Paragraf 4-4
Alkohollovens § 4-4 er verdt å merke seg. Her står det blant annet at
”Konsum av utskjenket alkoholholdig drikk må opphøre senest 30 minutter etter skjenketidens utløp.” Ettersom skjenketidens utløp for de aller fleste utesteder en fredagsnatt er klokken 0300, betyr det at du har lovpålagt rett til å bruke 30 minutter på å drikke opp den rombaserte cubanske sukkerbomben din. Gikk du i baren og kjøpte drinken din klokken 02.59 betyr det altså at du kan sitte og gnikke på denne drinken fram til klokken 03.29 før du tar den siste slurken. Dermed får du maksimalt ut av tiden på utestedet. Ikke bry deg om sure dørvakter som prøver å kaste deg ut. Tvilhold på glasset ditt, referer til paragraf 4-4 i alkoholloven og rop: ”Jeg har loven på min side!” Det skal sies at dette er kanskje en litt vel drøy tolkning av denne paragrafen, ettersom den ikke sier noen eksplisitt om at du har lov til å sitte en halvtime og drikke, du har bare ikke lov å sitte lenger. Allikevel; definitivt verdt et forsøk.
Paternalismen lenge leve!
Paragraf 8-11 åpner også for uante muligheter når det gjelder ansvarsfraskrivelse. Denne sier at ”Det er forbudt å selge eller skjenke alkoholholdig drikk til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, eller skjenke alkoholholdig drikk på en slik måte at vedkommende må antas å bli åpenbart påvirket.” Med andre ord: dersom du ikke har klart å bli tydelig drita innen du kommer deg ut på byen, er det Norges bartendere sitt ansvar å sørge for at du ikke får det til heller – i hvert fall ikke så folk kan se at du er full.
Har du noensinne vært på et hvilket som helst utested i Oslo etter klokken halv to om natta, vet du at denne paragrafen uunngåelig brytes hver eneste helg på stort sett hvert eneste norske utested. Loven brytes altså titt og ofte på dette punktet, men har du noensinne tenkt over at du kan bruke denne paragrafen til din egen fordel? Genialiteten i denne paragrafen ligger i at du kan, med loven på din side, frasi deg alt ansvar for at din egen motorikk har gått til h.. Skyld på bartenderen som ikke gjorde jobben sin og faktisk solgte deg den drinken du egentlig ikke trengte! Fylleangst dagen etter en fuktig natt? Det var bartenderen som brøt loven. Du klarte jo ikke å ta ansvar for deg sjæl. På vei i fyllearresten? ”Det er bartenderens skyld!” roper du. Igjen; med (alkohol)loven i ryggen.
LES OGSÅ: Rimelige vintips fra Nordens beste vinkelner
Hotell?
Men; er klokken halv fire om natten, du har masse penger igjen og er verken overstadig beruset eller trøtt? Et alternativ er å dra på nachspiel. Et annet er å sjekke inn på hotell. Igjen er det paragraf 4-4 i alkoholloven som redder deg. Her står det nemlig at: ”På overnattingssteder kan det skjenkes alkoholholdig drikk med lavere alkoholinnhold enn 22 volumprosent til overnattingsgjester uten hensyn til begrensningene i denne paragraf.” I utgangspunktet er det slik at mellom klokken 03.00 og 06.00 er det ikke lov til å skjenke verken øl eller vin eller noe som helst annet alkoholbasert – bortsett fra på hoteller! Så hvis du ikke har noe i nærheten av alkohol hjemme og er desperat nok til å bruke en del penger, er det bare å slå seg løs på hotell!
LES OGSÅ: Martini - Alle drinkers mor
Maks kvantitet?
Kanskje du er ute og drikker en kveld og av en eller annen grunn føler at du trenger å konsumere mest mulig alkohol i en og samme drink. Da stemmer det at Long Island, for eksempel, inneholder mer alkohol enn det som normalt er lov innen norsk alkohollovgivning. I utgangspunktet sier loven at 4cl er maks mengde sprit som er tillatt i en drink. Men det finnes unntak; i paragraf 4-5 i forskrift til alkoholloven står det at ”Brennevin kan bare skjenkes i mengder á 2 og 4 cl. Dette gjelder ikke for servering av cocktails.” Kort forklart betyr dette at du kan bestille kjente internasjonale drinker som er bygget opp av flere ulike sprittyper, så lenge hver sprittype i drinken ikke inneholder mer enn 4 cl.
LES OGSÅ: Studentparken: Vil bedre studentmiljøet i Oslo
Dermed kan man i teorien lage en Long Island med 10 cl alkohol. På den annen side; en slik drink ville sannsynligvis bli meget, meget dyr (norske priser tatt i betraktning) og bartenderen vil trolig vurdere en annen paragraf før hun eller han skjenker deg en slik drink; nemlig paragraf 8-11 i alkoholloven (se over).
En annen paragraf som en derimot ikke trenger å nevne, er paragraf 8-12, som dreier seg om forbud mot omsetning med rabatt. Denne sier at ”det er forbudt å gi spesielle rabattilbud ved omsetning av alkoholholdig drikk.” Det betyr at kommer du forbi et utested som tilbyr Happy Hour i Norge, så er det egentlig ikke lov i følge alkoholloven. Men det er det kanskje like greit å holde kjeft om…?