er det egentlig å tro på noe som flertallet av landets befolkning avfeier?

– Det er ikke noe problem. For 35 år siden skrev jeg den første norske boken om miljøpolitikk, og da trakk folk på skuldrene og prøvde å skyve temaet vekk. Jeg er vant til å bli møtt med mistro, men det har bare vist seg at jeg ligger hakket foran andre, sier Etresvåg.

Vi stiller Gaarder det samme spørsmålet.

– Dette handler ikke om å tro. Dette er fakta.

LES OGSÅ: Slik bruker du Pinterest i jobbsøkingen

 

 

Del av noe større

 

At teoriene er tilgjengelig på nett gjør at de oppleves som mer normale for dem som oppsøker dem, mener førsteamanuensis Dyrendal.

– Noe av det som har skjedd med nettet, er at det har gitt mulighet for informasjonsflyt over landegrenser. Dermed føler de som leser dette, at de er en del av noe større, og det blir lettere å tenke på det som normalt og rimelig. Det er ikke noe stas å stå fram og mene noe hvis det er deg og tre andre som tror på det.


I tillegg gjør nettet at teoriene formes og spres mye raskere.

– Omløpshastigheten er mye kjappere nå. Bare se på Michael Jacksons død og svineinfluensaen; Det tok mindre enn et døgn før det dukket opp alternative teorier på nettet, forteller Dyrendal.

LES OGSÅ: Ny teknologi og roboter setter arbeidsplasser i fare

 

 

Sensurert media

 

For Hans Kristian Gaarder er nettet helt essensielt.

– Jeg får all min informasjon fra ulike nettsteder, og bruker selv nettet til å informere andre.

– Hvordan vurderer du om informasjonen du får tak i er troverdig?

– Det finnes mye desinformasjon på nettet og en må være kontinuerlig kritisk i forhold til mesteparten av informasjonen som ligger der ute. Det går likevel an å opparbeide en fornemmelse for sannhet. Noen nøkler jeg bruker er at artiklene inneholder uavhengig informasjon, er lange og er å finne på odde nettadresser.

– For meg er det liksom omvendt. Odde nettadresser får varsellampene til å blinke.

– Ja, det høres kanskje rart ut. Men NRK og Aftenposten, for eksempel, de gir deg desinformasjon. Strengt tatt er det info fra vanlige media som det er mest grunn til å være kritisk til. Det er visse maktkonstellasjon som overstyrer norsk media. Redaktørene i avisene er en del av dette. De får beskjed om at visse saker ikke kan skrives om.

Gaarder har selv gått hen og laget en oversikt over hvilke saker som er tabu for norske medier. Listen har han publisert på nettstedet Nyhetsspeilet, et av samlingspunktene for dem som tror på denne typen teorier. Skal vi tro Gaarder, er norsk presse instruert om ikke å skrive om blant annet bivirkninger av ulike vaksiner, bestråling av politiske dissidenter, de omtalte Chemtrails og ikke minst om de alternative teoriene omkring 11.september.

 

 

Viktige hendelser:


•  Den russiske revolusjon ga igjen liv til teoriene om det hemmelige selskapet Iluminati. Den britiske overklassekvinnen Nesta Webster begynte å gi ut bøker hvor hun beskyldte Illuminati for å stå bak revolusjon. Siden da har selskapet fått skylden for en rekke hendelser, blant annet de to verdenskrigene.

Politikermord. Mordene på blant andre John F. Kennedy (1963), Olof Palme (1986) og den italienske statsministeren Aldo Moro (1978) er svøpt i ulike konspirasjonsteorier.

11.september ga grobunn for et vell av alternative teorier. Mens noen mener Bush-administrasjonen sto bak angrepet, peker andre på hemmelige selskaper med onde hensikter (gjerne omtalt som THEY).

Finanskrisen. Noen hevder finanskrisen er skapt av motstandere til den amerikanske høyresiden for å sørge for at demokratene vant det forrige presidentvalget. Andre teorier går på at krisen er skapt av økonomiske og politiske eliter, gjerne i regi av de internasjonale Bilderberger-møtene som avholdes hvert år.

LES OGSÅ: Bruk blogg i studiesammenheng

 


Hvis det dukker opp en svart bil…

 

Konspirasjonsteorier har alltid fascinert og dukker med jevne mellomrom opp i filmer og bøker. Hva er det som gjør at så mange blir tiltrukket av dem?

Vi spør Asbjørn Dyrendal.

– For mange handler det om at teoriene passer inn i noe man tror på fra før av. Hvis man for eksempel var motstander av George W. Bush, er det fristende å gi ham skylden for 11. september. Hvis man først begynner å tenke i de baner, er noe av det viktigste nettopp det at ting ikke er som de ser ut. Når du har følelsen av at noen prøver å føre deg bak lyset, betyr det at du ikke kan stole på offentlig informasjon generelt.

Hans Kristian Gaarder har sluttet å lese aviser.

– Jeg har alltid vært en informasjonshai, og pleide å lese fire aviser om dagen. Nå har jeg sluttet helt med det. Noen ganger legger jeg ut informasjon på avisenes nettdebatter, men alltid under falsk nick.

Gaarder har satt seg foran PC-en. Han blar i artikler han har skrevet; peker på bilder. Han er overbevist om at PC-en er under overvåkning og utelukker ikke at han kan være i fare.

– På sett og vis foregår det en krig på infofronten mellom sannhetssøkere som meg selv og krefter som ønsker å hindre at sannheten settes fri. Nettet er nå den viktigste arenaene for dette.

Gaarder har hørt om mystiske svarte biler som har dukket opp utenfor hjemmene til  hans likesinnede i USA. Skulle THEY forsøke å presse ham til taushet, ville det vært en anerkjennelse.

– Den dagen det dukker opp en svart bil utenfor vinduet, skal jeg gå ned og spandere pizza på fyren og spørre om å bli tatt bilde av sammen med ham.

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus