(StudentTorget.no):

StudentTorget tok tempen på Utdanningsmessen på Lillestrøm onsdag 18. januar. Informasjonshungrige videregående-elever fra fjern og nær hadde tatt turen for å sjekke ut sine muligheter og kanskje bli litt klokere på utdanningsvalget. 

Om lag 150 utstillere var på plass. Skoler fra inn- og utland, private som offentlige, folkehøyskoler, interesseorganisasjoner og arbeidsplassser var på plass for å rekruttere nye studenter. 

På standen til Universitetet i Nordland satt Karoline Eilertsen, Linda Gagains og Ingelin Jansen som studerer henholdsvis førskolelærer, journalistikk og organisasjon og ledelse ved universitetet. De var klare til å fortelle om tilbudet skolen deres hadde å tilby. 

- Vi prøver å spille på intimitet. Dette er ikke en så stor skole så det er enkelt å få et forhold til medlever og lærerne, sier Jansen.

 


- FLYTT NORDOVER: Jentene på Universitetet i Nordlands sin stand:f.v Karoline Eilertsen, Linda Gagains og Ingelin Jansen

De har ikke så mange studenter fra Sør-Norge ved Universitetet, derfor er og ønsker seg veldig gjerne flere. 

- Jeg, som er fra Østlandet vil speiselt oppfordre alle «søringer» til å komme seg nordover, her er det mye å lære, og det er en helt annen kultur i tillegg til at de har en fin natur, Gagains. 


Jentene på Universitetet i Nordland sin stand f.v Karoline Eilertsen, Linda Gagains og Ingelin JansenJentene på Universitetet i Nordland sin stand f.v Karoline Eilertsen, Linda Gagains og Ingelin JansenJentene på Universitetet i Nordland sin stand f.v Karoline Eilertsen, Linda Gagains og Ingelin Jansen

Utdanningsmessen virket kanskje overveldende for mange. Mye informasjon på kort tid og muligheter man ikke engang visste man hadde, men mange fikk nok også den bekreftelsen de trengte med tanke på både studium og utdanningssted. 

LES OGSÅ: Eksamensfest på BI-puben (Bildeserie)

 

- Vil oppleve litt først

Hos politihøyskolens stand finner vi flere jenter som sjekker ut hva de kan tilby. 

- Jeg er veldig usikker på hva jeg vil bli. Kanskje politi eller sykepleier. Men først har jeg lyst til å ta ett år på folkehøyskole. Jeg vil oppleve litt, dessuten får man studiepoeng, så man kaster ikke bort et år. Så er det greit å bruke litt tid til å tenke på hva man vil videre, sier Anikken Nilsen, som har tatt turen fra Tvedestrand sammen med resten av videregående-klassen sin.


Ida Kristin Rødvik vet hva hun skal gjøre de fem neste årene. 

- Jeg ønsker å studere petroliumsteknologi. Jeg har diskutert litt fram og tilbake med mamma og pappa, og etter hvert funnet ut at det er det jeg kan tenke meg å drive med, så da blir det vel Universitetet i Stavanger fra neste år.

- Hva gleder du deg mest til når du blir student?

- Det blir å treffe nye folk og se hvordan det blir å klare seg på egenhånd borte fra foreldre og venner .

Klassevenninne Johanne Holm (18) har en anelse om hva hun vil bli:

- Det står mellom profesjonsstudiet i psykologi eller rettsvitenskap, får se hva jeg kommer inn på. Det blir nok uansett studier i Oslo til neste år. Jeg kommer fra Tvedestrand og ønsker  meg vekk til en større plass.

 

- Hvorfor vil du bli enten jurist eller psykolog? 

- Det virker spennende, og det er mange jobbmuligheter. 

LES OGSÅ: Bildeserie: Beerfest på Campus Kristiania

 

Utdanning i Forsvaret

 

KUL PENN: Høyskolen i Hedmark hadde nok den minste og mest kreative studiekatalogen; en penn med rullgardin. 

På standen til Forsvaret står tre jenter og sanker informasjon. 

- Jeg er på messen fordi jeg gjerne vil bli sikrere på hva jeg har lyst til å bli. Jeg har lyst til å gå inn i Forsvaret og ta utdanningen min der, det står egentlig mellom markedsføring og politi, så vi får se, sier Linn Kjærland (18). 


Andrea Ingebrigstsen (18) er en av dem som allerede har klart for seg hvor hun havner neste år. 

- Jeg har allerede vært på sesjon og skal inn i Forsvaret. Jeg syns det høres veldig gøy ut, sier hun.

LES OGSÅ: IASTES næringslivsdag i Oslo

 

Friår

På standen til Adam & Eva-skolen blir Lisbeth Kåshagen (18) og Ingrid Vold (18) frisert av  av lærlingene Karoline Gudevang og Tine Evjen som er på messen for å reklamere for friørskolen de har gått på. 

- Jeg vet ikke helt hva jeg vil bli, mulighens frisør, men etter videregående vil jeg ta ett friår for å tjene litt penger, det er også en mulighet at jeg vil studere noe innenfor idrett, sier Vold.

Kåshaugen er enig i at friårsideen er veldig fristende. 

- Jeg tror jeg kommer til å ende opp som lærer, men først vil jeg ta et år fri for å jobbe, tjene penger og kanskje reise, sier hun.

LES OGSÅ: IAESTEs Næringslivsdag, Trondheim

 

Fotballspiller eller tannlege? 

Hos Go Study-standen finner vi  Mustafa Nadin Sarif og tar til seg informasjon om deres opplegg, selv om framtidsplanene han er relativt klare. 

- Jeg har flere studieplaner. Jeg vil gjerne bli fotballspiller eller tannlege. Nå går jeg på elektro på videregående. Hvis jeg blir fotballspiller kommer jeg til å jobbe innenfor elektro etterpå, men hvis jeg ikke blir det kommer jeg til å studere til å bli tannlege, sier han.


Plutselig høres dype mannestemmer i samstemt sang utover hallen. Det er mannskoret ved Dronning Mauds Minne Høyskole som har satt i gang. Guttene skal skape blest rundt førskolelæreryrket, og vil rekruttere flere gutter som førskolelærere. 

- Barna i barnehagen har behov for forbilder. Hjemme har de pappa, men det er veldig få menn i barnehagen, og man ser at menn er veldig populære der, sier førskolelærerstudent ved DMMH, Arve Husby.

- Hvorfor vil du bli førskolelærer?

- Jeg liker å jobbe med barn. Dessuten får menn jobb i barnehager. I dag er det kun 12 prosent menn i norske barnehager, så man blir nok tatt inn litt fortere, sier han.

DMMH har mer enn bare mannskoret med til messa. Her har de satt opp et bord og to digre stoler som man må klatre opp på for å i det hele tatt greier å komme seg opp. Meningen er at man skal klatre opp for å bli tatt bilde av. På bildet står det også en påminnelse om søknadsfristen til skolen. 

LES OGSÅ: Se bildene fra SBIO-ballet

 

- Hvor er Hedmark?

Høyskolen i Hedmark sin stand er enkel å få øye på, her er nemlig temafargen turkis, og de som står på standen er alle iført turkise gensre. Her har de også uten tvil den mest kreative studiekatalogen, nemlig en penn hvor man kan dra ut et ark som en rullegardin hvor alle studietilbudene kommer fram. 


Magnus Aga som studerer virituell kunst og skogbruksstudenten Marius Flemmen Knudsen forteller velvillig om skolen sin til alle interesserte. 

- Hvilke spørsmål er det som går igjen?

De fleste spør om hvor Hedmark ligger, så spør de også om forskjeller og likheter på våre linjer og linjer på andre skoler og hva man kan gjøre når man er ferdig med å studere ved Høyskolen i Hedmark. 

- Hva er bra med skolen deres?

Det er en veldig bra høyskole hvor fagmiljøene er spisset, vi har også veldig engasjerte forelesere. Dessuten ligger skolen i et område hvor det er enkelt å få for eksempel prakisplass. Studiemiljøet er også veldig godt, sier de to studentene. 

SE FLERE BILDESERIER PÅ STUDENTTORGET.NO