I 1993 startet Arne Næss sammen med fem Ex-philstudenter opp Gateways første studium på Bali. Etter det har flere tusen studenter sett verden gjennom Gateway. I dag samarbeider skolen med fire norske høyskoler, og tilbyr 25 ulike studier i ni forskjellige land.

Ifølge Morten Davidsen som er markedssjef i bedriften, har tilbudet vokst seg stort iløpet av de fire siste årene.

-I dag reiser hvert semester rundt 1000 eventyrlystne studenter til en av våre ni destinasjoner. Vi har vokst gjennom et godt rykte, samtidig som vi har gode produkter og et profesjonelt studieapparat, sier Davidsen, og opplyser om gode tilbakemeldinger fra studentene hvert semester.

-Rundt 90% av våre tidligere studenter anbefaler oss videre. Noe jeg tror skyldes at vi tilbyr et helt genialt konsept, hvor man kan studere i utlandet og få norske studiepoeng. 

Mathias Rygh (21), som reiste til California både høsten 2007 og våren 2009 for å studere innovasjonsledelse og entreprenørskap, bekrefter Gateways gode rykte.

-Første gangen jeg reiste ut var det fordi jeg hadde hørt mye bra om Gateway gjennom en vennine som hadde vært i Brasil, samtidig ble jeg også gjort oppmerksom på et spennende tilbud i California.


 

En port til verden

Mange av dem som velger å studere hos Gateway befinner seg i aldersgruppen 18-24 år,  de er akkurat ferdig med videregående og er usikre på sin egen fremtid. Det tror Davidsen har vært med på å gjøre programmene deres populære.

-Det eneste du trenger for å få studieplass hos oss, er generell studiekompetanse. Samtidig hjelper vi studentene med innkvartering og visum, og tilbyr studier på steder det kan være vanskelig å studere på egenhånd, sier Davidsen, som peker på at det er mange grunner til å studere hos dem.

-Noen drar fordi de ønsker å oppleve en annen kultur samtidig som de ikke ønsker å ”kaste bort” et semester, andre gjør dette som en del av en lengre akademisk utdannelse. For mange er dette en unik blanding av faglig lærdom og uforglemmelige opplevelser, fortsetter Davidsen, og minner om formålet deres.

-Tanken bak Gateway, som betyr å åpne en port til verden, er å oppfylle ønsket om å oppleve noe mer enn bare å sitte i en trang forelesningssal. For oss er det viktig at studentene også lærer noe om landets kultur, samtidig som studium og sted skal ha en sterk tilknytning.


Davidsen trekker frem moteledelse i Paris og New York, surfing på Bali, og sosialt arbeid med gatebarn i Brasil som eksempler, før han forklarer videre.  

- På denne måten får man et ekstra perspektiv på det man studerer, samtidig som oppholdet endrer den forutinntatte trygghetsfølelsen vi lever i her hjemme.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker EF Education

 

Nyttig i arbeidslivet

Davidsen mener at alle bør ha studert i utlandet. De som ikke gjør det, mister en kvalitet eller verdi som er uvurderlig. Både ved det å bli kjent med seg selv, og teste egne grenser.

-I utlandet må du lære på egenhånd, ta ansvar for egen situasjon, og se deg selv i et annet miljø. På denne måten lærer man seg å se uskrevne normer og verdier i et nytt samfunn, som man kanskje ikke legger merke til i sitt eget miljø, forklarer Davidsen.

Han legger til at erfaringen også kan bli nyttig senere i arbeidslivet.

- Arbeidsgivere er mer interessert i dem som har vært i utlandet, fordi de tilpasser seg nye situasjoner lettere og kan jobbe selvstendig.

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Kilroy Education

 

Norges største

I dag er Gateway norges største tilbyder av høyskolestudier i utlandet, og kan friste med studium innen både ledelse, økonomi, samfunnsvitenskap, idrett og språk. Davidsen tilbakeviser derfor at utenlandsoppholdene bare handler om fyll og festing.   


-Våre studenter gjør det faktisk bedre enn landsgjennomsnittet, og da spesielt i såkalt tunge fag som matte og statistikk. Selvfølgelig er det noe frafall, men hvor er det ikke det?

Mathias Rygh kan fortelle om et godt faglig opplegg.

-Første gangen jeg reiste ut så bar studiene preg av at det var nyetablert. Likevel fikk vi god oppfølging, og tilbud om å ta fag gjennom highschool i California, noe som var helt supert.

-Den andre gangen var opplegget mye bedre og mer etablert. Alle forelesningen var i regi av  norske høyskoler, med dyktige forelesere fra både Norge og USA.

Davidsen forklarer videre at hele det akademiske opplegget, som pensum, eksamener og sensorer, er tilrettelagt av høyskolene Gateway samarbeider med.

-Det er høyskolene som står for den faglige kvalitetssikringen. Vi sørger for at studentene får en mulighet til å reise ut, fastslår Davidsen, og legger til at oppfølging er en viktig del av opplegget. 

- Suksessen vår ligger nettopp i det at vi har mindre klasser og tettere oppfølging av studentene våre. For dem som kommer rett fra videregående er derfor dette en god overgang, som gir en lettere innkjøring til videre studier.


 

Trygghet er viktigst

Mange husker nok skrekkscenene fra Bali høsten 2002, da en bombe gikk av i et turistområde. På dette tidspunktet hadde Gateway studenter i Bali, og mange var naturlig nok redde for sine pårørende. Davidsen kan imidlertid forsikre om at studentene deres er i trygge hender.

-Skulle noe slikt skje igjen, så har vi et apparat som settes i gang på sekundet. Vi samarbeider tett med Utenriksdepartementet og Sjømannskirkene ved de ulike stedene, samtidig som alle studentene må være forsikret gjennom Europeiske.

Mathias Rygh forteller at det var skogbranner ved begge hans opphold i California. Likevel følte han seg aldri utrygg og skryter av informasjonen.

-Vi ble hele tiden oppdatert på om det var nødvendig med evakueringer, samtidig som de forklarte oss hvordan situasjonen var. På denne måten følte vi oss trygg hele tiden. 

-Det var jo selvfølgelig litt kjipt at skolen var ble evakuert før eksamen, men når nødløsningen var å avlegge eksamen på et fem-stjerners hotell, så ser jeg ingen grunn til å klage.


Davidsen tror en av grunnene til at man kan føle seg sikker hos Gateway, er deres lange erfaring.

-Fordi vi har drevet med dette såpass lenge, så har vi etablert gode rutiner. I en nødssituasjon kan vi innen 24 timer skaffe et fly som bringer alle trygt hjem. Nettopp derfor tror jeg mange velger å reise med oss, fordi vi er trygge. 

Gateway College formidler studieopphold i New York, Paris, Cape Town, Sydney, Bali, Mexico, Cuba og California. Her tilbys studium innen økonomi, språk, journalistikk, idrett og psykologi for å nevne noen. For mer informasjon om hvilke studieretninger og land du kan besøke gjennom Gateway, gå til www.gatewaycollege.no

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Kulturstudier

 

Dette kan du studere ved Gateway College

» VIS ALLE STUDIENE TIL GATEWAY COLLEGE

LES OGSÅ: Studievalg.no besøker Bjørknes Høyskole

 

Bilder fra Gateway College