Hva gjør en Kunsthåndverker

Som kunsthåndverker lager du større eller mindre skulpturer, veggdekorasjoner, smykker, bilder og andre bruksgjenstander. Det er vanlig å spesialisere seg innen materiale eller kunstform. Materialene kan eksempelvis være tre, keramikk, glass, metall og tekstil. Eksempler på kunsthåndverkere kan være billedkunstner, glasshåndverker eller keramiker.

Som kunsthåndverker kan du også få i oppdrag å utsmykke private eller offentlige bygg, eller motta bestillingsverk til institusjoner eller arrangementer.

Du må ha interesse og kunstneriske evner, og estetisk form- og fargesans. Nøyaktighet og tålmodighet er også viktige egenskaper. Å ha fantasi, praktisk sans, samt være fingernem er også en fordel.

Utdanning / kompetansekrav - Kunsthåndverker

Du kan studere kunstfag på flere nivå: videregående, fagskole og universitet og høgskole. Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo tilbyr utdanning til masternivå. 

Studievalg.no - Relaterte studier til Kunsthåndverker

Jobbmuligheter - Kunsthåndverker

De fleste kunsthåndverkere arbeider som selvstendig næringsdrivende i eget atelier eller verksted, eller i fellesskap med andre kunstnere. Arbeidene selges via gallerier og museer eller direkte fra kunsthåndverkeren.


Noen kunsthåndverkere er ansatt i skoleverket som lærere i forming og kunstfag, eller har oppdrag i forbindelse med kulturskoler eller Den kulturelle skolesekken.

LES OGSÅ: Kunne du tenke deg å jobbe som faglærer i design, kunst og håndverk? Les om utdanningen her!

KarriereStart.no - Temaside Kunsthåndverker

KarriereStart.no - Stillingsannonser Kunsthåndverker

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Kunsthåndverker

Lønnsnivå - Kunsthåndverker

Lønnen som selvstendig næringsdrivende kan variere etter arbeidsmengde og salgspotensiale. Håndverkere i varehandelen tjener i gjennomsnitt 394 800 i året (SSB 2012).

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner