I Trondheim har en gruppe utvekslingsstudenter laget filmsnutter om hvordan de opplever å studere i Norge. Til StudentTorget snakker to av dem ut om hvordan de ser på nordmenns drikkevaner, kropper og åpenhet.

StudentTorget.no har snakket med George (25) fra Uganda, og Xinyuan (24) fra Kina. De var begge i gruppen av utvekslingsstudenter som har laget filmsnutter om deres møte med Trondheim. En by de reiste til for å studere ved NTNU.

 

Lang veg for å studere

– Jeg valgte Trondheim for studietilbudet. Det var litt langt hit, men jeg ønsket å studere det som tilbys her, sier George, som er svært fornøyd med hvor han endte opp.

Ingen av de to hadde vært i Norge før, men George sier han gjennom geografistudiene hadde lært mye om landet. Xinyuan derimot hørte først om Norge av en familievenn som hadde studert her tidligere.

– Hans fortellinger gav inntrykk av at Norge er et koselig land, og at universitetene holder høy standard. Dessuten må jeg ikke betale skolepenger her, legger hun til.

Mens mange av vennene reiste til USA eller Storbritannia, valgte Xinyuan annerledes.


– Norge virket interessant, og er veldig ulikt Kina. Det er spennende å få oppleve et vestlig land med egne øyne. Og når jeg nå har visum til Norge, kan jeg gjennom Schengen-avtalen også reise til andre land i Europa, sier hun, og forteller om sine planer om å reise til Tyskland til jul.

LES OGSÅ: Lyst til å bli lærer på ungdomsskole eller videregående? Da kan lektorutdanning være noe for deg!

 

Kald mat og mye drikke

Xinyuan er overrasket over hvor mange som røyker her, mens George påpeker at været gjerne kunne ha vært bedre. De to forsikres om at ikke en gang nordmenn er helt vant til været slik det har vært i Trondheim denne høsten. Xinyuan undres dessuten over at studentene spiser under forelesningene.

– Hjemme ville dette være respektløst overfor foreleseren, sier hun.

Ikke bare er hun forundret over når vi spiser, men også hva vi spiser.

– All maten er kald. Det er jo kaldt ute i tillegg! Jeg blir bare ikke vant til det.

George synes det er spesielt hvordan nordmenn endrer personlighet når de drikker.

– De kan være stille og sjenerte til vanlig, men så blir de høylytte i fylla. Det er veldig rart. Man burde være seg selv hele tiden, sier han, og oppfordrer meg til å slutte å drikke.


Xinyuan, på sin side, forstår ikke oppstyret rundt norske studenters alkoholvaner.

– Studentene oppfører seg jo bra ellers. Jeg tror de har kontroll. Min belgiske romkamerat mener det er sånn i andre europeiske land også, så det er nok ikke et spesielt norsk fenomen.

LES OGSÅ: Vurderer du å bli pilot? Les dette først!

 

Ikke like innadvendte som vi tror

De to utvekslingsstudentene har ikke hatt problemer med stereotypiske kalde og innadvendte nordmenn.

– Jeg har blitt kjent med mange norske studenter, og alle har vært veldig greie. Når vi først kommer i prat, går det helt fint, sier George med en diplomatisk tone.

– Men jeg sliter med å skille dere fra hverandre. Dere ser alle likens ut, fortsetter han, og kan ikke garantere at han vil kjenne meg igjen hvis han ser meg på gata.

Xinyuan mener norske studenter er beskjedne og konservative, akkurat som kinesere.

– Min tyske foreleser hjemme mente nordmenn er kalde og lite pratsomme. Men kinesere er ganske like. Vi er ikke så taleføre noen av oss, så jeg er vant til det. Når man først blir kjent med hverandre, er ingen så kalde som man først tror, mener hun.


 

Bedre kontakt med professorene

George mener han har bedre tilgang på bøker her enn han har hjemme. De to enes dessuten om at kontakten mellom studentene og professorene er bedre i Norge.

– Hjemme er det større avstand mellom oss, mener George, og forteller at studenter og professorer i hjemlandet ikke kommuniserer like godt som i Norge.

– Jeg opplever det på samme måte. I Kina har universitetet styringen, og studentene følger bare reglene. Vi er heller ikke vant med så mye frihet som studentene har her, sier Xinyuan.

George mener mye ellers er likt, kanskje fordi mange som underviser ved hans hjemuniversitet har studert i Norge. Xinyuan, på den andre siden, mener det fins færre likheter enn ulikheter mellom NTNU og hennes hjemuniversitet, uten at hun helt klarer å peke på forskjellene.

LES OGSÅ: Michelle Ullestad (25) er musiker og student – musikken betyr alt

 

Nordmenn har fine kropper

Når Xinyuan ikke studerer, bruker hun tid på å henge med venner i byen, eller hun sitter inne og ser på serier. Dessuten har hun latt seg imponere av både fasilitetene ved idrettsbyggene til NTNU og norske studenters treningsvaner.

–Alle her trener, og dere har så fine kropper. Det har inspirert meg til å sette i gang, ler hun.


George forteller at han drev med sport utendørs i Uganda, men at kulden i Trondheim har satt en stopper for det. Derfor bruker han tid på å lese og være med venner.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere skuespill? Les dette først!

 

Nyttige erfaringer

Utvekslingsstudentene tror de vil få med seg mye hjem etter studieoppholdet i Norge.

– Jeg har fått nye venner, og ikke minst uavhengighet. Jeg har lært at jeg kan klare å ta vare på meg selv, sier Xinyuan.

George sier han kommer til å ta med seg langt mer enn studiekvalifikasjoner når han er ferdig her. Han mener man får mye erfaring ved å reise og møte nye folk.

– Dette er ting du ikke blir skolert i. Du får med deg mer tilbake enn du kom for å få. Jeg kommer til å ta med alt jeg ser og gjør videre, ikke bare det jeg lærer på skolen, sier den ugandiske utvekslingsstudenten.

Filmsnuttene som George og Xinyuan har laget kan du se her:
http://www.youtube.com/view_play_list?p=BFD8AEABFF815A15&search_query=ntnu+student