(Campus):

Vi sitter og venter ved et stort bord inne på finansministeren møterom i et av landets mest sagnomsuste maktbygg. Hovedpersonen selv er litt forsinket etter et møte i Stortinget, men etter litt venting dukker han opp.

Han virker overraskende laidback til å være personen som styrer landets pengesekk med jernhånd, og på denne varme vårdagen har han til og med brettet opp skjorteermene.

Finansministeren beklager forsinkelsen, hilser med et fast håndtrykk. For kort tid siden la han frem et årsregnskap for kongeriket, som viste at Norge går bedre enn ventet og at oljefondet nå er verdens rikeste fond.

Før han tar helg denne fredagen, har han noen økonomiske råd til studentene.
 
– Jeg har aldri gått på universitetet, innimellom savner jeg det litt. Men jeg jobber i en av Norges fremste kunnskapsbedrifter og jeg har en lang utdanning på livets skole. Så jeg har det veldig bra.

 SIGBJØRN JOHNSEN:

 

✔  Sigbjørn Johnsen er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og Finansminister i Stoltenberg-regjeringen.

✔ Født 1. oktober 1950.


✔ Utdannelse Artium, studentfagseksamen og kveldskurs på BI fra 1974-1976. Startet i AUF som 14-åring.

✔Gift med Helle Birgit. Sammen har de barna Ida Marie, Emma Kristine og Jens Aage.

LES OGSÅ: Leieprisene øker i utakt med studiestøtten

 

 

 


Savner studiene

Mannen med regjeringens mest joviale dialekt er i gang. Han prater om studietiden han selv foreløpig ikke har fått oppleve, gymnastiden og en tidlig entré i politikken.

 Allerede som 14-åring meldte han seg inn i AUF, og den lange politiske karrieren har gått på bekostning av studentlivet, selv om han gjerne ville studert ved et universitet.

Hans politiske CV er likevel lang og imponerende: En årrekke som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, to perioder som finansminister, først seks år med Gro Harlem Brundtland som regjeringssjef på 90-tallet, og for to år siden ble han hentet inn som Kristin Halvorsens erstatter i Stoltenberg-regjeringen. Før han kom tilbake på Stortinget var han Hedmarks fylkesmann i 12 år.

–  Jeg var inne på tanken om å studere før jeg ble finansminister i 2009. Noe av det som har forandret seg nå, er at du også i voksen alder har mulighet til å fylle på med kunnskap, og du kan også få permisjon fra jobb til å studere.


Svaret på spørsmålet om hva finansministeren ville studert, kommer kjapt.

–  Det måtte blitt samfunnsøkonomi og kanskje litt historie, jeg er glødende opptatt av historie, sier han med et glimt i øyet.

 

MANNEN SOM FORVALTER PENGENE: Sigbjørn Johnsen har vært politisk aktiv siden han meldte seg inn i AUF som 14-åring. - Jeg har aldri gått på universitetet, og innimellom savner jeg det litt, sier han.

 

 

Tenk kollektivt

 
- Hva er ditt beste tips til studenter som sliter med økonomien?

Han tenker seg om i noen få sekunder før han har deler av svaret klart.

 

- Et tips som jeg også tror at mange studenter gjør, er å leie en leilighet i fellesskap. Da deler man på utgiftene. Dette er fornuftig uansett hvor gammel man er. Ikke bare drar man fordeler av det økonomisk, men også faglig og sosialt. I tillegg er det jo slik med studenter som med alle andre: Hvis man synes man bruker for mye penger, kan det være fornuftig å stille seg spørsmålet om innkjøpet er stengt tatt nødvendig.

Han anbefaler også å dra nytte av familie og kjente når man inn skal finne seg et sted å bo.

- Det er kanskje flere som bor hos slektninger. Når man først er ute på hybelmarkedet er det lurt å vurdere flere muligheter. Et annet godt råd er også å være tidlig ute. I tillegg gjør regjeringen mye for å finne billige boliger til studenter, sier han.


Selv bor Johnsen i Brummunddal, der har han tatt over et småbruk sammen med sin danske legekone, Helle Birgit. Finansministeren har med andre ord en god vei å pendle til og fra kontoret som ligger i Akersgata i Oslo.

LES OGSÅ: Spar penger - lag julegaver som metter

 

Gratis utdanning

 

Johnsen tar også opp et viktig element med offentlig utdanning i Norge: Fellesfinanisiering. Størsteparten av norske studenter slipper å betale skolepenger til utdanningsinstitusjonen de studerer ved.

- I Norge finansieres utdanningen av det offentlige helt fra grunnskolen til universitetet, i motsetning til mange land hvor man må betale skolepenger. Høyere utdanning i Norge er gratis, og i Norge scorer vi høyt på det feltet i internasjonal sammenheng.

Han ramser også opp flere viktige faktorer som har blitt gjort for at studenter skal få det bedre økonomisk.

- Fra 2005 til 2009 har vi økt studiestøtten fra 81.000 til 91.000 kroner. I 2010-2011 har vi også gitt tilslag til 2500 nye studentboliger. Målet er å bygge 1000 nye boliger i året.

LES OGSÅ: Valutakluss for utenlandsstudenter

 

 

Gjør mye for studentene

Finansministeren synes at regjeringen gjør mye for studentene.


 

- Vi tar hensyn til prisstigningen gjennom å regulere basisstøtten til Lånekassen etter anslått prisstigning. Jeg som finansminister skal prøve å drive en politikk som gjør at pris- og kostnadsvekst er lavest mulig generelt sett. Vi har også med jevne mellomrom hatt undersøkelser for å se hvordan vi kan styrke studentvelferden. Vi planlegger å gjennomføre en ny undersøkelse i 2010, så jeg mener vi gjør ganske mye.

LES OGSÅ: Student og tannlegebehandling - refusjonsordninger m.m.

 

Viktig med arbeidserfaring

- 6 prosent av alle Norges heltidsstudenter oppgir at de klarer seg uten ekstrajobb. Hvordan stiller du deg til at dette tallet er såpass lavt?

 

- Det er viktig å konsentrere seg om det som er hovedoppgaven, nettopp det å studere. Men det er en tosidighet i det. Det er klart at hvis man må jobbe så mye at det går utover fremdriften i studiet, så er det en utfordring. På den andre siden er det ikke dumt å få seg litt erfaring fra arbeidslivet.

- Hvordan har samfunnet forandret seg siden du var ung?

- Den største forandringen er definitivt den teknologiske utviklingen. Det er en himmelvid forskjell fra da jeg slutten på gymnaset i 1969 til nå. Undervisningen har forandret seg, og man har nå tilgang til mange flere hjelpemidler.

Han forteller også om et samfunn i dag som har enormt mange flere valgmuligheter.
Men det var noe som skjedde sju måneder etter at finansministeren var russ, som skulle forandre landet vårt radikalt.

- I mai i 1969, da jeg gikk ut fra gymnaset, var det ennå sju måneder før vi fant oljen. Det har forandret Norge. Oljevirksomheten gjør at vi har hatt en utrolig velstandsutvikling.

Finansministeren anbefaler alle å få seg en god utdannelse.

- Jeg vil understreke at det å skaffe seg en god utdannelse er en god investering i framtiden, så må man se hva det koster i den ene enden, og se hva man får tilbake i den andre. Det viktigste jeg kan bidra med er at vi har en økonomi som fungerer bra.


 

 

 FINANSMINISTERENS TIPS TIL STUDENTØKONOMIEN:

 Del på boutgiftene.

✔ Bo i kollektiv: Ikke bare er det fornuftig økonomisk, men også faglig og sosialt.

✔ Spør deg selv om innkjøpet er nødvendig. 

✔ Vær tidlig ute når du skal skaffe bolig.

✔ Benytt deg av familie og kjente når du skal inn på hybelmarkedet.

 

 

Denne saken sto først på trykk i Campus #4 2011.

Trainee Sørvest

AKTIVE STILLINGER:

 

IVAR IKS: Trainee Byggleder / Prosjektleder VA-anlegg

Qualisoft: Trainee Business Consultant

Grensesnitt: Front-End Trainee Utvikler

Conta: Front-End Trainee Utvikler

Flere stillinger vil publiseres fortløpende. 

 

LES MER OM TRAINEE SØRVEST OG SØK HER


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen: