Vi har sett på forholdet mellom kvinnelige og mannlige studenter i de fem største studiebyene i Norge. Hvor er det best å være mann, og hvor kan jentene velge og vrake?
 

Mange lurer kanskje på hvor i landet forholdene ligger best til rette for kontakt med det annet kjønn. Kanskje er til og med noen så opptatte av det, at de velger studiested utelukkende på grunn av sjekkemulighetene. Nå gir StudentTorget deg fakta, en gang for alle. I hvilken by er tallene på din side?
 

LES OGSÅ: Mycoplasma Genitalium - den ukjente kjønnssykdommen


Kvinnedominert i Tigerstaden

Oslo er som dere sikkert vet hovedstaden, og byen hvor det er flest studenter. På universitetet i Oslo er det til sammen 29 943 studenter. Av nesten nøyaktig 30 000, er skarve 11 929 menn. De resterende 18 014 er kvinner, så til alle menn ved UiO – dere kan ikke klage på valgmulighetene!

 

Høgskolen i Oslo er også mildt sagt kvinnedominert, med 7 707 kvinnelige studenter og 3 439 heldige menn.
 

Så totalt sett (byspesifikke tall er ikke oppgitt av SSB for privatskoler), er det hele 10 353 flere jenter enn det er gutter som studerer i Oslo.
 

LES OGSÅ: Ulike former for samliv


NHH retter opp i Bergen

I forblåste og våte Bergen er jentene i klart flertall på både universitet og høgskole. På universitetet er det 9 490 kvinnelige studenter mot 6 856 mannlige, noe som gir jentene et flertall på 2 634.

 

Ved høgskolen i Bergen er det noe jevnere, men gutta er fortsatt i mindretall med sine 2 202 mot jentenes 3 832.
 

Handelshøgskolen er den eneste skolen i Bergen hvor testosteronet dominerer, hvor 1584 studenter er mannlige og 954 er kvinnelige.

Til sammen er det 3634 flere kvinnelige studenter enn mannlige i vestlandets hovedstad.

 

LES OGSÅ: Sjekketriksene som funker

Tøffe Trondheim

Trondheim er viden kjent for sitt gode studentmiljø. Byen er også kjent for sin noe ambisiøse ”kjærestegaranti”, hvor markedsføringen av Trondheim lokker med minst én kjæreste i løpet av studietiden.

 

Og når man ser på tallene, kan det kanskje være jevnheten mellom kjønnene som gjør trønderne så selvsikre. På NTNU, eller universitetet som det også kalles, studerer det 10 555 menn og 9 436 kvinner.

Høgskolen i Sør-Trøndelag har en liten overvekt av jenter, men den er marginal. 3929 kvinner studerer sammen med 3465 menn her.

Som eneste by av de største studentbyene er altså gutta i flertall i Trondheim. Totalt er det 655 flere mannlige studenter enn det er kvinnelige. Så single jenter – kom dere til Trondheim!

LES OGSÅ: SommerflørtParadis for gutta i Nordens Paris

I Tromsø er jentene i flertall, både på universitetet og høgskolen. Ved universitetet i byen går det 3 350 kvinner og 2 531 menn.

 

På høgskolen i Tromsø er det godt å være mann, med 2 111 jenter fordelt på 852 gutter.
 

Til sammen er jentene godt i flertall med 2 078 flere kvinner enn menn, noe som er et svært høyt tall tatt i betraktning at det ”bare” studerer 8 844 til sammen i hele byen. Er du en singel, men værhard mann, er kanskje Tromsø studiestedet for deg!

LES OGSÅ: Kjærlighetssorg - den ultimate guiden


Flest jenter også i Stavanger

I Stavanger er det kun universitetet det oppgis spesifikke tall for av SSB, og derfor er det kun dette som er vurderingsgrunnlaget for byens kjønnsfordeling.

 

Og i Stavanger, som i nesten alle de andre byene, er det jentene som er i flertall. 4 483 jenter har 3 042 siklende gutter etter seg til enhver tid.

LES OGSÅ: One night stand - tilfeldig sexAndre høgskoler og privatskoler

Her oppgis ikke antall studenter per by, men på landsbasis. Derfor er skoler som BI, Kunsthøgskolene i Bergen og Oslo og politihøgskolen i Oslo alle med i dette oppsamlingsheatet.

 

 

Og tendensen er ikke noe særlig annerledes blant de som har råd til å betale for skolegangen. For også her er det jentene som dominerer! I denne gruppen er det 17 479 kvinnelige studenter mot 12 415 menn.
 

Av disse er BI den klart største aktøren, med sine 9 296 jenter og 8 813 gutter på landsbasis.

 

LES OGSÅ: Sommerflørt på campus

Konklusjon

Av de fem store studentbyene i Norge, er det kun Trondheim som har en overvekt av mannlige studenter. Oslo, Bergen, Tromsø og Stavanger er alle byer hvor gutta har mer å velge i.


 

Nå fikk du kanskje noe å tenke på?

For å endre på søknaden din til høsten gå til www.samordnaopptak.no

 


Av Michael Jones, publisert 20.02 2006
 

Kilde: Statistisk sentralbyrå