M ed syv severdigheter på UNESCOs verdensarvliste, et skriftspråk som er bevart i over 3000 år, og kulturelle opplevelser som ikke er å finne i den vestlige verden: Beijing en by som må sees.

Her er 10 ting du kanskje ikke visste om Kinas hovedstad, Beijing.

 

1. Få et innblikk i gamle tider

Beijings trange labyrintgater, også kalt Hutong, gir et vakkert glimt av gårsdagens verden. Gatene er linket sammen ved hjelp av tradisjonelle enetasjers gårdshus, og har trolig den mest autentiske og tradisjonelle arkitekturen i byen.

Etter 1949, da Folkerepublikken Kina ble opprettet, forsvant mange av de tradisjonelle gamle hutongene i Beijing, og ble byttet ut med brede, nye og moderne boulevarder og høye hus.

Hutongene var bebodd av lokale, og de er fortsatt å finne i områdene i dag.

Før i tiden, da moderniseringen av Beijing startet, var det mange som forlot hutongene, som hadde vært i familien i generasjoner, for å flytte inn i moderne leiligheter med moderne utrustning, innlagt vann og elektrisitet.

 

2. Rickshaw din vei gjennom tradisjonelle sidegater

Den mest populære transportvarianten for turister, rickshaw, fører deg gjennom Hutong-gatene.

En rickshaw består av en vogn der passasjerene sitter, mens den blir dratt av en person ved hjelp av sykkel.

Turen gir et unikt blikk på Beijing, og er verdt hver eneste krone. En rickshaw koster mer enn en taxitur, men gir turister muligheten til å få med seg sidegater man ikke ellers ville sett i de trafikkerte gatene i byen.

Rickshawene finner man som regel ved viktige stasjoner i nærheten av for eksempel kjøpesentere eller turistområder. Se etter et navneskilt som også består av en bedrifts telefonnummer, slik at prosessen er lovlig og at du ikke overbetaler.


 

3. Syv på verdensarvlisten

Gjennom århundrene har Kinas keisere bygget prektige monumenter i Beijing. Ingen andre byer i verden har så mange plasseringer på UNESCOs verdensarvliste som Beijing.

Turister strømmer til Beijing for å få sett minst en av de syv underverkene: Den kinesiske mur (1987), Pekingmennesket i Zhoukoudian (1987), Himmelens tempel (1998), Sommerpalasset (1998), Ming-gravene (2000), Den forbudte by (2004), og Keiserkanalen eller den store kanal (2014), er monumentene som er blitt valgt ut.

Uansett om du går en tur på Den kinesiske mur eller besøker Ming-gravene, vil du garantert bli imponert over den historien de tidligere keiserne og dynastiene har etterlatt seg.

LES OGSÅ: Hedda Monsen er utvekslingsstudent i Hong Kong

 

4. Nattmarkeder med spennende retter

Det mest kjente nattmarkedet, Donghuamen, stengte dørene i 2016, men Beijing har flere suverene nattmarkeder som tilbyr snacks og matretter fra alle hjørner av Kina.

Wangfujing Snack Street er en av de mest populære blant turister, som også tilbyr mat fra andre verdensdeler til en litt høyere prisklasse.

For et komfortabelt og avslappende måltid er restauranten Xin Dong An et godt alternativ.

I Guijie Street er flere av restaurantene åpne døgnet rundt, og det er som regel på nattid at folket fyller opp markedet. Guijie markedets spesialitet er spicy hummer.


 

5. Lær å lage dumplings

Skal du til Beijing, burde det være planlagt en kulturopplevelse gjennom å dra på kurs i å lage kinesiske dumplings.

Dumplings er en ball av deig, som er kokt med fyll som enten er tradisjonelt eller som du kan velge selv.

Kursene er som regel fordelt i klasser, med en lærer som følger deg gjennom hele prosessen, og det beste av alt er at du får spise de når de er ferdiglaget.

Om det ikke er avsatt tid til et matkurs, er dumplings fortsatt noe som bør prøves om man drar til Beijing.

LES OGSÅ: Studielandsguide Kina

 

6. Et av verdens største lamaistiske templer

Det tidligere fredens og harmoniens plass, ble omgjort i 1744 til Yonghetempelet, som er et lamaistisk tempel. Det er et av de største lamaistiske templene utenfor Tibet, og anses som det best restaurerte tempelanlegget i Beijing.

Området består av en hage, flere indre plasser, og forskjellige haller med kunstverk og arkitektur, med kombinasjon av Han-kinesiske og tibetanske stiler. Opprinnelig var det en offisiell bolig for domstolsgjenstander fra det forrige dynastiet, men i 1694 begynte byggefasen under Qing-dynastiet.


 

7. Menneskets språk i kunstneriske uttrykk

Opprinnelsen til kinesiske tegn går over 3000 år tilbake i tid og anses som en av de viktigste kunstformene i Kina.

Kinesisk kalligrafi er en behagelig skrivemåte, som også kan anses som en sport som uttrykker det kunsteriske i menneskets språk i håndgripelig form.

Som turist i Beijing har du muligheten til å delta på et kurs i kinesisk kalligrafi. Kursene gir en fantastisk innblikk i den velbevarte kunstformen som praktiseres av kinesere den dag i dag.

LES OGSÅ: Kina - studievalg-link sak

  

8. En vakker by å besøke på vår- og høsttid

Som et av verdens mest forurensede land, er det viktig å være bevist på når lufta er dårligst.

På vinterstid, har byen dager hvor luften er så dårlig at man får en brennende følelse i halsen, og hvor du ikke kan se lenger enn to meter foran deg. Vinteren kan også bli nokså kald, med laveste målte temperatur på -27 grader.

På sommeren, kan det derimot bli veldig varmt med hele 42 grader.

Den beste tiden å besøke Beijing, er på våren og høsten, med utgangspunkt i månedene april, mai, september og oktober, hvor temperaturen er komfortabel.

I Kina bruker innbyggerne ofte maske når de er ute i offentligheten. Dette er ikke nødvendigvis et tegn på stor forurensning i luften, men kan være fordi de ikke ønsker smitte av sykdommer.


9. Alt skal deles

Kinesere spiser ikke for å leve, de lever for å spise. Dette reflekteres godt i utvalget og den store variasjonen de har av kinesiske retter.

Lydnivået på kinesiske restauranter er nok noe man ikke er så vandt med her hjemme i Norge.

Skal du til Beijing burde du virkelig smake Pekingand på den mest autentiske måten. Restaurantene har store, runde bord som er utstyrt med dreieskive, slik at alle får smake på det de ønsker.

Er det noe man skal være varsom med er det plasseringen på spisepinnene. De må ikke settes loddrett i risskålen, for det blir assosiert med død og ulykke.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

10. Kontanter er gull

I Kina, er det ikke mange som aksepterer bankkort, så når man er på flyplassen gjelder det å ta ut godt med kontanter slik at du får betalt for deg.

Som regel er det kun internasjonale butikker, hoteller, og visse forretninger som godtar kort som betalingsmetode.mTaxier tar kun kontanter.

De siste årene har det vært en økning av minibanker som godtar internasjonale bankkort, i de største byene i Kina, men man kan risikere å gå langt for å finne dem, så her er kontanter gull.