E n utdanningsstilling vil si at utvalgte kandidater tilbys lønn under utdanningen.
Man ansettes i en midlertidig hel- eller deltid stilling, og når utdanningen er fullført, vil man ha en bindingstid til arbeidsplassen man har jobbet på.
Hvor lang bindingstiden er vil variere, men avtales på forhånd.
Flere sykehus lyser ut utdanningsstillinger i forkant av studieoppstart.
Du kan søke på utdanningsstillinger for flere studieretninger samtidig. Da vil du blir vurdert til utdanningsstilling for den eller de videreutdanningene du har fått tilbud fra.
Bente studerer intensivsykepleie
– Jeg så tilfeldigvis en plakat i heisen på Rikshospitalet om tilgjengelige utdanningsstillinger, gikk hjem og skrev søknad.
Bente Hagen går master i avansert klinisk sykepleie (intensivsykepleie), ved Lovisenberg Diakonale Høyskole. Hun går nå fjerde semester, og er ferdig til jul.
Jeg ville studere intensivsykepleie, fordi jeg har hørt mye bra om yrket, sier hun.
Hun hadde aldri jobbet på intensiv før hun søkte videreutdanning, og var derfor spent på om dette egentlig var noe for henne. Hun kan fortelle at dette var et riktig valg.
– Jeg trives veldig godt i deltidsjobben på intensivavdelingen, og utdanningsløpet er veldig spennende og lærerikt!
Som ferdig utdannet, vil Bente ha mange jobbmuligheter.
Hun forteller at hun kan jobbe på alle intensivavdelinger, både generell intensiv og andre spesialiserte intensivavdelinger. Hun kan også jobbe på blant annet akuttmottak.
Utdanningsstilling
Bentes utdanningsstilling har tittelen Trainee 2.0. Dette er et løp hvor hun har 60 prosent studier, og 40 prosent jobb på en intensivavdeling.
– I de 40 prosentene jeg skal jobbe, har jeg stor frihet til å disponere tiden som jeg vil. Det vil si at i perioder med lite undervisning kan jeg jobbe mer, for så å avspasere de ukene det er mye skole eller praksis.
Dette gjør det veldig enkelt å kunne jobbe ved siden av studiet, og tilegne seg nyttig kunnskap og erfaring gjennom utdanningen, forteller hun.
Ettersom Bente har en utdanningsstilling, vil hun ha 1,5 års bindingstid til Nevrointensiv på Ullevål sykehus, etter at utdanningen er ferdig. Dette er en avdeling som er spesialisert på nevrokirurgi, og hun jobber mye med traumerelaterte hodeskader.
– Det er en veldig spennende jobb. Jeg ser for meg at jeg vil jobbe videre der også, når bindingstiden går ut.
LES OGSÅ: Hvordan er det å studere sykepleie? Les dette!
Hvordan fikk du en utdanningsstilling?
– Jeg søkte gjennom en stillingsannonse hos Oslo Universitetssykehus. De søkte etter sykepleiere til trainee-stillinger.
Jeg sendte inn en jobbsøknad, kom inn på intervju, og søkte på skolen, når jeg fikk beskjed om at jeg var tildelt en stilling, forteller Bente.
Da hun var inne til intervju på sykehuset, fikk hun hjelp av de til å søke skole, dersom hun skulle bli plukket ut til å være med i trainee-programmet.
– For å få trainee-stillingen, var det et krav om å ha jobbet 100 % på sykehus, i minst to år tidligere. I tillegg, skulle man helst ha en C i gjennomsnittskarakter fra bachelorutdanningen.
Under utdanningsperioden, vil Bente få lønn fra Oslo Universitetssykehus.
– For meg, er dette avgjørende, for å ha mulighet til å fullføre en videreutdanning. Jeg får lønn, slik at jeg kan betjene egne lån og utgifter, selv om jeg studerer.
Lønnen er en av flere fordeler hun ser med å ha en utdanningsstilling.
– Det er selvfølgelig en fordel at jeg får muligheten til å jobbe, ved siden av studiet, med det fagfeltet jeg utdanner meg til. Jeg tilegner meg arbeidserfaring, samtidig som jeg studerer. I tillegg, vil jeg være garantert en jobb i 1,5 år etter endt utdannelse.
Samtidig, kan det å ha en utdanningsstilling være utfordrende.
Bente forteller at det i starten var mye nytt å sette seg inn i, både på skolen og på jobb, noe som kunne virke overveldende til tider.
– Etter flere år i full jobb, er det hardt å begynne i en helt ny jobb, og samtidig begynne å studere igjen. I oppstarten, bruker man mye energi på dette, men det er verdt det til slutt!
Trives på studiet
Når Bente ikke jobber, består studie av et varierende antall forelesninger.
Noen uker er det undervisning mandag til fredag, mens andre uker er det kanskje bare en eller to forelesninger.
De har også tre praksisperioder på intensivavdelinger på 7, 11 og 8 uker.
I tillegg, er det en to-ukers observasjonspraksis i organisasjon og samhandling. Her får de erfaring fra forskjellige intensiv- og postoperative avdelinger, som gir en bred kunnskap.
Bente har mye godt å si om utdanningen sin.
– Jeg har hatt veldig fine praksisperioder med gode veiledere.
– Man får et godt samhold med medstudenter, gjennom mye gruppearbeid og noen gruppeeksamener. Dette har ført til gode vennskap.
– Vi har også dyktige forelesere, som er inspirerende å høre på!
Hun vil absolutt anbefale andre å studere intensivsykepleie.
– Man har så mange jobbmuligheter, når man tar denne videreutdanningen. Ikke minst, er det en veldig spennende jobb, med mange dyktige kollegaer, som har en bred faglig kunnskap.
Det er varierte og spennende arbeidsdager, og ingen dag er lik, avslutter hun.