(StudentTorget.no):

I påsken er det lov å kose seg litt ekstra. De fleste har rolige dager og mer tid til matlaging. Her kommer noen ekstra gode oppskrifter til påskeuken. 

 

Mandag 

Siden det blir tung mat utover uken starter vi uken med noe lett:

 

Påskesalat

 

 

Dette trenger du:
4 blader hjertesalat
1 spisemoden avokado
4 cherrytomater
150 g varmrøkt laks
1 kokt egg

Honningdressing:
3 ss mager kesam
1-2 ts flytende honning
1 ts finhakket dill
sitronsaft
salt og pepper

Slik gjør du:
1. Vask salaten og cherrytomatene og del opp i biter.

2. Skjær et snitt vannrett rundt avocadoen og vri den rundt for å dele i to. Bruk en skje til å ta bort steinen og til å ta ut avocadokjøttet og del det opp i skiver.

3. Bland sammen salat, cherrytomat og avocado i en bolle, flak opp laksen over og legg over egget delt i skiver. 

4. Rør sammen ingrediensene til dressingen, smak deg til med mengden med honning, sitronsaft, salt og pepper.

5. Ha dressingen over salaten. 

 

Tirsdag

 

Lam i nudler

 Dette trenger du:
300 g benfritt lammekjøtt i strimler (lår eller bog)
2 ss olje
½ rød paprika
2  vårløk
1  gulrot
½ båt hvitløk
½ ss finhakket frisk ingefær
1 pk nudler
1 ½ ss søt soyasaus (ketjap manis)
½ ss søt chilisaus

Slik gjør du:
1. Skjær gulrøttene i tynne skiver, vårløk i ringer og paprika i staver. Finhakk ingefær og hvitløk.

2. Fres kjøttet på sterk varme i 3 til 4 omganger. Legg kjøttet til side.

3. Fres grønnsakene sammen med ingefær og hvitløk.

4. Kok nudler etter anvisning på pakken.

5. Ha kjøttet tilbake i woken, tilsett soya- og chilisaus. Bland inn nudler og server.

 

Onsdag

 

Påskepai

 

 

Dette trenger du:

Paibunn:
100 g smør
140 g hvetemel
2 ss vann

Fyll:
8 skiver kyllingpålegg naturell eller annet kjøttpålegg i strimler
1 båt finhakket hvitløk
75 g brokkoli i små buketter
¼ purre i ringer
4 egg
2 ½ dl melk
salt og pepper
1 ½ dl revet hvitost

Slik gjør du:
1. Smuldre smør og mel og tilsett vann til en smidig deig. La deigen hvile i kjøleskapet mens du skjærer opp ingrediensene til fyllet.

2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk deigen med en gaffel. Stek bunnen til den er litt gyllen.

3. Fordel pålegg og grønnsaker på den forstekte paibunnen. Hell over sammenvispet egg, melk, salt og pepper. Dryss revet ost på toppen. 

4. Stek paien videre i ca. 25 minutter til eggeblandingen har stivnet og paien er gyllenbrun.

 

Torsdag (Skjærtorsdag)

 

Påskegryte med svin

 

 

Dette trenger du:
700 g renskåret svinekjøtt i strimler
2 ss margarin/olje til steking
1 pose orientalsk gryteblanding
1 liten boks hermetisk ananas i biter
Ris

Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i terninger og brun det i et par minutter på middels varme. Legg kjøttet til side.

2. Lag gryteretten etter anvisning på pakken. Tilsett ananasen, uten saften, og kjøttet og la gryteretten få et oppkok.

3. Serveres med ris. 


 

Fredag (Langfredag)

 

Grilldag!!! 

Dette er dagen for pølse i lompe og hjemmelaget potetsalat. Kjøp inn grillpølse, engangsgrill, lomper og ingrediensene som følger. I dag skal maten nytes ute i påskesolen!

Dette trenger du:
Grillpølser
Lomper
Ketsjup

Hjemmelaget potetsalat:
3 dl ekte rømme
3 dl ekte majones
Purreløk 
5 store ss sukker
6 store kokte (kalde) poteter.

Slik gjør du:
1. Bland rømme, majones, purreløk og sukker.

2. Kapp potetene i «fine» terninger.

3. Tas i når de er helt kalde.

LES OGSÅ: Hva kan du spise under eksamen?

 

Lørdag (Påskeaften)

 

Påskelam med fetaost og timian 

 

 

 Dette trenger du:
1 utbeinet lammebryst eller lammebog
salt og pepper
200 g fetaost
10 kvaster timian
Poteter
Salatingredienser etter ønske

Slik gjør du:
1. Bein ut kjøttet og bank det lett med en kjøtthammer til et kvadrat.

2. Krydre med salt og pepper.

3. Smuldre feta jevnt over kjøttet.

4. Plukk timianblader fra kvastene og dryss over

5. Rull kjøttet stramt og bind opp til en rull.

6. Stek når termometeret viser 65 grader for rosa kjøtt, 70 grader for nesten gjennomstekt.

7. Serveres med salat og ovnsbakte poteter. 

LES OGSÅ: Ukemeny: Nye retter for hele uka

 

Søndag (Palmesøndag):

 

Kremet fiskesuppe

 

 

Dette trenger du:
200 g laksefilet
200 g torskefilet eller steinbitfilet
1 ss margarin
2 gulrøtter
100 g kålrot
100 g knollselleri (sellerirot)
½ stk purre
½ stk fennikel
1 ss hvetemel
2 ss tomatpesto (rød pesto)
2 dl matfløte
1 ½ dl hvitvin
6 ½ dl vann eller fiskekraft
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss hakket frisk persille

Slik gjør du:
1. Kutt alle grønnsakene i fyrstikklange lange staver eller i tynne skiver, og fisken i terninger på 2x2 cm.

2. Smelt margarinen i en kjele og fres grønnsakene 2-3 minutter på medium varme. Strø over melet og vend inn.

3. Rør inn pesto og ha i all væsken. La det småkoke i ca. 15 minutter. Tilsett fisk og persille og la det stå og trekke i ett par minutter. Ha i salt og pepper og server med godt brød til.

LES OGSÅ: Fastelavnsboller - oppskrift med en ny vri!

 

Ukas dessert

 

Minipavlova med kesam og friske bær

 

 

Dette trenger du:
2 eggehviter
100 gram sukker
Vaniljekesam
Bær etter smak

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 120 grader

2. Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen, da vil du ikke få marengsen stiv. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. 

3. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til det blir stivt. Bruk kjøkkenmaskin eller stavmikser.

4. Ha marengsen i en sprøytepose og lag små reder på et bakepapir. 

5. Stekes i 50 – 60 minutter. 

6. Pynt med en stor spisesje vaniljekesam og friske bær. 

LES OGSÅ: Enkle veganske hverdagsmiddager

 

Ukas bakst

 

Fine påskeharer

 

 

Dette trenger du:
150 g smør
6 dl melk
1 pk gjær
250 mg safran eller 1 ts gurkemeie
1 kg hvetemel
1 ½ dl sukker
1 ts salt
2 ts malt kardemomme

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 grader.

2. Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha safran (gurkemeie) i melkeblandingen og bland til krydderet er løst opp.

3. Elt i mel blandet med sukker, kardemomme og salt.

4. La deigen heve til den er dobbel størrelse, i ca 40 minutter. 

5. Del deigen i ca 40 like store deler. Til hver hare trenger du to deler. Lag to dråpeformede stykker. Skjær et snitt i hvert stykke, fra den spisse til den butte. Fest stykkene mot hverandre, slik at de butte endene blir henholdsvis kropp og hode, mens spissene blir ben og ører.

6. Sett harene til etterheving (20-30 minutter)

7. Stekes i ca 10 minutter.