Å tilbringe sommerferien i Norge kan virke dyrt, kjedelig og lite eksotisk, men med værspådommer som kan matche sydlandstemperaturer forvandles kongeriket til et ferieparadis for deg som vil være turist i eget land. Ikke behøver det å bli så dyrt heller.

Tradisjonelt har man sett en økning i feriereiser i eget land ved økonomiske nedgangstider. SSB viser til en økning av innlands feriereiser fra 2007 til 2008 med hele 12 prosent. I år er året mange nordmenn vil legge ferien sin innenlands. Men hvor studentvennelig er et ferieopphold i hjemlandet, og vil det lønne seg å reise til fjernere strøk hvor pengene strekker lenger? StudentTorget.no har tatt en titt på mulighetene for en budsjettvennelig sommer i Norge.

 

Knallvær i sommer

Kine Paulsen er en student som gjør teori til praksis i sommer og legger ut på en norgesferie.

- Vi hadde et ønske om å gjøre noe annet i sommer, vanligvis bruker jeg å dra på interrail så da er det fint å være litt i Norge en sommer også. Vi har planlagt å reise rundt i Nord-Norge på roadtrip. I hovedsak er det Lofoten, Vesterålen og min hjemby Harstad vi har planlagt å besøke. Men Norge er et langstrakt land, og jeg ser ikke bort fra at vi stopper andre steder på veien, forteller Paulsen før hun med håp i øynene konstaterer:

- Håper bare at været bli fint. Nord-Norge er kjedelig i regnvær, men blir verdens vakreste plass når det er sol!


Og det lover bra, sommeren 2009 er fra alle hold spådd å bli en meget varm for gjenværende nordmenn. Og meteorologene råder en til å reise på ferie de tre siste ukene i juli for å virkelig få med seg toppen av det gode været.

Paulsen er godt fornøyd med å bli hjemme, men er litt bekymret for det norske prisnivået, spesielt med tanke på at hun lever på studentbudsjett.

- Jeg er ikke direkte skremt, men det er definitivt dyrere å reise i Norge enn andre plasser jeg har besøkt. Vi skal prøve å gjøre det så billig som mulig ved å bo hos slekt og venner, på camping og sånn. Men som student skulle jeg selvfølgelig ønske at det fantes billigere alternativer enn de som finnes i Norge i dag. Campingplass, Rorbu og vandrehjem er jo ganske dyrt i lengden.

LES OGSÅ: Pakketips til deg som skal studere i utlandet

 

Mange muligheter


- Det er viktig å huske på at Norge har et vidt spekter å by på, også av rimelig aktiviteter forteller Dag Olav Brækkan fra Den norske turistforening (DNT).

Han synes ikke at studenter ikke bør skremmes av det økonomiske ved å reise i Norge.

- Det handler om prioriteringer, en kveld på byen kan være langt nær dyrere enn en liten tur i Norge, sier Brækkan med et smil.


Og han har et poeng. For mulighetene for å bo og leve billig er absolutt tilstede:

Som medlem i DNT kan du bo gratis eller for en pen sum (studenter 85kr natten) på de 450 hyttene deres rundt om i Norge. Et års medlemskap koster 280 kroner for studenter. DNT har hatt en kraftig økning i medlemstall innefor aldersgruppen 13-27 år, og har i dag nærmere 24.000 registrerte ungdom som medlem.

Det rimeligste alternativet er hytte til hytte-turer i Oslomarka hvor det er flere ubetjente hytter som er gratis. Hyttene må du bestille på forhånd, da det er særlig populært i sommerhalvåret. Til de ubetjente hyttene får man en standard nøkkel som kan brukes til alle hyttene i Oslomarka. Alt du trenger er godt humør, deilig mat og en sovepose.

LES OGSÅ: Opplev vakre Norge fra togvinduet

 

Organiserte turer


DNT tilbyr også mange organiserte turer i løpet av sommeren om du skulle mangle turglade venner. I august arrangerer DNT- ung en fem dagers studentbase-camp til Jotunheimen til en fin sum  (1950 kr).

- Jeg er jo en naturmann, sier Brækkan og i kraft av dette foreslår han særskilt øyhopping langs Helgelandskysten som et flott sommergjøremål. Der finner du rundt 12 000 vakre øyer og asurblått hav.


- Ta med deg sykkelen og reis med ferge mellom øyene anbefaler han. Om du ikke er overbevist, titt på noen bilder derfra og du vil bli det fort.  Ellers så er ikke de tradisjonelle turstedene som Beseggen, Preikestolen å forakte heller, tipser Brækkan.

LES OGSÅ: Møt din kjæreste på singeltur


Andre gode tips:


Det er utallige muligheter til reisemål i Norge og det er en enorm variasjon i de ulike landsdelene. Denne store variasjonen byr også på muligheter til helt vidt forskjellig temaer for ferien. Her er noen små tips i ulik sjanger.

For den badeglade

Surfing i Stad er en flott mulighet til å få vært i det havlige elementet og oppleve noe litt unorsk. Store bølger og ulike camper i sommer er tilgjenglig. Overnattingsmuligheter for en relativt rimelig penger 20 minutter unna Hoddevik strand i nærheten der man surfer. Se www.stadsurfing.com for mer detaljer og bestillingsmuligheter.

For den nysgjerrig og eventyrlystne

Spitsbergen travels arrangerer ekspedisjonsskip rundt hele Svalbard øygruppe i sommer. Turen starter i Longeyarbyen og stopper også der. Det finnes en noe kortere tur også. Hurtigruta arrangerer også tur som starter i Bergen og ender opp på Svalbard. Se  www.spitsbergentravel.no


For den natur og sykkelglade

Sykkelturen fra Rallarvegen er en av Norges mest populære sykkelturene. Det er en genial mulighet til å få opplevd vestlandet sin flotte natur. Det er den gamle anleggsveien som går langs Bergensbanen. Ruten går fra Haugastøl til Myrdal og Flåm. Samt fra Upsete til Voss. Strekningen er 123km lang. Se www.rallarmuseet.no

Alternative festivaler

Det finnes utallige med små og moro festivaler rundt om i landet i sommer. De nevnte festivalene er som regel noe rimeligere enn de tradisjonelt store musikkfestivalen og gir muligens en enda mer spennende opplevelse.

Om du skulle ønske å kombinere det ”søde” sørlandsliv med litt filmtitting arrangeres Kortfilmfestivalen i Grimstad for det 30 året 10 juni- 15juni. For program: www.kortfilmfestivalen.no

Om du er av den fartsglade typen er Ekstremsportveko i vakre Voss et knall valg for deg. Dette går av stabelen fra 21juni til 28 juni. Denne festivalen er en kombinert musikk og ekstremsport festival. (www.ekstremsportveko.com)


Et hett tips er musikkfestivalen Kulturgytinga i Tafjord som er fra 24-26 juli. Festivalen er plassert i herlige omgivelser på en privat gård og koster den lille sum av 300kr for alle dagene. En gylden mulighet til å besøke et annerledes sted og oppleve fin musikk på samme tid. For bilder og program: www.myspace.com/olagarden

For den matglade grillmester er det duket for en egen grillfestival på Savalen 15-17 august. Da kan du være så heldig å stikke av med den gjeve prisen som årets grillmester og spise deilig grillmat til den store gullmedaljen.

I midten av juli i Kåfjord, Nord-Troms tar Riddu Riddu festivalen plass. Denne tar sikte på å synliggjøre og utvikle samisk kultur. Alt fra musikk, film, seminarer til salg av ulikt urfolk tilbehør er å finne her. For full oversikt www.riddu.no

Vinjerock i Jotunheimen kombinerer det friske fjellivet med festivalmusikk. I år kommer band som BigBang, Harrys Gym og Bo Kaspers orkester til festivalen. (www.vinjerock.no)

LES OGSÅ: Ti festivaltips fra en 25 år gammel festivaljomfrue

For mer informasjon og tips

www.dnt.no

www.helgelandsinfo.no


www.myspace.com/olagarden

www.visitnorway.com

www.picazzo.no

www.riddu.no

www.kortfilmfestivalen.no

www.myspace.com/olagarden

www.aktivioslo.no 

Alle bilder er tatt av Den Norske Turistforening(DNT).