StudentTorget viser deg hvor du bør dra når du er lei av byens sludd og skitne snø.

 

At det er få muligheter til å gå på ”nedoverski” når du bor i Trondheim er bare en myte. Bare i en radius på en halvtime med buss finner man to skianlegg, på Gråkallen og i Vassfjellet. Er man villig til å reise litt lengre dukker to nye opp, Meråker og Oppdal, mens like over grensa til Sverige har vi Storlien og Åre. Dette blir hele 6 skianlegg rundt Trondheim! Men hvordan er de forskjellige anleggene i snøforhold, pris, bakkekvalitet og offpiste-muligheter? StudentTorget har tatt testen.

 

 

Graakallen Skisenter

Graakallen er med sin knappe 20 minutts busstur fra byen (buss nr. 10 fra Dronningensgate), det nærmeste alternativet blant skianleggene. Og med en studentpris på dagskort på 100 kroner, også det billigste.

 

Graakallen er en populær plass for å lage sine egne hopp, og etter et par uker med snø fins det derfor haugevis med hoppemuligheter her, noe som gjør det til en ideell plass å øve seg. Det er så nært som ingen definerte kjørefelt her, så off-piste mulighetene er mange, og på en fin dag har man flott utsikt over hele byen og masser av snø å boltre seg i. Det vil si, er det ikke snø i byen, er det sannsynligvis heller ikke snø her. Og nettopp dette er ankepunktet til skisenteret, da vinteren i Trondheim er meget variert. Uansett vær bør man ringe samme dag og sjekke om skiheisen går.


 

Her fins heller ingen regler for hva du kan ta med deg i heisen, noe som åpner muligheter for å ake med alt fra bildekk til jetski. Og det er nok nettopp en stor akebakke dette i bunn og grunn blir, og hvis man forventer seg noe annet blir man nok skuffet.

 

Karakter: 5 av 10

 

 

Vassfjellet Skiheiser

Tross i at Vassfjellet er i en helt annen størrelsesorden enn Graakallen, scorer den ikke mye på bakkene sine. De er kjedelige og enten for bratte eller for slake. Likevel holder deres jump-park en viss kvalitet, og liker du å kjøre trangt mellom trær er skogsløypene både mange og varierte.

 

Vassfjellet har åpent både morgen og kveld og prisen for den knappe 40 minutt lange bussturen er lav. I helgene domineres bakkene av plagsomme fjortiser og masete barnefamilier, så man bør legge besøket til kveldstid eller til hverdagene.

LES OGSÅ: Slik sparer du penger på sportsutstyr - praktiske økonomitips for studenter

 

Vassfjellets diamant, som på mange måter er grunnen til at skianlegget havner på riktig halvdel av skalaen, er Toppheisen. Her er det stort sett hele tiden muligheter for pudderkjøring, og man kan forville seg i trakter få har tidligere satt sine ski. Men pass opp for plutselige stup i disse traktene! Undertegnede kan skrive under på at det er dårlig merket, og at det ikke er noe moro å sitte fast i disse stupene.


 

Karakter: 6 av 10

 

 

Meråker Alpinsenter

Meråker representerer en av de mindre skianleggene som er lokalisert i nærheten av populære hyttefelt. Grunnen til at dette skianlegget er med i testen er at det er forholdsvis gode muligheter for å nå det med buss. Meråker ligner mye på Vassfjellet i oppbygging, bare uten toppheisen og park-fasilitetene. Bakkene er generelt slake og familiefaktoren høy.

LES OGSÅ: Kebabtest Trondheim

 

Likevel har Meråker spennende hoppmuligheter på toppen av fjellet, og en sort løype med sitteheis som trekker opp. Studentprisene er lave, og off-piste mulighetene få.

 

Karakter: 4 av 10

 

 

Oppdal Skisenter

”Oppdal så klart!”, lyder slagordet til det populære skisenteret. Og på en solskinnsdag med mye snø bør det være et selvfølgelig valg. Oppdal har mange heiser og bakker for alle nivåer. Det er lange strekk over tregrensen, og gode og mange snømaskiner bidrar til at puddersnøen sjeldent er fraværende. I dårlige trøndervintre hvor de andre lokale skianleggene har beskjedent med snø, er det som regel alltid snø Oppdalsbakkene.

LES OGSÅ: Reklamefilm for NTNU

 

Hvis det skulle være noe å trekke ned ved Oppdal, så kan det være noe stive studentpriser og mindre off-piste muligheter enn man skulle anta.


 

Karakter: 8 av 10

 

 

Storlien

Like over grensa ligger Storlien, lett tilgjengelig med både buss og tog, og kanskje mest kjent for sin populære Konsum – et reisemål for kjøttsultne nordmenn. Og har du tatt turen til Storlien har du garantert sett skibakkene der. Ikke mye å skryte av tenkte kanskje du – ikke mye å skryte av sier jeg.

 

Bakkene er ensidige og jevne uten så å si noen gode hoppmuligheter, Alt er hardt, og off-piste muligheter og puddersnø glimrer med sitt fravær. Dette er en helt grei familiebakke, punktum.

LES OGSÅ: Utdanning best ved NTNU

 

Karakter: 3 av 10

 

 

Åre Alpine Senter

40 minutt lengre inn i Sverige finner vi skiparadiset Åre. Her har man enten man kjører slalåm, snøbrett eller telemark alt man trenger og litt mer. Bakkene er stort sett utstyrt med behagelige sitteheiser, og med lengste bakktrekk på over 7 km og en haug med paralelle bakker, kan man kjøre lenge før man må ta heisen opp igjen.

 

Været er stort sett bra i Åre, samt pudder og off-piste så det holder. Prisene rimelige både i bakken, ved leie av sted å bo og ved kjøp av god drikke. Åre legger godt til rette for studentturer og andre sammenkomster, og det er faktisk kun 1 time og 40 minutt med bil fra Trondheim!

LES OGSÅ: Er Trondheim Norges beste studentby?


 

Karakter: 9 av 10 (testvinner)

 

 

StudentTorget gratulerer Åre Alpine Senter som vinner av testen, og oppfordrer alle til selv gjøre opp sin mening om hvor det er bra å kjøre. God påske!

 

 

 

Nyttige lenker

 

Graakallen Skisenter - www.skiklubben.no/skisenter.html

 

Meråker Alpinsenter - www.merakeralpinsenter.com

 

Oppdal - www.oppdal.com

 

Vassfjellet - www.vassfjellet.com

 

Storlien - www.storlienfjallen.se

 

Åre - www.skistar.com/are

 

Tekst og foto: Brage Stenberg Johnsen