(StudentTorget.no):

På denne tiden av året er mange på utkikk etter leilighet eller hybel. Skoleåret er over og mange studenter leter etter en ny plass å bo og mange nye studenter skal inn på leiemarkedet for aller første gang.

Om du ønsker å skille deg ut anbefaler leieboerforeningen deg å lage en bolig-CV. Dette er en kort oppsummering om deg selv som du tar med på visninger og leverer til utleier. Bolig-CVen kan føre til at du skiller deg ut og dermed til at utleier velger nettopp deg.

- Be alltid om attest når du er i ferd med å flytte, råder kommunikasjonssjef i Utleiemegleren Nikolaos Farmakis.

Farmakis forteller at de i Utleiemegleren alltid ber om referanse når de skal ha inn nye leietakere. Utleiere vil ofte ha bekreftet at du er en person de kan stole på. Referansen bør derfor helst være en tidligere utleier eventuelt en arbeidsgiver. Familiemedlemmer regnes ikke som gode referanser.

- Hvis du da har en attest fra tidligere utleier i din bolig-CV så gjør det jobben for både megler og utleier enklere, sier han.


Har du derimot et dårlig forhold til tidligere utleier bør du for all del ikke føre opp referanse eller bruke en attest. Ingen referanse er bedre enn en dårlig referanse.

LES OGSÅ: Arkitektens fem tips til deg som skal leie eller kjøpe studentbolig

  

Skill deg ut i mengden

Selv om bolig-CV ikke er en nødvendighet mener Farmakis det er en god måte å skille seg ut på.

- Det er ikke veldig vanlig, men de som har et ønske om å få tak i den rette boligen og som vil skille seg ut burde lage en CV og ta med seg på visning, sier han.

 

 

En bolig-CV kan være lur å ha av flere grunner.

- For det første er det lurt fordi mange andre ikke har det, man skiller seg ut. Men hovedgrunnen er at eieren fort og enkelt kan få en trygghet i at du er en god leietaker ved at du er forberedt, sier Farmakis.

Bolig-CVen gjør ikke nødvendigvis at du får leiligheten du ønsker å leie. Men sannsynligheten blir større ved at du lettere legges merke til.

Utover både leieboerattest og bolig-CV mener Farmakis det er to ting som er viktige om du ønsker å sikre deg en leiebolig.

- Det ene er å vise seg som en hyggelig og fin leieboer som skjønner husleieloven og ikke ødelegger noe. Det er også viktig å vise at man ha en ryddig økonomi og råd til å betale husleie, påpeker han.


  

Markedsfør deg selv

Også Leieboerforeningen råder de som er på leiting etter bolig til å skrive Bolig-CV med referanse til tidligere utleiere.

– Tanken er at dersom man kommer på en visning hvor mange er på jakt, er man nødt til å skille seg ut på et eller annet vis. Man får ikke alltid sagt alt man ønsker til utleier, og da kan en bolig-CV være hendig, sier Lars Aasen i Leieboerforeningen.

Han mener en visning kan minne om et formelt jobbintervju hvor det er om å gjøre å selge seg inn på best mulig måte. På samme måte som på et jobbintervju bør man derfor levere CV.

 

 

- En visning er en kamp hvor alle kjemper om det samme. En god bolig-CV inneholder kontaktopplysninger, hva du studerer og/eller jobber med, interesser, økonomisk ståsted og referanser til tidligere utleier, sier Aasen.

LES OGSÅ: Kreative hjemmekontor: Slik lager du studieplass på hybelen

 

Bedre med en telefon

Karoline Jensen har i mange år leid ut et soverom i treromsleiligheten hun bor i på Sagene, men det er først etter den siste leieboeren hun har blitt bedt om å skrive attest.

- Ingen av de syv tidligere leieboerene mine har bedt om attest, sier hun.


- Det å skrive attest kan være vanskelig. Man balanserer på en linje mellom hva som er rett og galt. Man vil ikke lure andre som skal leie ut, samtidig vil man ikke skrive rett fra levra om det har vært "problemer" med leieboeren.

Dersom man leier ut til mennesker man ønsker å beholde som venner mener hun det kan være vanskelig å skrive sannheten i en attest man gir direkte til personen.

 

Slik lager du en Bolig-CV

En bolig-CV er et ark du legger igjen på visning eller sender til utleier. Den inneholder kort og relevant informasjon om deg selv. Dette bør CV-en inneholde:

 

- Kontaktinformasjon. Hvordan får utleier tak i deg? Navn, nåværende adresse, telefonnummer, e-postadresse.

- Relevant informasjon om deg selv. Alder, studier, planer fremover i tid.

- Betalingsevne. Hvor inntektene dine kommer fra. Jobber du ved siden av studiene? Får du studielån? Får du støtte av foreldrene dine?

- Interessene dine. Her gjelder det å være selektiv. Nevn ”sunne” interesser. Spiller du trommer i et heavy metal-band trenger du ikke å nevne det i CV-en, men nevn gjerne hvis hobbyen din er å strikke.

- Referanser fra nåværende utleier, fra nåværende sjef og andre referanser som kan være av interesse. Hold familie og venner utenfor. Ta med navn, yrke og telefonnummer.

- Bilde av deg selv. Velg et bilde som ser bra ut og ikke et partybilde.

Kilde: Leieboerforeningen.

 

 

- Det er enklere å si det som det er dersom den nye utleieren ringer, påpeker hun og oppfordrer heller andre utleiere til å ta en telefon.

Dersom Jensen igjen bestemmer deg for å leie ut rommet som nå står tomt kommer hun ikke til å legge vekt på noen leieboerattest.

- Den er lite verdt når det kommer til stykket. Eventuelt måtte det vært en attest fra banken der det ble bekreftet at leietakeren ikke hadde betalingsanmerkninger og sikker inntekt. Annen oppførsel kan være vanskelig å forutsi ut i fra en attest. Jeg ville ringt tidligere utleier selv, uten tvil, sier hun.

LES OGSÅ: 85% av studenter har ikke tilgang på studentboliger

 

Annonser selv

Et alternativ til å dra på visning med bolig-CV er å legge ut en annonse om at du ønsker bolig på nettet. Akkurat som i en bolig-CV bør man her presentere seg selv, legge frem sine positivt sider og vise til referanse fra tildigere utleiere.


Aspekter det er viktig å ha med i en eventuell annonse er pris man er villig til å gi for leiligheten, positive sider om seg selv, som at man ikke røyker, har kjæledyr og likenende. Hva man studerer/jobber med, referanser og hvor lenge man har planer om å bli boende.

To gutter som ønsker å leie bolig på har lag ut denne annonsen:

"Hei, vi er to gutter fra oslo som bor på St Hanshaugen og søker et nytt sted å bo. Peik studerer industriellldesign ved Arkitekthøyskolen og Tobias er trainee som filmklipper. Vi har gode referanser fra tidligere leiligheter. Ingen av oss har dyr og ingen av oss røyker". 

Videre skriver guttene om hvor de ønsker å bo og hvor stor leilighet de ønsker å leie.

En rask presentasjon som denne vil gi utleier et bilde av hvem leietakerne er og dermed være med på å gi deg et forsprang i jakten på leiebolig. Alle utleiere ønsker en leietaker de er trygge på. Jo mer utleier vet om deg jo tryggere vil han eller hun føle seg på å leie ut boligen til nettopp deg.