(StudentTorget.no):
Vi er nå i gang med det nye studieåret og for mange betyr dette muligheter til å skape nye, god vaner. For en del er kanskje et av et av målet å bli mer miljøvennlig det kommende semesteret.
Her er noen tips til deg som er student - enkle tiltak i hverdagen for deg som ønsker å bli og leve mer miljøvennlig:
1. Ta med egen drikke / drikkeflaske
Å ta med en flaske med vann og en termokopp med te eller kaffe, hjelper deg å spare penger og du unngår samtidig å bli en storforbruker av kaffekopper med plastikklokk og vannflasker av plastikk. Vi anbefaler en termoflaske av metall, som kan holde på både kalde og varme drikker, eventuelt en termokopp av metall og en egen flaske for kald drikke.
Kjøper du kaffe på universitetet, kan du be om å få den laget i koppen du har med deg. Vannflasken fyller du lett på i springen på universitetet.
2. Unngå å printe ut når det tar seg gjøre!
Å unngå å printe ut artikler og lignende, og heller lese disse på datamaskinen din hjelper deg å minske avfallet du produserer. Det kan fort bli maaange ark hvis du skal printe ut alt du tenker du kan få bruk for.
3. Kildesorter
De fleste universiteter tilbyr nå søppelkasser der du kan sortere ut papir, plastikk og restavfall. Bruk disse aktivt om du har de tilgjengelig. Har du ikke det, kan det også være en mulighet å spare på ting av papir, plastikk, metall eller lignende til du kommer hjem. Her har de aller fleste mulighet til å sortere ut glass/metall, papir og restavfall.
Tips! Enkelte butikker kan ta imot spesialavfall som batterier og lyspærer, så om du har noe av dette liggende i studentboligen din, så ta det med deg neste gang du skal handle.
LES OGSÅ: Axel Jensen «Ikaros» - StudentTorget.no anbefaler
4. Kjøp brukt!
Å kjøpe brukt er selvfølgelig mer miljøvennlig, fordi du er med på å gi bøker, klesplagg eller elektronikk lengre levetid. Pensumbøker er dyrt og mange sparer mye penger på å kjøpe pensum brukt. Trenger du nye klær til skolestart? Ta en titt i en av de lokale bruktbutikkene i studentbyen din eller sjekk ut apper som Tise, Depop eller lignende hvor du kan kjøpe klær brukt.
Har du behov for en ny datamaskin, så kan også denne finnes brukt på nettsider som finn.no. Lurer du på hvor du skal starte hvis du skal handle brukt? Les StudentTorgets guide til brukthandling her.
5. Lær å reparere ødelagte ting
Å lære å reparere ting selv kan være en fin måte å bli mer miljøvennlig og samtidig spare penger. Husk at det går an å reparere datamaskiner, og har for eksempel batteriet i Macbooken din tatt kvelden, kan du bestille et nytt batteri på nett og få det byttet ut. Er du av den tekniske typen (eller kjenner noen som er det), så kan du kanskje klare å bytte batteriet selv!
Klær kan også repareres, og et hull i en bukse kan for eksempel lappes igjen med et kult stoff eller et kult badge. Trenger du tips til hvordan du kan reparere klær? Det finner du her.
LES OGSÅ: Artistene som returnerer i 2020
6. Ta med egen matpakke!
Å ta med egen matpakke er selvfølgelig gunstig for lommeboken, da å kjøpe mat på universitetet kan være dyrt, og det kan også være et fint tiltak for å bli mer miljøvennlig. Bruk en matboks som kan gjenbrukes til å pakke maten i, gjerne av metall.
Plastikkbokser med salat eller baguetter pakket i plastfolie skaper mye plastikkavfall hvis du kjøper dette hver eneste dag. Lag dine egne, spennende matpakker! Her er det bare fantasien som setter grenser. Trenger du tips til noe du kan lage og som er fint å ta med seg på skolen? Det finner du her.
7. Sykle eller gå til skolen
Bor du i nærheten av studiestedet, kan det vært en fin start på dagen å gå eller sykle til universitetet. I tillegg til at det er mer miljøvennlig enn å kjøre bil eller buss, så kan du få frisk luft og energi som kommer godt med til en lang dag på lesesalen.
I mange av de store byene i Norge finner du bysykler som du kan bruke for en billig penge. Det kan ellers lønne seg å kjøpe en sykkel på et bruktmarked eller få fikset opp den gamle sykkelen du hadde når du var yngre.
LES OGSÅ: 6 tips til studiestart
8. Meatless Monday
Å kutte ned på kjøttforbruket er en fin måte å bidra til et bedre miljø. Noen velger å ha en kjøttfri måned i begynnelsen av året, eller en kjøttfri dag hver uke. Andre velger å kutte ut kjøttet helt. Uansett hva du ønsker å gjøre, så kan en såkalt «Meatless Monday» eller kjøttfri mandag være et fint sted å starte.
Trenger du forslag til kjøttfrie retter du kan lage til middag? Her finner du en samling av enkle, veganske hverdagsmiddager.
LES OGSÅ: Filmene som hjelper deg forstå ex.phil
9. Kast mindre!
I Norge kastet vi 411 kilo husholdsavfall per innbygger i 2018 (SSB). Det er flere enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å produsere mindre avfall. Enkle grep er å bruke produkter som kan gjenbrukes og samtidig takke nei til engangsprodukter. Eksempler på dette kan være å ta med egne handleposer i butikken eller ha med maten din i en matboks som kan gjenbrukes i stede for i en liten plastikkpose.
Lurer du på hvordan du kan produsere mindre avfall? Les om Zero Waste livsstilen og noen som har tatt store tiltak for å kutte ned på avfallet de produserer her.
10. Reduser forbruket ditt
Å handle mindre er bra for både lommeboken og miljøet. Dette tiltaket er selvfølgelig både enkelt og vanskelig på samme tid, da det er lett å falle for fristelsen til å kjøpe noe nytt hvis du kommer over noe du liker i butikkene.
Skal du kjøpe noe, lønner det seg å handle brukt og i alle fall planlegge godt hva du skal kjøpe, slik at du ender opp med ting du faktisk trenger. Unngå impulskjøpene, her blir ofte de dårlige valgene tatt.
StudentTorget ønsker dere alle et godt og mer miljøvennlig studieår!