(StudentTorget.no):

Da er det mandag og mange av oss kommer til å bruke uken til å forberede seg til 17. mai-feiring.

I år er det selveste 200-års markering av grunnloven, og selv om du ikke er av typen som kommer til å gå i tog, er nok sjansen stor for at du kommer til å tilbringe festdagen i godt lag med god mat.

Festdesserten er en Pavlova, som du gjerne kan begynne å lage i starten av uken slik at du sparer litt tid. Kjøp gjerne inn litt ferske urter, flere av rettene inneholder både gressløk og persille. Gå sammen med andre og spleis om ingrediensene og hvem som lager hva - slik sparer du fort mye penger.

God 17. mai!

 

 

Mandag - Lys lapskaus

Vi starter uken med en tradisjonell rett - lapskaus. Denne retten passer egentlig til både hverdag og fest, og har du frosne grønnsaker i fryseren, lages denne på kort tid. Her kan du gjerne bruke lettsaltet kjøtt i stedet for pølser, bare husk at du må øke koketiden slik at kjøttet blir gjennomkokt før servering. 

 


 

Dette trenger du:

8 dl vann
 
2 stk hønsebuljongterning
 
600 g røkt kjøttpølse, eller lettsaltet kjøtt
 
12 dl dypfryst lapskausblanding
 
1⁄2 ts salt
 
1⁄4 ts kvernet pepper

 

Slik gjør du:

1. Kok opp vann og tilsett buljongterningene. Hell i frossen lapskausblandning og la det koke opp et par minutter.

2. Tilsett pølsebiter og la alt bli varmt. Bruker du lettsaltet kjøtt i stedet for pølser, bør du la det koke i cirka 10-15 minutter, eller til kjøttet er mørt og gjennomkokt.

Lapskausen serveres med flatbrød og gjerne med litt persille!

 

 

Tirsdag - Røkelaks med eggerøre

Røkelaks med eggerøre er en klassiker blant nordmenn. Det er så lett å anrette at du kan bruke resten av kvelden på mer spennende ting enn middag. Denne retten passer også perfekt til lørdagen som del av et koldtbord sammen med rømmegrøt og spekemat.

 


 

Dette trenger du:

1 stk egg
 
1 ss vann
 
1⁄8 ts salt
 
1⁄2 ss finhakket tørket gressløk
 
75 g røkelaks
 

Slik gjør du:

1. Pisk sammen egg, salt og vann med en gaffel.

2. Hell eggeblandingen over i en liten kasserolle, på middels varme. Klipp over litt gressløk og krydre til med litt salt og pepper. Rør jevnlig, når eggerøren begynner å stivne, tilsetter du en teskje med smør mot slutten av steketiden.

3. Avkjøl eggerøren i et par minutter, før den serveres med røkelaks og brød til.

 
 

Onsdag – Pasta carbonara

Har du først prøvd hjemmelaget carbonara, er sjansen stor for at du aldri kommer til å kjøpe posesaus igjen. Pass på å ikke la pastaen bli for avkjølt mens du tilbereder de andre ingrediensene - eggeplommen skal nemlig "kokes" inn i retten ved servering.

 


 

Dette trenger du:

100 g båndspagetti, gjerne fullkorn
 
1⁄4 ss flytende margarin
 
Ostesaus
 
1 stk egg
 
3⁄8 dl matfløte
 
1 ss revet parmesan
 
Tilbehør
 
50 g bacon
 
1⁄8 stk grovhakket løk
 
1 ss grovhakket bladpersille
 
Litt kvernet pepper

 

Slik gjør du:

1. Kok pasta etter anvisning på pakken. Brun bacon i små biter og la fettet renne av på tørkepapir.

2. Skill egget fra plommen og hviten. La plommen ligge igjen i den ene halvdelen av eggeskallet, mens du fisker eggehviten sammen med fløte, parmesan og cirka 1-2 ss av pastavannet.

3. Hell pastaen over i et dørslag, og så tilbake igjen i kjelen. Vend inn pastasausen og tilsett bacon, løk og persille.

4. Anrett på en tallerken og servér med eggeplommen på toppen.

God appetitt!

 

Torsdag – Karbonader

Hjemmelagde karbonader er perfekt fyllmat for en hver fryser. Denne porsjonen rekker til cirka 8 karbonader, og fryser du de ned i porsjoner, har du enkelt pålegg til nisten andre dager. Er du veldig glad i løk, anbefales det også å blande inn litt finhakket løk når du elter sammen kjøttet.

 

 

Dette trenger du:

500 g karbonadedeig
 
1 ts salt
 
1⁄2 ts pepper
 
1⁄2 ss potetmel
 
1⁄2 dl vann
 
2 ss margarin, til steking
 

Slik gjør du:

1. Elt karbonadedeigen sammen med salt, pepper og potetmel. Rør inn vannet.

2. Form deigen til karbonader - oppskriften vil gi cirka 8 stykker. 

3. Brun karbonadene på begge sider ved sterk varme med litt smør. Etterstek de i cirka 2-3 minutter. 

Nystekte karbonader smaker godt sammen med poteter, løk og tyttebær, eller som niste på brødskiva.

 

Fredag – Skinke- og pinjesandwich

Da er det fredag, og hva er deiligere enn å bruke kortest mulig tid på kjøkkenet? Kanskje du har kaker som skal lages før i morgen, da er det fint å kunne lage noe lettvint. Er du ikke glad i cottage cheese, kan du også lage denne retten med rømme.

 


 

Dette trenger du:

2 skiver grovt brød
 
8 skiver røkt skinke
 
1⁄2 beger cottage cheese
 
1 bunt frisk basilikum
 
4 ss pinjekjerner
 
1 stk tomat i skiver
 
1 båt hvitløk
 
2 ss olivenolje
 
1⁄4 ts salt
 
1⁄4 ts pepper
 

Slik gjør du:

1. Varm brødskivene i en panne eller brødrister til de er sprø. Gni brødskivene inn med hvitløk og hell over litt olje.

2. Hakk basilikum og pinjekjerner og bland det sammen med cottage cheese. Smak til med litt salt og pepper og fordel det utover brødskivene.

3. Legg på skinke og tomater i skiver.

Vel bekomme!

 

Fredag – Pavlova

Denne verdenskjente desserten er oppkalt etter den russiske ballerinaen Anna Pavlova, og er én av de mest populære dessertene blant nordmenn på 17. mai. Lager du marengsen i dag, eller tidligere i uken, vil det ikke ta deg lang tid å dandere den med friske bær og vaniljekrem. Kaken rekker til 8 porsjoner og du vil garantert imponere dine gjester med denne!

 


 

Dette trenger du:

4 stk eggehvite
 
1⁄4 ts salt
 
250 g sukker
 
2 ts maisstivelse (maizena)
 
1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik
 
Fyll:
 
1 pk ferdig vaniljekrem
 
3 dl kremfløte
 
2 ss sukker
 
5 stk pasjonsfrukt
 
Cirka 300 g friske bær
 

Slik gjør du:

1. La eggene ligge fremme en stund før tilberedning, slik at de er romtempererte. Ha eggehviter opp i en ren, tørr bolle av glass eller stål, og pisk de sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Bruk en stavmikser eller håndmikser og pisk videre på høy hastighet til alle boblene er borte og du kan lage stive topper av skummet. Tilsett litt sukker av gangen mens du gjør dette. Pisk til blandingen er blank og sukkeret er oppløst, men ikke pisk for lenge, da blir blandingen kornete. Vend inn siktet maizena og eddik med en skje.

2. Legg bakepapir på en stekeplate, og tegn opp en sirkel ved hjelp av en kakeform på cirka 22-24 cm. Hell blandingen over i sirkelen og form det til en kake på cirka 2,5 cm i høyde. Stek marengskaken på 160 grader med over- og undervarme i cirka 1 time - til bunnen er sprø på yttersiden og den er gylden i farge. Når den er ferdig, lar du den stå og avkjøle seg inne i ovnen. Ta den deretter ut og snu den forsiktig over på et serveringsfat.

3. Fordel vaniljekrem over kaken. Pisk fløte og sukker sammen til myk krem, og ha over vaniljekremen. Kaken pyntes til slutt med pasjonsfrukt og friske bær.

 

Lørdag – Rømmegrøt

Rømmegrøt er så norskt som det går an å få det til. Hjemmelaget rømmegrøt er superlett å lage og er tradisjonell rett på koldtbordet på nasjonaldagen. Denne retten gir cirka 4 porsjoner, men kan gjerne serveres i mindre, som del av et koldtbord med spekemat, røkelaks og eggerøre.

 


 

Dette trenger du:

5 dl seterrømme
 
2 dl hvetemel
 
5 dl melk
 
1 ts salt
 

Slik gjør du:

1. La rømmen koke i cirka 5 minutter. Sikt inn halvparten av melet og rør godt.

2. La rømmen stå og koke til fettet begynner å piple frem på toppen. Bruk en skje til å fjerne fettet og legg det til side i en skål. Rør inn resten av melet og spe på med melk.

3. Spe på med litt melk av gangen og la det småkoke i cirka 5 minutter til du smaker til med litt salt. 

Serveres med sukker, kanel og "smøret" som ble lagt til side. Ikke glem eggerøre og spekeskinke til!

 

 

Søndag – Brennende kjærlighet

Dagen derpå er det deilig å kunne dytte i seg litt kalorier. Brennende kjærlighet passer perfekt til slappe dager, og metter godt når du er sliten etter en helg med mye fest og sprell.

 



 

 

Dette trenger du:

5 stk stor potet
 
1⁄2 l grønnsakbuljong (utblandet)
 
1⁄8 stk purre
 
1 1⁄2 dl melk
 
1 ss smør
 
1⁄4 ts salt
 
1⁄8 ts pepper
 
50 g hvitost
 
100 g bacon
 
150 g frisk sjampinjong
 
2 ss finhakket frisk gressløk
 
1⁄2 ts nykvernet pepper
 

Slik gjør du:

1. Skrell potetene og kutt dem i biter. Kok de i buljongvann sammen med hakket purre. La det koke i cirka 10-15 minutter, til alt er mørt. Slå av vannet og mos potetene med en rotmoser.

2. Tilsett melk, smør og krydder, og rør godt mens potetstappen for et lite oppkok. Rør inn revet ost.

4. Skjær bacon i strimler og sopp i skiver. Stek det i en panne og servér det på toppen av potetmosen. Dryss over gressløk og pepper til slutt.

 

God appetitt!

Har du noen gode middagstips som du vil dele med andre studenter? Legg igjen en kommentar!

Se flere ukemenyer fra Studentkokeboka her!

Master ved Hult International Business School

Du fortsatt søke! Studer i London, Boston, New York, San Fransico, Dubai eller Shanghai.
Velg mellom Master in Finance, Master in Internatonal Business, Master in International Marketing, Master in Business Analytics, og Master in Disruptive Innovation.

Pauline er kontaktperson i Norge for Hult International Business School. Hun kan svare på dine spørsmål, og kan hjelpe deg fra søknadsprosessen til du skal begynne. Fyll ut kontaktskjema dersom du har spørsmål eller ønsker å søke. Hun er også i Oslo av og til dersom du ønsker å møte henne for personlig oppfølging. 


Annonser:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: