(StudentTorget.no):
Enten du er vegetarianer eller bare ønsker et sunnere kosthold med mer grønnsaker kan denne ukemenyen være noe å prøve seg på.
Mandag
Gresk salat med tzatziki
Dette trenger du:
2 tomater
½ slangeagurk
½ rødløk
4 blader sprø issalat
1 glass fetaost i olje
1 glass sorte oliven (lite glass)
Tzatziki:
1 beger matyoghurt eller tyrkisk yoghurt (viktig at du bruker tykk yoghurt)
1 fedd hvitløk
|
![]() GRESK SALAT: Start uken med noe lett - gresk salat med tzatziki gir en god start på uka. |
½ agurk
Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Skjær tomater og agurk i skiver, og løken i ringer. Finstrimle salaten.
2. Bland sammen alle ingrediensene og drypp litt av oljen fra fetaosten over. Server med godt brød:
Tzatziki:
1. Riv agurken og sil den i et dørslag slik at mest mulig av væsken i agurken blir tatt ut.
2. Rør sammen matyoghurt, hvitløk, salt og pepper og tilsett agurken til slutt.
Tirsdag
Hjemmelaget tomatsuppe med makaroni
Dette trenger du:
|
![]() TOMATSUPPE: Lag din egen tomatsuppe. Det smaker himmelsk! |
1 hakket løk
1 båt hakket hvitløk
400 g godt modne tomater
1 ss olivenolje
2 grønnsaksbuljongterninger
5 dl vann
1 dl matfløte
½ ts salt
pepper
300 g makaroni
Slik gjør du:
1. Kok makaroni etter anvisning på pakken.
2. Fjern skinnet på tomatene ved å koke opp vann i en stor kjele. Legg tomatene i vannet og la de trekke med et par minutter til skinnet sprekker og ta tomatene opp. Det er da lett å dra skinnet av.
3. Stek finhakket løk og hvitløk i olje i en kjele til den blir blank. Hakk tomatene, og legg i kjelen sammen med buljongterninger.
4. Slå på vann og fløte og smak til med salt og pepper.
5. Tilsett litt mer væske om suppen blir for tykk og bland ferdigkokt makaroni inn til slutt.
LES OGSÅ: Kokt torsk, medisterkaker, kylling i pita, tacograteng, pølse- og spinatpasta, kyllingsuppe, svin
Onsdag
Gratinerte grønnsaker
Dette trenger du:
|
![]() GRATINERTE GRØNNSAKER: Enkelt, sunt og godt! Foto: Melk.no |
1 brokkoli
½ blomkål
5 gulrøtter
100 g sellerirot
2 egg
300 g cottage cheese
Slik gjør du:
1. Skjær grønnsakene i passe store biter.
2. Damp dem i 4-5 minutter i vann. Husk at brokkoli trenger bare to minutter, mens de andre grønnsakene trenger dobbelt så lang tid, så ha denne i til slutt.
3. Legg grønnsakene i en ildfast form.
4. Pisk eggene og bland dem med Cottage cheese.
5. Hell blandingen over grønnsakene.
6. Stekes i ovn 10-15 minutter på 180 grader.
LES OGSÅ: Fritatta, pytt i panne, kyllinglasagne, fiskesmørbrød, kjøttboller, stekt ris, skinkebiff med sala
Torsdag
Grønnsakswok med eggnudler
Dette trenger du:
|
![]() VEGETARWOK: Sunt og godt! |
120 g eggnudler
120 g sjampinjong
2 gulrøtter
2 squash
2 vårløk
120 g brekkbønner
½ kinakål
2 ss nøytral olje (solsikke/ mais)
1 pakke ferdig woksaus
Slik gjør du:
1. Tilbered nudlene etter anvisning på pakken.
2. Skjær sjampinjong i båter. Skrell og del gulrøtter i strimler.
3. Del squash i to på langs og skjær i strimler. Vårløk skjæres i skiver og bønnene deles i to.
4. Vask kinakål og fjern det hvite i midten. Skjær i strimler.
5. Stek sopp i 1 ss varm olje til den har fått lys brun farge. Ta den ut.
6. Stek gulrot i 1 minutt, tilsett squash og vårløk, og stek videre i to minutter.
7. Tilsett bønner, kinakål og sopp og stek videre til kålen faller litt sammen og er gjennomvarm.
8. Bland sammen alle ingrediensene og hell sausen over i woken. La det småkoke i ca. 2 min.
LES OGSÅ: Sunt og godt bananbrød
Fredag
|
![]() VEGETAR PIZZA: En pizza trenger absolutt ikke inneholde kjøtt. |
Pizza
Dette trenger du:
Pizzadeig:
1 pk tørrgjær
5 dl hvetemel
1 halv flaske øl
1 ts salt
1 ts olje
Fyll:
1 pk cherrytomater eller plommetomater hakket i ringer
1 rød paprika, hakk i ringer
1 løk, hakket i ringer
1 glass grønne oliven, hakket i biter
1 bunt frisk basilikum, revet
1 glass fetaost
1 pakke pizzaost
1 spiseskje revet parmesanost
1 glass pizzasaus
Slik gjør du:
1. Bland sammen og kna deigen godt. La den stå å heve lunt mens du hakker opp de andre ingrediensene.
2. Smør pizzasaus utover deigen, strø pizzaost over.
3. Fordel hakket løk, cherrytomat, paprika og oliven utover pizzaen.
4. Strø så over resten av ingrediensene og stek pizzaen på 250 grader i 15 til 17 minutter.
LES OGSÅ: Toddydrinker: Slik lager du de!
Lørdag
Pai med tomater og brie
|
![]() PAI: Pai med brie og tomater er perfekt mat til lørdagskvelden. |
Dette trenger du:
Paibunn:
125 g smør
200 g hvetemel
2 ss vann
Fyll:
1 rødløk
70 g brie
16 sorte oliven
6 plommetomater
2 ss hakket frisk basilikum
1 ts salt
½ ts pepper
5 egg
3 dl melk
Slik gjør du:
1. Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.
2. Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Stek bunnen ved 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gyllen.
3. Surr strimlet løk så vidt i en panne, del brie i biter, oliven i to og tomatene i skiver. Ha alt over i det ferdige paiskallet. Hell over sammenvispet egg, melk og urter.
4. Stek paien videre ved 180 °C i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.
LES OGSÅ: Pølseform, sechuankylling, pepperonipasta, fiskegryte, kotelett, jamaicapanne, kjøttboller
Søndag
Grønnsakslasagne
|
![]() VEGETARLASAGNE: Bytt ut kjøtt med grønnsaker som squash, stangselleri, paprika, persillerot, tomater og hodekål. |
Dette trenger du:
2 løk
4 hvitløksbåter
1 squash
2 stangselleri
2 paprika
2 gulrøtter
1 persillerot
1/8 hodekål
olje til steking
800 g tomater i boks
To godt modne tomater
Blad-persille
1 ½ ss sitronsaft, presset
Salt og nykvernet pepper
½ ss sukker
3 ss smør
5 ss hvetemel
6 dl melk
150 g ost til gratinering
1 pk lasagneplater
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200 grader.
2. Grønnsakene skjæres smått, hodekålen finstrimles, og stekes i tur og orden i olivenolje.
3. Ha dem i en gryte sammen med tomatene og persillen.
4. La gryten småputre så ingrediensene mørnes, og smak til med sitron, salt, pepper og sukker.
5. Lag hvit saus av smør, mel og melk. Den skal ikke være tykk og rør inn halvparten av osten.
6. Smør en rektangulær form, legg et tynt lag grønnsaksaus i bunnen. Dekk med lasagneplater. Smør dem med ostesaus, så et nytt lag grønnsaksaus og så videre til formen er full. Legg tomater i skiver på toppen av formen.
7. Stekes i cirka 40 minutter.