Hva gjør en hjertespesialist / Kardiolog
Kardiologen er spesialist i hjertet og hjertesykdommer. Kardiologi, eller spesialist i hjertesykdommer, er en grenspesialisering innen indremedisin. Det innebærer at man først må utdanne seg som lege, før man senere kan spesialisere seg innen indremedisin og hjertesykdommer.
Spesialiteten hjertesykdommer omfatter kunnskap om medfødte og ervervede sykdommer i hjertet og sentrale blodkar, diagnostikk, forebyggelse og behandling av hjerte-karsykdommer, samt kvalitetssikring, fagutvikling og forskning.
Ved mistanke om hjerteproblemer er det kardiologen pasienten sendes til.
Vanlige arbeidsoppgaver
Spesialiteten hjertesykdommer, eller kardiologi, omfatter omsorg for hjertepasienter i og utenfor sykehus. Kardiologens betydning kan uttrykkes ved at om lag halvparten av alle dødsfall i Norge skyldes sykdommer i hjerte-karsystemet. En hjertespesialist jobber med pasienter i alle aldre, med blant annet feil ved hjertets klaffer og livpulsåre, medfødte hjertefeil (i samarbeid med pediatere), hjerterytmeforstyrrelser, hjertesvikt og høyt blodtrykk.
De fleste spesialister i hjertesykdommer arbeider integrert i indremedisinsk avdeling, i egne seksjoner eller avdelinger for hjertepasienter. Hovedarbeidsfeltet for spesialister i hjertesykdommer er forebyggelse, diagnostikk og behandling av hjerte-karsykdommer utøvet ved klinikk og laboratoriearbeid.
LES OGSÅ: Nye krav til studenter innen helsefagene
Personlige egenskaper - Hjertespesialist / Kardiolog
Som kardiolog, og lege generelt, må man være interessert i mennesker. Man må ha gode kommunikasjonsevner, og man må kunne se hver pasient som et individ – slik at man kan behandle dem så objektivt som mulig. Ettersom det kontinuerlig forskes på både legevitenskap og teknologi må man kunne holde seg oppdatert på utviklingen, slik at man kan tilby pasientene den til en hver tid beste oppfølgingen. En lege må også være forberedt på å takle eventuelle krisesituasjoner.
Legen bør gjennom utdanningen tilegne seg en positiv og åpen holdning både til pasientene og deres pårørende, og til andre grupper i helsevesenet som legen arbeider nært sammen med. Kunnskap om andres utdanning og arbeidsforhold er her viktig.
I utdanningen vektlegges spesielt forholdet til pasienten og pårørende. Informasjon til pasienter med alvorlige hjertelidelser og deres pårørende krever ofte stor psykologisk innsikt og innlevelse. Legen skal i utdanningstiden erverve holdninger som respekt, innsikt og forståelse for pasienter med alvorlig sykdom.
Utdanning / kompetansekrav - Hjertespesialist / Kardiolog
Alle legespesialiseringer forutsetter at du har fullført medisinstudiet og er autorisert lege i Norge.
For å få opptak til medisinstudiet, kreves det at du har generell studiekompetanse. I tillegg har dette studiet spesielle opptakskrav. Disse er:
- Matematikk R1 og/eller Matematikk S1+S2
- Fysikk 1 og Kjemi 1+2.
Etter at du er ferdig med medisinstudiet og autorisert lege, begynner du på videreutdanningen til legespesialist. Den foregår over minimum 6,5 år mens du jobber som lege. Første delen er en praksisdel med ett års praksis på sykehus og et halvt års praksis i kommunehelsetjenesten. Etter dette kan du velge en spesialisering som du fordyper deg i de neste fem årene. Dersom du ønsker å bli kardiolog, velger du spesialiseringen hjertesykdommer.
Dersom du ønsker å utdanne deg til å bli , har studievalg.no oversikt over hvilke skoler som tilbyr denne utdanningen.
Studievalg.no - Se oversikten her
Jobbmuligheter - Hjertespesialist / Kardiolog
Som kardiolog eller hjertespesialist kan man arbeide på sykehus, offentlige og private klinikker, samt på universiteter som forelesere og forskere.
Ønsker du informasjon om arbeidsgivere, traineeprogrammer, internships og generelt alt om jobb og ledige stillinger innen dette yrket, besøk karrierestart.no sin temaside.
KarriereStart.no - Temaside Hjertespesialist / Kardiolog
Lønnsnivå - Hjertespesialist / kardiolog
SSB har en liste over lønnsnivå i ulike sektorer. Se oversikten her.
Mer informasjon / linker
Norsk Cardiologisk Selskap http://www.hjerte.no/id/145016
Den norske legeforening www.legeforeningen.no
Takk til / Kilder