Som fersk student står man overfor mye nytt: nytt studium, ny skole, nye medstudenter, ny kantine, ny bolig og kanskje også en helt ny by som du aldri har bodd i før.

Uten erfaring fra høyere utdanning kan det også være vanskelig å vite hva som kreves av deg.

Hvor mye bør man for eksempel lese for å være en god student? Hvordan er det faglige nivået sammenlignet med videregående, og er det fortsatt mulig å ta skippertak før eksamen?

Spørsmålene er mange, og det er ikke alltid like lett å navigere trygt i mylderet av informasjon man blir overlesset med som nyslått student i norsk høyere utdanning.

For å bøte litt på forvirringen har vi samlet sammen ti solide tips til hvordan du overlever første semester.

 

1. Bli med på fadderuka!

Dette er nok gjengangeren über alles når velmenende mennesker skal gi sine tips til nye studenter. Skeptiske sjeler tenker kanskje at betydningen av halvannen uke med fyll og fanteri sannsynligvis er en smule overdrevet.

Og sant nok, det trenger ikke være verdens ende om man finner på andre ting enn fadderuke-moro i begynnelsen av semesteret.

Det er likevel ikke tilfeldig at erfarne studenter alltid oppfordrer nye studenter til å delta i fadderuken. På den måten kan man bli kjent med mennesker man skal studere sammen med i tre år (minst!) og hvis du har flyttet til en ny by, er fadderuka en fast track til venner og et sosialt nettverk.

Derfor vil vi på det sterkeste anbefale deg å bli med på fadderuka på studiet ditt.

Men fortvil ikke! Rakk du ikke følge dette tipset, se saken vår om Erik og appen han har laget for vennesøkende studenter! 


 

2. Søk om bolig tidlig

Akkurat nå er leiemarkedet ute å kjøre, og ventetidene på studentboliger usedvanlig lange. Dette tipset får du derfor ta med deg til neste semester, når leiemarkedet forhåpentligvis har roet seg ned. 

Hvis du håper å kunne bo hos en av studentsamskipnadene, er det alfa omega å søke om bolig så tidlig som mulig. På den måten slipper du å være på jakt etter husly i studiestarten.

Uansett om du studerer i Bodø eller i Oslo kan man oppleve at det er lang kø for å bo på studentsamskipnadens hybler, og derfor lønner det seg å være tidlig ute.

Hvis du ikke kommer inn på studiet eller velger å studere i en annen by, er det ikke verre enn at du bare takker nei til boligtilbudet fra studentsamskipnaden.

LES OGSÅ: Lær deg god notatteknikk til studiestart

 

3. Få oversikt over pensum

En av de første tingene du bør gjøre som fersk student, er å få en oversikt over hvilke emner du har dette semesteret, og hvordan pensum ser ut på hvert emne.

En klassisk nybegynnerfeil er å dukke opp på Akademika og blakke deg selv ved å kjøpe alle bøkene på pensumlisten.

En erfaren student vil heller finne ut hvilke bøker som blir mest brukt i forelesningene, og så forsøke å kjøpe bøkene billig og brukt fra studenter som har tatt emnet tidligere.

De bøkene som kanskje ikke er viet mer enn 15-20 sider på pensum, kan du låne på biblioteket, og du kan eventuelt også kopiere sidene du trenger på bibliotekets kopimaskin.


 

4. Gå på alt av forelesninger og seminarer

Etter flere år på ungdomsskole og videregående med obligatorisk undervisning, er det deilig å oppleve friheten man får i høyere utdanning. Ingen fraværsgrense og null oppmøtekrav kan virke forlokkende.

Som fersking i gamet bør du likevel ta sikte på å delta i alt av undervisning i første semester, såfremt dette er praktisk mulig.

På den måten utvikler du en tilhørighet til studiet og dine medstudenter, samt at du får med deg veldig mye fagstoff som ikke nødvendigvis blir nevnt i pensum.

LES OGSÅ: Gode studievaner du bør skaffe deg ved skolestart

 

5. Sørg for at du er meldt opp til eksamen

For å kunne ta eksamen i et emne må du være oppmeldt i emnet, og dette må man ofte sørge for å gjøre på egenhånd i studentweb - spesielt hvis du studerer ved et universitet.

På mange studieretninger vil forelesere opplyse om hvordan man går frem for å melde seg opp til eksamen, så det eneste du trenger å huske er å melde deg opp i god tid før fristen går ut.

LES OGSÅ: Hvilken studenttype er du?

 

6. Strukturer lesingen din

I de første ukene som student bør du prøve å finne ut hvilke studieteknikker som funker for deg. Når det kommer til hvordan man leser best mulig, finnes det ikke nødvendigvis noe fasitsvar.

Noen trives best med å lese hjemmefra, mens andre må sitte på lesesalen for å kunne jobbe effektivt.

Den første tiden kan det være lurt å sette av spesifikke tider til å lese, slik at du hele tiden er à jour med forelesningene.

Noen leser kanskje bare to-tre dager i uken, mens andre trenger å lese litt hver dag for å ha god samvittighet. Uansett hva som passer deg, så er det lurt å finne ut hvordan du jobber mest effektivt tidlig i semesteret.


 

7. Bli med på sosiale aktiviteter

Selv om fadderuka er over, betyr ikke det at alt av sosiale tilstelninger har kommet til en ende. De fleste studium har linjeforeninger og lignende, som arrangerer både sosiale og faglige sammenkomster.

Hvis det også stemmer for din studieretning, bør du definitivt forsøke å bli med på sosiale ting sammen med medstudentene dine.

I mange tilfeller kan det å tilbringe tid med andre som går på samme studium som deg selv, også gi en viss faglig gevinst. Da er det en vinn-vinn-situasjon!

LES OGSÅ: Slik får du en høstvarm studenthybel

 

8. Keep calm and carry on

Det kan være både skremmende og fryktinngytende å ta fatt på sitt første semester i høyere utdanning. Du kan endog oppleve å få dårlig tilbakemelding på en innlevering, eller kanskje deler av pensum er vanskelig å forstå?

Slapp av! Sånne ting skjer de fleste studenter på ett eller annet tidspunkt.

Ingen forventer at du skal være en perfekt student i første semester, og ofte tror vi ting kommer til å bli vanskeligere enn de er. Bare fortsett med å lese pensum, gå på forelesninger og jobb strukturert og disiplinert, så ordner det seg til slutt!


 

9. Hjemlengsel er helt greit (og vanlig!)

Når vi opplever mange store forandringer på kort tid, kan det utløse både uro og angst. Har du flyttet helt alene til en ny by etter videregående, er det for eksempel ikke unormalt å kjenne på litt hjemlengsel og savn etter familie og venner.

Husk at mange har det akkurat som deg i begynnelsen av studietiden, og at det er lov å ringe hjem til mamma - selv om man har flyttet ut!

LES OGSÅ: Tips mot søvnproblemer: Slik snur du døgnrytmen

 

10. Erfaring er ikke noe must

I første semester er det ikke uvanlig å få en snikende følelse av at man har gått glipp av ett eller annet viktig, eller tenke at man ikke gjør ting riktig.

Er du en av de som tenker sånn, kan det være verdt å minne om at første semester er lagt opp for at du skal få det til.

Ja, du leste riktig. Foreleserne og de høye professorene er ikke følelsesløse roboter som ønsker å legge hindringer i veien for jomfruelige førsteårsstudenter.

Tvert imot! Det faglige nivået i første semester er lagt opp med tanke på at mange studenter ikke har akademisk utdanning fra tidligere.

Derfor er første semester også en tid hvor man kan prøve og feile litt, uten at det trenger å få noen større konsekvenser for din videre studieprogresjon.