Synes du husleien er høy og skolebøkene dyre? Slik kan du spare penger.
Et nytt skoleår er straks i gang, og for mange er studenttilværelsen synonym med krevende økonomi. Her har vi samlet en rekke av våre beste tips, som til sammen kan kutte forbruksutgiftene dine.
Prut på husleien
Skal du flytte? Tilby et langsiktig leieforhold på flere år før du signerer leiekontrakten, prut så på utleieprisen. Det er mest prutingsmonn i områder med lite press. Argumenter med at utleier slipper ulempen med stadig nye leietakere.
Dersom pruting ikke er aktuelt, er det mulig å tilby tjenester som for eksempel vasking, snømåking og evt. barnepass som delbetaling mot redusert husleie.
Bytt bank
En enkel måte å spare penger på er å sørge for at du har en gebyrfri bank. Regjeringen besluttet i 2007 å tilrettelegge for en mer forbrukervennelig måte å få oversikt over banktjenestene på, og opprettet i 2008 forbrukertjenesten Finansportalen.no i regi av Kredittilsynet, Forbrukerombudet og Forbrukerrådet. Her kan du bytte bank så ofte du vil, men merk at det koster ofte noen hundrelapper. Sjekk selv på www.finansportalen.no, og du vil få hjelp til å finne riktig bank.
Bankene har ofte egne tilbud for studenter, men det kan være lurt å sammenligne det banken tilbyr i pakkene med de tjeneste du faktisk trenger å bruke banken til.
LES OGSÅ: Bli en god mobilfotograf!
Bytt strømleverandør
Hos mange strømleverandører tilbys ulike løsninger som er tilpasset ulikt forbruk og husstander. Derfor er det viktig at du finner den som passer best for deg / dere. Det er mye penger å spare på å bytte strømleverandør og det er gratis å gjøre dette. Sjekk ut www.konkurransetilsynet.no for å finne ut hvilke som er de billigste strømleverandørene.
Du kan også sende strømmen din på anbud på www.minstrom.no. Da vil du automatisk bli flyttet til det anbudet som lønner seg best for deg, og på den måten sikres du å få den billigste strømmen som er å oppdrive.
LES OGSÅ: Slik får du klærne dine til å vare lengre
Bytt telefonabonnement
Bortsett fra pc-en er mobiltelefonene studentenes hovedkommunikasjonsmiddel, og i lengden kan det bli dyrt. På www.telepriser.no kan du sjekke hvilket som er billigst og skifte til det abonnementet som passer for deg.
Det koster vanligvis ingenting å overføre til en annen mobiloperatør, og du får beholde nummeret ditt. Faktisk vil enkelte leverandører gi deg bonus i form av ringetid ved bytte av abonnement, imot at de overfører ditt gamle abonnement til dem.
LES OGSÅ: Billige og kreative gaver til morsdagen
Bruk studentrabattene!
For studenter finnes det alle mulige rabattløsninger, alt fra billigere frisør til nesten gratis teaterforestillinger. Mange tilbyr også studentrabatt uten å reklamere for det – et godt råd er å spørre i butikken. Du kan også sjekke ut søkeverktøyet for studentrabatter på www.studentkatalogen.no.
Har du høye lege- eller tannlegeutgifter? I tilfellet bør du sjekke ut om din studentsamskipnad refunderer deler av utgiftene dine. Dette gjelder langt fra alle, men du finner informasjon om dette på samskipnadens hjemmesider.
LES OGSÅ: Ny studentleder: – Vi trenger et løft for studentenes økonomi
Innred billig
Hos Finn.no. har de en egen GIS BORT seksjon, hvor alt fra senger til lampeskjermer går under hammeren for slikk og ingenting. I tillegg tilbyr nettsiden Gjerrigknark.com en oversikt over ting som gis bort og som er kraftig rabattert.
Høsten er også høytid for loppemarked. Her har du anledning til å gjøre noen skikkelig kupp hvis du er ute i god tid og har litt teft for gjenbruk av gamle og nyere ting. Du finner en oversikt over hvor og når Loppemarked holdes hos Loppemarked.info.
Husk at med et strøk maling kan ting bli som nye, les mer om hvordan du gjenbruker og innreder for en billig penge.
LES OGSÅ: Spar penger - lag julegaver som metter
Billige skolebøker
Hundrevis av kroner går hvert semester til nye fagbøker som står på pensumlisten. En rekke websider på nettet tilbyr pensumbøkene til en billigere penge enn hos de vanlige bokhandlerne.
I de senere årene er det også blitt meget populært å handle pensumbøker fra utlandet hos f.eks Amazon.com og Play.com, men da er det ekstra viktig å være påpasselig med de norske portogrensene. Disse kan du sjekke selv hos Tollvesenet.
Andre alternativer er å ikke kjøpe pensumbøker med en gang, men vente til årets bokdag på skolen hvor studenter kan kjøpe og selge bøker seg imellom, ofte til halv pris. Du kan også lese vår artikler om hvor du kan kjøpe brukte pensumbøker.
Husk også på at biblioteket har en mengde faglitteratur til låns i hyllene, dette er tross alt gratis, er du heldig kommer du foran de andre i køen. Bare husk å levere de tilbake i tide...
LES OGSÅ: Hvordan legge bokbind med kontaktpapir
Bli medlem!
Vårt mål med å lage StudentTorget.no er å sikre deg og dine studiekamerater en bedre studietid. Vi arbeider kontinuerlig for å sikre hele landets studenter de beste rabattene og medlemsfordelene. Vi runder straks 38 000 medlemmer, men ønsker naturligvis å bli flere; jo flere vi blir, jo lettere blir det å forhandle frem fordeler som kommer deg og dine venner til gode. Du kan bli med ved å bli medlem her på sidene, eller delta i vår Facebook-gruppe og få siste nytt fortløpende.