Studenttorget har intervjuent praktikant hos den norske ambassaden i Seoul, Sarah Fuchs.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Sør-Korea du ville dra?

Det er litt tilfeldig at jeg endte opp i akkurat Sør-Korea. Jeg hadde veldig lyst til å bli studentpraktikant hos en ambassade, og søkte meg til flere land jeg tenkte det ville være spennende å jobbe i, og hvor ambassadene jobbet med temaer relevant for min studiebakgrunn.

Ambassaden i Sør-Korea er sideakkreditert for Nord-Korea, og jeg tenkte det ville være spennende å jobbe med temaer som menneskerettigheter, politikk, og juss i konteksten av de to landene. 

 

Utveksling i Sør-Korea

Navn: Sarah Fuchs

Alder: 25

Studiebakgrunn: PPLE (Politkk, Psykologi, Juss og Økonomi) ved Universitetet i Amsterdam, Amsterdam, Nederland

Studentpraktikant hos: Ambassaden i Seoul, Sør-Korea

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen gikk i to steg. Først måtte jeg sende inn en søknad, så ble jeg innkalt til intervju.

Jeg tok meg god tid til å skrive søknaden, og fikk hjelp av venner og familie til å lese over søknaden før jeg sendte den inn. Fordi jeg sendte inn søknader til flere ambassader, var det en prosess som tok en del tid, men nå kan jeg vel si at det absolutt var verdt det!

Intervjuet foregikk over Skype med ambassadøren, en diplomat, og de to daværende praktikantene. Hele prosessen gikk relativt fort; det gikk fire dager fra jeg sendte søknaden inn til jeg fikk intervju, og så én dag fra intervjuet før jeg fikk endelig svar. 

 

  

Kan du fortelle litt om praktikantplassen?

Alt har jo blitt veldig annerledes for oss dette halvåret, på grunn av koronaviruset. Vi har gjort lite av det som er vanlig å gjøre på en ambassade, men jeg har til gjengjeld fått oppleve hvordan det er å jobbe på en ambassade under en krise.

Det har vært veldig spennende å få være med å rapportere om koronakrisen i Sør-Korea, hjem til Norge.

Blant regelmessige oppgaver, styrer jeg sosiale medier, skriver rapporter og møtereferater, planlegger eventer, og jobber med alle slags små rare oppgaver som dukker opp fra tid til annen.

Vi er to stykker som har praktikantplass her i Seoul, og vi har hovedansvar for hver vår portefølje. Jeg jobber mest med politikk, likestilling og Nord-Korea. 


 

Hva er den største forskjellen på å studere/jobbe i Sør-Korea og i Norge?

Den største forskjellen er kanskje arbeidsspråket. Nå har jeg bodd i utlandet i fire år allerede, så det var ikke noe stort sjokk for meg å skulle snakke engelsk hver dag på jobb.

En annen forskjell er jo å ha mange internasjonale kollegaer, både den koreanske lokalstaben, men også de som jobber på ambassader for andre land her i Seoul. 

 

Hvordan er en vanlig dag i Seoul?

En vanlig arbeidsdag starter gjerne med en stappfull buss og en kaffe i hånda.

Jeg er på jobb fra kl. 08:30 til 16:30, og etter det drar jeg gjerne hjem og lager mat, eller går ut med venner i nabolaget jeg bor i.

I helgene prøver jeg å oppdage så mye av Seoul som mulig, og jeg har som tradisjon å spise kake hver lørdag :) 

LES OGSÅ: Internship - Eivind er Summer Intern i Havyard

 

 

Hvordan er det sosiale miljøet i Seoul?

Det sosiale miljøet er fantastisk. Jeg har verdens mest vidunderlige kollegaer, og jeg har også blitt kjent med mange praktikanter fra andre ambassader.

Vi er nå en gruppe med praktikanter fra Norge, Danmark, Sverige, Nederland, Spania, Italia, Portugal, Sveits, Tyskland, Mexico og Peru!

 

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

Seoul er en enorm by, som består av mange forskjellige nabolag.

I begynnelsen besøkte vi et nytt nabolag hver helg, for å prøve å bli bedre kjent med byen. Det er mye kafégåing og gatevandring.

På søndager tar vi ofte en fjelltur til en av de mange fjellene som omringer byen. 


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der?

Prisnivået kommer veldig an på hva du kjøper.

Kaffe for eksempel er dyrt, men å spise ute på restaurant kan være veldig billig. Vestlig mat koster gjerne mer enn koreansk mat.

Det er overraskende lett å leve på budsjett her.

Husleie trenger heller ikke være veldig dyrt heller. Du finner deg fint en studioleilighet til 6000 kroner per måned, og rom i kollektiv er enda billigere. 

LES OGSÅ: Internship gjennom AIESEC i sommer?

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å ha praksis i Sør-Korea?

Jeg er vegetarianer, og det har vært en utfordring. Selv om det finnes flere vegetarrestauranter her i Seoul, er det vanskelig å finne billig lokal mat som ikke inneholder kjøtt. Jeg har lært å si at jeg er vegetarianer på koreansk, noe som gjør det litt lettere når vi drar ut å spiser.

Ellers lager jeg også mye mat hjemme. 

 

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter/praktikanter kan ha nytte av å vite?

Nei, ikke egentlig. I hvert fall ikke noe jeg kan komme på nå!

Seoul er en by det er lett å finne ut av, og til tross for språkbarrieren er folk behjelpelige og vennlige. 

 

Vil du anbefale andre å studere/ha praksis i Sør-Korea, og har du noen tips til nye studenter/praktikanter?

Absolutt! Ikke nøl med å søke stillingen som studentpraktikant her i Seoul. Det har vært en utrolig opplevelse, og jeg gruer meg til å dra hjem om en måned.

Til de som ender opp som studentpraktikant i Seoul eller andre steder, anbefaler jeg å ta kontakt med andre praktikanter i samme by. Jeg sendte e-post til flere ambassader den første uken min her, og det er sånn jeg har klart å bygge et såpass stort nettverk på kun noen få måneder.

LES OGSÅ: Helene er intern i NCC