Når det kommer til hvorfor jeg synes at flest mulig burde velge å studere og aller helst i utlandet (i hvertfall deler av studietiden), så kunne jeg ha skrevet en bok, om ikke flere, om det. Det er så mange grunner! Men for å prøve å holde dette her kort, interessant og lesbart, så har jeg laget en liten liste med mine viktigste grunner!

 

Mange av punktene kan også gjelde om du velger å studere i Norge og ikke i utlandet! Om du studerer i Norge kan du også få mulighet til å reise og bo i en annen by. Om du velger å bli i Norge er det muligheter for utveksling til alle verdensdeler i minst ett semester i løpet av studietiden. Dersom du heller ikke ønsker å dra på utveksling, vil du iløpet av studietiden uansett få en internasjonal opplevelse (til en viss grad), fordi du vil møte folk som kommer fra alle verdensdeler til Norge på utveksling!

 

 

1. Muligheten til å reise! Det blir feil av meg å ikke ha dette som nummer en på listen. Det er ikke bare derfor jeg begynte å studere, men det var uten tvil den største grunnen. 


 

2. Du får oppleve et nytt land og en ny kultur. Ikke bare som turist, som ikke gir deg et ordenlig inntrykk av hvordan folk lever, hva de gjør på fritiden og hvilke verdier de har. Når du bor et sted i minst ett halvt år, som er cirka det et skoleskemester er, så lærer du utrolig mye om landet og landets kultur. Dette får deg til å ha en bedre forståelse av verden. Dersom du blir i Norge og møter studenter fra andre land, vil du gjennom dem, også kunne få et innblikk i andre kulturer!


3. Du får venner for livet og møter utrolig mange interessante mennesker. Folk fra hele verden og fra andre steder i Norge enn der du er fra. Og plutselig, når du reiser til Spania, Kina eller USA i fremtiden, så har du venner som bor der og som du kan henge og mimre med! Ikke bare det, men du vil møte mennesker som har like interesser som deg, som har dybde og innhold, som ønsker å utforske det livet har å by på. Du vil møte inspirerende forelesere og lærere med utrolig mye kunnskap (du vil desverre også møte kjedelige forelesere og lærere). Du vil ha tilgang til rådgivere og karriereveiledere som kan hjelpe deg utrolig mye med å bli bedre kjent med deg selv og mulighetene rundt deg. I løpet av studietiden din vil du få et stort og internasjonalt nettverk rundt deg, som du vil kunne ha nytte av i fremtiden.

LES OGSÅ: Velkommen til bloggen min4. Forandring fryder alltid! Det er uansett om du begynner å studere, flytter, bytter jobb eller bytter krets. Med nye ting følger ny kunnskap, nye tankemåter, nye utfordringer og muligheter. Det er den beste måten å vokse og utvikle seg på.


5. Du vil vokse og lære mye. Ikke bare om det du har valgt å studere, men om deg selv og om det å lære. Du vil få bedre selvdisiplin, bli en bedre team player. Du vil kanskje finne ut om om du er en "leder-type" eller ikke. Du vil lære å diskutere og argumentere for dine meninger, og finne ut hva dine meninger er. Du vil som tidligere nevnt lære mye om andre, om andre kulturer... Kanskje lære et nytt språk? Eller få deg en ny hobby?

LES OGSÅ: Er det for sent å studere? Er jeg for gammel?


6. Det vil få deg ut av komfortsonen. Du vil måtte ta del i en ny rutine og en ny hverdag. Mye av denne lærdommen som er nevnt i de tidligere punktene kan kanskje virke vanskelig og rett og slett litt mye til å begynne med. Om du velger å studere i utlandet må du begynne å bruke engelsk daglig, og det kan jo være skummelt for mange. Kanskje du syns det er krevende å møte nye folk, og dra fra familie og venner? Men spør du meg, så er det ingen ting sunnere enn å gå ut av komfortsonen sin.7. Du blir mye mer ettertraktet på arbeidsmarkedet. Ikke bare i Norge, men internasjonalt. Mennesker med internasjonal bakgrunn og erfaring er mer ettertraktet i vår stadig mer globaliserte verden. Etter å ha studert i utlandet vil du ha mange flere arbeidsmuligheter, høyre lønn (i mange tilfeller) og et større profesjonelt nettverk.

LES OGSÅ: Universitet og business skole – Hva er forskjellene?

 

Jeg vil avslutte med å legge til: Selv om jeg mener at det å studere i utlandet (eller i Norge) er det beste du kan gjøre, så kan det også hende at du prøver det og finner ut at det var feil sted, studieretning, skole, tid osv. DU KAN ALLTID ANGRE og avslutte studiene dine! Du er aldri forpliktet til å gå videre med det om du mistrives og føler at det blir feil for deg. Derfor er det ekstra verdt å gi studiene en sjanse. Og igjen, helst i utlandet!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet