Navn: Iselin Karin Svendsen
Alder: 22
Studieretning: Major: Business and Administration. Concentration: International Business and Management.  
Studiested: California State University Monterey Bay, Monterey Bay, USA.
 
Hvordan kom du fram til at det var til USA du ville dra?
Jeg har alltid hatt en fascinasjon for USA, derfor visste jeg tidlig at det var der jeg ville studere. I tillegg så følte jeg at det å studere økonomi i USA kunne være en fordel etter studietiden. Dette ville gi meg muligheten til å forbedre engelskferdighetene mine, møte et mangfold av mennesker og, ikke minst, skape livserfaringer som kunne hjelpe meg videre i livet.
 
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen var tidskrevende og lang, men jeg fikk masse hjelp av SONOR, som gjorde prosessen mye lettere. Jeg anbefaler sterkt å ta kontakt med enten SONOR eller en lignende organisasjon om man skal søke på skole i utlandet.    

 

 

LES OGSÅ: Kristin er på utveksling i Sør-Afrika


Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
De fleste universitetene i USA lar studentene velge en konsentrasjonsgrad innenfor bachelorgraden sin. Dette gjør at man har muligheten til å velge et område av graden som interesserer deg og fokusere ekstra på det.

 

Undervisningsmetoden varierer selvsagt etter hvilken foreleser man har, men en del av lærerne på skolen min er opptatt av å ha interaktive forelesninger slik at man har muligheten til å for eksempel komme med spørsmål eller bidra med informasjon. Det jeg syns er en fordel med den amerikanske undervisningsmetoden er at man ofte har to til tre eksamener i et fag i løpet av semesteret, noe som gjør at man både lærer og husker fagstoffet raskt.   
 
Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge?
Den største forskjellen er evalueringsmetoden. I USA har man vanligvis flere gruppeprosjekter, innleveringer og eksamener, i motsetning til i Norge, hvor det vanligvis er én eksamen på slutten av semesteret.
 
Hvordan er en vanlig dag i Monterey?
Hverdagen varierer ut ifra hvor mange fag man tar og når man har eksamensperioder. På California State University Monterey Bay lar de studentene lage sine egne timeplaner basert på en studieguide som viser hvilke fag man må ta. Derfor har du muligheten til å velge selv hvilke forelesninger som passer best til din timeplan. En vanlig dag for meg består vanligvis av 1-2 forelesninger per dag, etterfulgt av litt lesing og jobbing, trening, eventuelt en tur på stranden eller å bare henge med venner.   
 
Hvordan er studentmiljøet der?
Personlig så syns jeg studentmiljøet i Monterey er veldig bra. De amerikanske studentene er veldig flinke til å ta imot de internasjonale studentene og det er alltid noe å finne på.

 

 

LES OGSÅ: Amalie går ingeniørstudier i USA


Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når jeg ikke er på skolen er jeg vanligvis med venner og på trening. Ettersom det ofte er fint vær så tilbringer vi mye tid på stranden eller reiser rundt til de nærmeste byene.  
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
CSUMB er en av de rimeligere universitetene i California og prisene varierer ut ifra om eller hvor man bor på campus. Universitetet har fire forskjellige steder man kan bo på campus, hvor noen steder er relativt billige og andre nokså dyre. Selv har jeg bare bodd på campus, så jeg er derfor litt usikker på hvor mye det vanligvis koster å leie off-campus.  
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i USA?
Det negative er prisen man betaler for å studere der, og den lange reisen frem og tilbake til Norge.
 
Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Det jeg skulle ønske at jeg visste før jeg dro var at man kan ta general education fag på et Community College, for å spare både tid og penger.  
 
Vil du anbefale andre å studere i USA og har du noen tips til nye studenter?
Ja, uten tvil! Man får en opplevelse for livet, masse kunnskap og venner fra utrolig mange ulike land. Mitt tips er å spare mye før man drar og sette seg litt inn i skolesystemet på forhånd. 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet