(StudentTorget.no):
Nok en uke er i gang og slitne partystudenter går tilbake på skolebenken.
Har du ikke begynt å planlegge ukeshandelen? Ingenting å frykte, vi i StudentTorget har laget nok en ukemeny som du kan la deg inspirere av. Det er dermed ingen grunn til å sulte foran brødboksen.
Mandag – Pølsegrateng
Etter en hektisk ukesstart, er det deilig å kunne lage noe godt og enkelt. Med valgvake på TV, er det greit at middagen tar kort tid. Vi starter uken med pølser på en seng av grønnsaker, lett og rimelig kjapt å lage.
Dette trenger du:
200 gram kjøttpølser, grillpølser
1/2 gul paprika
1/2 rød paprika
1/2 gul løk
2 tomater
1 neve revet ost, gulost
salt og pepper
olivenolje
Slik gjør du:
1. Kutt grønnsaker og pølser. Forvarm ovnen til 200 grader.
2. Legg ingrediensene i en ovnsform. Smak til med salt og pepper og hell over en skvett olivenolje. Legg osten på toppen og stek i cirka 10-15 minutter, eller til osten er smeltet og pølsene er gyldne.
3. Server gjerne med litt fersk basilikum på toppen.
Tirsdag – Greske kjøttboller i pitabrød
Grekerne er kjent for en matakultur proppet med oliven og hvitløk. Denne tirsdagens rett er greskinspirerte kjøttboller, fulgt med en deilig tzatziki.
Dette trenger du:
200 gram kjøttdeig, gjerne lam hvis du finner
2 pitabrød
2 dl yoghurt naturell
1/4 agurk
1 hvitløksbåt
1 eggeplomme
salt og pepper
1/4 ts kardemomme, kanel
1/4 spisskummen
1 ss olivenolje
Det du vil ha av salat til fyll. Gjerne litt mais, paprika og ruccola.
Slik gjør du:
1. Bland kjøttdeig, eggeplomme og krydder i en bolle. Kna det godt sammen til du har en fin deig, og bruk en skje til å forme deigen til kjøttboller.
2. For å lage tzatziki, finhakker du agurk og hvitløk. Bland dette sammen med yoghurt og smak til med salt og pepper.
3. Varm en stekepanne med litt olivenolje, og stek kjøttbollene til de er ferdige. Varm pitabrødene i ovnen på 200 grad i et par minutter.
4. Smør tzatziki i pitabrødene og legg i salat og kjøttboller.
Vel bekomme!
LES OGSÅ: Grillet quesedilla, nudelsuppe, lakseburger, kylling carbonara, medisterboller og cous cous, wok
Onsdag – Omelett med spinat og røkelaks
Da er vi halvveis i uken allerede og dagens rett er tilpasset folk i farta.
Dette trenger du:
2 egg
2 ss dypfryst spinat
1/2 strimlet vårløk
50 gram røkelaks
litt ost til toppen
1 ss melange
1 klatt rømme
litt salt og pepper
Slik gjør du:
1. Rør sammen egg, spinat, vårløk og en liten skvett melk i en bolle. Smak til med salt og pepper.
2. Varm opp stekepannen med smør. Stek omeletten og brett den dobbelt mot slutten av steketiden. Hvelv den over en tallerken.
3. Server med røkelaks og en klatt med rømme hvis du har.
LES OGSÅ: Kotelett med kremet agurk, millionbøf, suppe, burger mer mozzarella, hjemmelaget fiskegrateng
Torsdag – Linsesuppe med sopp og biffstrimler
Det blir tydelig mørkere om kvelden, og temperaturen synker. Hva er bedre enn en suppe som varmer både kropp og sjel? Denne oppskriften metter mange, eller du kan fryse ned porsjoner til en kald høstdag.
Dette trenger du:
400 g biffkjøtt i strimler, skåret i terninger
1 ss rapsolje
1 stk laurbærblad
1 stk løk, finhakket
1 båt hvitløk, finhakket
20 g tørket sopp
1 boks hermetiske tomater , hakket
100 g røde linser
1 l kyllingkraft eller kjøttkraft (utblandet)
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss bladpersille , hakket
2 ss parmesan , revet
Slik gjør du:
1. Brun kjøttet raskt på alle sider i oljen. Tilsett løk og laubærblad og fres til løken er blank og myk.
2. Tilsett hvitløk, tørket sopp, hakkete tomater og linser og fres i ca. 30 sekunder til. Hell over kraften og la suppen koke i ca. 20 minutter, eller til linsene er myke.
3. Smak til suppen med salt og pepper, og dryss over revet parmesan og hakket persille ved servering.
Fredag – verdens letteste carbonara
Denne retten er så kjapp, at det er ingen grunn til at du ikke skal rekke å være med venner denne fredagen.
Dette trenger du:
100 gram fullkornspasta, eller nok til én
3 skiver bacon, kuttes
1 eggeplomme
salt og pepper etter smak
1 ss smør til steking
1 skvett matfløte
litt revet parmesan
Slik gjør du:
1. Stek bacon i en panne til det er ferdig. Legg unna baconskivene på papir, og la fettet renne av.
2. Kok pastaen i vann med litt olivenolje. Når den er ferdig, hell av vannet og tilsett en eggeplomme og en skvett matfløte mens du rører. Bland inn litt revet parmesan og smak til med salt og pepper.
3. Server med litt brød hvis du vil.
LES OGSÅ: Karbonader med speilegg, tomatsuppe, ostesmørbrød, jamalaya, spaghetti med kjøttboller, relish
Lørdag – Chili con carne
Endelig lørdag! Denne kvelden kan du by over gjester og servere dem en middag som er helt Texas - chilli con carne! Denne retten er litt sterk, så du kan gjerne bruke litt mindre chili, eller mer hvis du har en høy toleranse. Middagen metter fire, eller tar opp plass i fryseren din.
Dette trenger du:
400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
1 finhakket løk
2 båt finhakket hvitløk
1 finhakket rød chili
2 ss margarin eller olje
1 boks hermetiske tomater
1 boks chilibønner
2 stk rød paprika i biter
1 ts chilipulver
1/2 ts malt spisskummen
1/2 ts salt
Slik gjør du:
1. Brun kjøttdeigen i to omganger sammen med løk, hvitløk og chili. Bruk en gaffel til å røre med kjøttdeigen, til den blir småkornete.
2. Hell over tomatene og la det surre sammen med kjøttdeigen i tre-fire minutter. Legg til chilibønnene, paprika og krydder, og la det koke et par minutter.
Server gjerne med litt tortillachips og en klatt rømme!
Søndag – Fish & chips
Ukas siste middag tar litt tid, men er igjen perfekt til søndagsfilmen og en bra slutt på uka. Server denne klassikeren med en kald øl, eller cider hvis du har.
Dette trenger du:
300 gram torsk
400 gram poteter
1 eggehvite, stivpisket
2 ss hvetemel
0,5 dl bayer, eller lys øl
1/4 ts bakepulver
1 boks hermetiske erter
salt og pepper
solsikkeolje/rapsolje til frityr
Til tartarsaus:
1 dl majones, lettmajones
1 ts sennep
0,5 ss finhakket sylteagurk
0,5 ss finhakket kapers
Slik gjør du:
1. For å lage frityrrøren, blander du øl, hvetemel, salt og pepper og bakepulver og rører inn eggehviten i en bolle. Rør godt og la stå i kjøleskapet i minst 30 minutter.
2. Skrell potetene og skyll dem i kaldt vann i et par minutter. Kutt dem i båter og gi dem et oppkok. Når de er møre, lar du dem stå og trekke i det varme vannet i ca. 5 minutter. Hell av vannet og la potetene tørke av seg vannet en stund.
3. Skjær fiskefileten i fiskefingerstørrelse, bruk en klype salt og la det stå og trekke et par minutter før du tørker av. Dette gjør du for at mest mulig av vannet skal trekkes ut av fisken. Vend så fiskefiletene i frityrrøren som nå har fått godgjort seg i kjøleskapet.
4. Bland sammen majones, sennep, sylteagurk, kapers og salt og pepper i en bolle, rør godt og tartarsausen er ferdig.
5. Varm opp oljen i en god kaserolle, helst støpejern. Oljen skal være ca. 170 grader, bruk en tresleiv til å teste, bruser det så er oljen klar. Stek fiskebitene i frityroljen til de er mørkegyldne. Dette tar ca. 4-5 minutter. Legg de på papir for å renne av fettet.
6. Stek potetbåtene i samme oljen, i ca. 2-3 minutter eller til de er gyldne. Legg disse til tørk på papir, og gjerne gi dem en kjapp omgang til i gryten like før servering.
7. Varm opp ertene i en liten kasserolle. Når de er ferdige, hell av vannet og bruk en stavmikser til å lage en puré, smak til med salt og pepper.
Serveres sammen med en god film på TV og en kald øl i hånden.
God appetitt!
Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!