StudentTorget.no’s studentboligindeks 2009

StudentTorget.no’s studentboligindeks viser prisene på billigste studentbolig (hybel) som tilbys av studentsamskipnader og skoler i Norges 40 studentbyer. Prisene er hentet inn 4.-6. august 2009 og gjelder for høstsemesteret 2009. Indeksen har som mål å synliggjøre prisnivået om man er tvunget til eller ønsker å bo billigst mulig.

Følgende kriterier stilles til hybeltypene i indeksen:

- Eget soverom (deles ikke med andre)
- Tilgang til kjøkken og bad
- Strøm og internett inkludert i prisen

 

Dobbelt så dyrt i Drammen

Av studentbyene i StudentTorget.no’s studentboligindeks 2009 er det til dels ekstreme prisforskjeller fra by til by. Mens en student i Bø kan slippe unna med 1 670 kroner per måned for en hybel med strøm og internett, er billigste alternativ i Drammen 3 990 kroner per måned. På ett år må drammensstudenten dermed ut med 27 840 kroner mer enn bøstudenten som velger billigste hybel.
Når vi vet at en vanlig student får 87 000 kroner i lån og stipend per år (skoleåret 2009/10), sitter bøstudenten igjen med 66 960 kroner per år etter husleien er betalt. Drammensstudenten sitter igjen med 39 120 kroner til mat, reise, skolebøker, klær og fest og moro. Det blir altså ikke mange drammer på drammensstudenten, mens bøstudenten kan kose seg på Kroa i Bø langt ut i semesteret før lommeboken blir tom. Kanskje det er derfor Bø har en av landets beste studentpuber?


 

Billig i Oslo og Bergen

Både studenter i Bergen (1880 kroner per måned) og Oslo (2050 kroner per måned) har mulighet til å bo svært billig, mens studenter i studentbyer som Kongsberg (3450 kroner per måned) og Fredrikstad (3225 kroner per måned) må bo dyrt.

Hele listen finner du her: www.studenttorget.no/studentboligindeks09

LES OGSÅ: Leie bolig tips og sjekkliste - den komplette sjekklisten når du skal leie bolig

 

Studentene vil bo billig

Bø er vinneren i StudentTorget.no's Studentboligindeks 2009 og vi spurte Studentsamskipnaden i Telemark om hvordan de kan tilby studentboliger billigere enn noen andre steder i Norge.

«Årsaken til at boligene er såpass billig i Bø er at det ikke er så bra
standard. Boligene var opprinnelig brakker som ble bygget om til studentboliger, og vi har hatt de i 30 år sier Anne Kristin Færstaul, førstesekretær i Studentsamskipnaden i Telemark avd. Bø. Derfor har vi også kunne holde prisen nede, men boligene er populære og det er folk på venteliste.»

«Men vi har også finere boliger tilgjengelig for studenter i Bø, men da
til en høyere pris.»

LES OGSÅ: Flytteråd: Tips til deg som flytter mye

 

Sett deg på venteliste!

Daglig leder i StudentTorget.no, Bjarne Vasset jr., har en klar anbefaling til alle som ikke får studentbolig denne høsten. «Det er altfor få studentboliger i mange av byene og det merker vi spesielt nå ved semesterstart i august. Sett deg derfor på venteliste og følg opp utover høsten ved å ringe samskipnaden. Mange slutter i studiene etter noen måneder og mange flytter ut av andre grunner, for eksempel de som skal på utveksling etter jul. Unngå derfor å skrive for lang leiekontrakt når du går inn i et privat leieforhold. Om mulig, sørg for 1 måneds oppsigelsesperiode, så slipper du å betale dobbel leie når du først får studentbolig.»
«En annen midlertidig mulighet er å finne tak i noen som vil fremleie boligen sin til deg mens de for eksempel er på utveksling. Heng opp lapper på tavlene på skolen eller i studentboligene og kryss fingrene for at noen tar kontakt.»


 

Når det ikke finnes billige studentboliger

For studenter som ikke har billige boligalternativer i sin studentby, er det lite å gjøre. Det eneste vi kan gjøre her er å oppfordre studentene om å være prisbevisste og å bruke studentrabattene aktivt for å spare penger på annet forbruk. Alle Norges studentrabatter har vi samlet på  StudentKatalogen.no (www.studentkatalogen.no).

LES OGSÅ: Leie bolig? Derfor er det lurt å ha bolig-CV

Linker:

StudentTorget.no’s studentboligindeks 2009 finner du på www.studenttorget.no/studentboligindeks09