Navn: Julie Skogheim
Alder: 26
Studieretning: Master in Business Administration & Master in Corporate and Marketing Communications.
Studiested: IE Business School, Madrid, Spania.

 

Hvordan kom du fram til at det var til Spania du ville dra?
Det var hovedsakelig skolen som trakk meg til Spania. Jeg ønsket å kombinere business og markedsføring, og dual degree-programmet var derfor midt i blinken. Jeg ønsket også å forbedre spansken, så da ble Spania et naturlig valg. 

 

Hvordan var søknadsprosessen?
Søknaden besto av en admissions test, en personlighetstest og tre oppgaver. De tre oppgavene var spørsmål som måtte besvares i ulike formater: Et essay og to kreative svar (video, presentasjoner e.l.). Etter at søknaden var levert hadde jeg et Skype-intervju med skolen hvor de ville bli kjent med personligheten min og bedre forstå hvordan jeg kunne passe inn i miljøet på campus.


Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Klassene er relativt små (40-60 studenter) og undervisningen er veldig interaktiv. En måles på deltakelse i timene og de fleste fagene er basert på caser – vi leser og forbereder case-løsninger før timen, for så å diskutere de på skolen. Det er også mye gruppearbeid med innleveringer og presentasjoner.

De to masterne er veldig ulike. Den første (MBA) er en mer generell businessgrad med fag som finans, strategi, lederskap, markedsføring, regnskapsføring osv. Den andre (MCMC) er mer spesifikk på kommunikasjon og markedsføring med fag som merkevarebygging, design, digital markedsføring, krisekommunikasjon osv. Felles for begge masterne er at vi ikke skriver en masteroppgave, men i stedet løser og presenterer et større case.

 

Foto: IE Campus Life / IE Business School.

Hva er den største forskjellen på å studere i Spania og i Norge?
Jeg har tatt både bachelor og master i utlandet, så det er vanskelig å sammenligne, men jeg tror at en ting som gjør Spania (og da spesielt IE) annerledes er at det er et veldig internasjonalt miljø med studenter fra hele verden. I den første masteren for eksempel hadde vi 55 studenter med 34 ulike nasjonaliteter!Hvordan er en vanlig dag i Madrid?
En vanlig dag i Madrid har jeg første time på skolen kl. 8:30, så jeg står opp tidlig og kommer meg på skolen. Jeg har gjerne da timer til rundt kl. 14 og tar deretter lunsj med klassekameratene i nærheten av skolen. Jeg er i styret for en forening på skolen kalt IE Women in Business Club, så ofte bruker jeg ettermiddagen på ulike møter og jobb for foreningen. Deretter blir det litt lesing og forberedelser til neste dag. Spanjolene spiser middag tidligst kl. 20:30, så det blir som regel tid til å gå ut for middag og litt vin på kvelden.

 

Hvordan er studentmiljøet der?
Internasjonalt og med mye aktivitet, også utenfor klasserommet. Skolen har foreninger og klubber for alle mulige interesser, så det er alltid noe som skjer utenom skoletid.

LES OGSÅ: Slik feirer utenlandsstudentene jul

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Madrid er en fantastisk by med masse å oppleve; kafeer, restauranter, museer, parker med mer. Byen er også et fint utgangspunkt for å se andre deler av landet. I helgene er det lett å hoppe på et tog eller leie bil for å oppleve en ny by.

 

Foto: IE Campus Life / IE Business School.Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Leieprisene er ganske høye, men avhenger selvfølgelig av hvor i byen man bor og om man bor alene eller i kollektiv. Til gjengjeld er det mye billiger enn hjemme med mat og drikke, spesielt å gå ut å spise!


Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Spania?
Den største utfordringen er nok språket. Mange spanjoler snakker ikke engelsk, så man er nødt til å lære litt spansk. Men selv om det er utfordrende er jo det egentlig veldig positivt!

Er det noe du skulle ønske at du visste før du dro, som andre studenter kan ha nytte av å vite?
Det er ikke veldig mange nordmenn på skolen, så det tok lang tid før jeg oppdaget at de finnes et nettverk med nordmenn i Madrid. Selv om det er spennende å møte folk fra andre land kan det være hyggelig å ha noen «hjemmefra» å dele erfaringer og opplevelser med. 17. mai er for eksempel ikke alltid like gøy uten!

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Mallorca


Vil du anbefale andre å studere i Spania, og har du noen tips til nye studenter?
Jeg kan absolutt anbefale å studere i Spania! Mitt beste tips er nok å lære litt spansk før du drar, samt å ta språkkurs ved siden av skolen sånn at du får mest mulig ut av oppholdet.