Fra Træna i nord til Arendal i sør. Vi har evaluert programmene til Norges største festivaler.

Snart er eksamen over og sommeren kan endelig begynne. Mange velger turer utenlands for å slappe av, mens andre liker magiske sommerkvelder med god stemning og høy musikk. Vi liker begge deler og presenterer derfor StudentTorgets årlige festivalguide.

 

 

Norwegian Wood
Hvor
: I Oslo
Når: 10-13 juni
Headlinere: Opeth, Dum Dum Boys, Van Morrison og Mark Knopfler

 

Vurdering:

I år som tidligere, er Norwegian blant de første på festivalkartet. Og det blir alltid fullt og liv laga i Frognerparken i denne tidsperioden. I år må Norwegian Wood kunne sies å ha en vel voksen profil, selv med satsningen på Underwood-scenen hvor unge talenter som Casa Murilo, Blood Command og Phone Joan slipper til. Årets store trekkplaster er Mark Knopfler (søndag) fra Dire Straits og Van Morrison (lørdag), noe som garantert er en happening for litt eldre mennesker, men neppe trekker de store hordene med folk på din egen alder.

Forholdsvis dyrt er det også.

Pris: Festivalpass: 1825, (inkl. Billettavgift). Dagspass fra 490,- og oppover

 

 

Hovefestivalen

 

Hvor: Arendal
Når: 29 juni til 2. Juli
Headlinere: Muse, Massive Attack, Them Crooked Vultures, Arcade Fire, Vampire Weekend.


Vurdering:

Litt yngre profil blir det på sørlandet når Hove sparkes i gang for tredje gang. Økonomisk kluss fra tidligere år til tross; det ble festival på Tromøya i år også. Bookingprofilen bærer imidlertid litt preg av å være mer safe i år enn tidligere, med mange store navn- som naturligvis vil trekke et bredt og mangfoldig publikum.

Subjektivt sett er Hove-festivalen en av de beste å besøke med tanke på selve opplevelsen av å være der. Beliggende i skogen, delikat plassert ute på en øy avskjermet fra virkeligheten, har Toffen Gunnufsen og hans team klart å skape følelsen av å være del i et eget lite samfunn over noen dager. Tidligere har festivalen derfor satset på en forholdsvis særegen markedsprofil med egne pølser, miljøvennlige biler og den legendariske Hove-lapskausen. Legg til et stort festivalområde med flere store scener, og fint teltareale og du har en festival som kan kunsten å underholde både på og utenfor scenene.

Hove 2010 har et trygt program som mange vil nyte godt av, og har en rekke “repriser” som fort kan komme til å gjøre det stort igjen: Arcade Fire, Beach House og ikke minst Vampire Weekend.


Pris: 2130,- for festivalpass. Dagspass fra 835,-

LES OGSÅ: Trendy reisemål 2012

 

 

Moldejazz

 

Hvor: Molde
Når: 19 -24 juli
Headlinere: Missy Elliot, Karpe Diem, Jeff Beck og Bobby McFerrin

Vurdering:

Sommerens dyreste festival i denne guiden, arrangeres i Molde, og i år er det for 50. gang. Sett i en kulturhistorisk sammenheng er Moldejazz blitt en institusjon i norsk kulturliv. Festivalen som holdes i midten av Molde sentrum i en tidsperiode på fem dager, har bydd på mange store navn opp gjennom årene. Og selv om det kanskje ikke er noen på høyde med Leonard Cohen fra i fjor, er det fremdeles mye godt i vente i Romsdalen i år også.

Alt fra Missy Elliot og Karpe Diem til jazzlegendene Jeff Beck og Bobby McFerrin besøker Moldejazz i år, og salgstallene er som tidligere svært gode. Årsaken er naturligvis den magiske kombinasjonen med alt fra fløyelsmyk jazz til mer kommersielle og hardtslående artister – Moldejazz byr på noe for hele familien, men kan muligens bli i dyreste laget for den gjengse student.


Pris: 2700,- for ukespass, fra 330,- per konsert. (eks avgift)

LES OGSÅ: En flyktning krysser sitt spor

 

 

Træna

 

Hvor: Træna (øy utenfor Bodø)
Når: 8-10 juli
Headlinere: Lars Vaular, Kråkesølv, John Olav Nilsen og Gjengen, Stein Torleif Bjella.

33 nautiske mil ut på havet holdes kanskje Norges mest originale festival med tanke på beliggenhet. I kulissene lusker arrangørene av by:Larm og musikkfest, samt en av Bergens fremste musikkpromotører Erlend Øye. De lover naturligvis en heidundranes fest i nord.

På kort tid har Træna klart å etablere seg som et kjent festivalnavn, mye grunnet sin idylliske beliggenhet kombinert med spennende bookinger og god nordlansk festivalstemning. I år er fokuset i stor grad rettet mot kremen av skandinaviske artister og prisen på festivalen er overkommelig, hvis man ikke regner med tillegget for flybillett.

Pris: 1075,- for 3-dagers festivalpass, 1500 på festivalen (eksklusiv avgift)

LES OGSÅ: Fem billige storbyferier i sommer

 

 

Slottsfjellfestivalen

 

Hvor: Tønsberg
Når: 15 – 17 juli
Headlinere: Kelis, Belle & Sebastian, Dinosaur Jr. Mew.


Vurdering:

På høyden over Tønsberg ruver Slottsfjellet. Her holdes kanskje Norges best bevarte ”hemmelighet” Slottsfjellfestivalen. Ikke bare har arrangørene hellet med seg med tanke på beliggenhet og pris, de har også sommerens nest beste program. I fjor ble de kåret til årests beste festival.

Både i spennvidde og kvalitet er Slottsfjell overlegne i år: Liker du R´n´B kan du oppleve Kelis. Liker du indiepop kommer Stuart Murdoch med Belle & Sebastian. Er du av typen som liker hardere materiale kommer Dinosaur Jr., Clutch og Cumshots. I tillegg kommer en hel rekke spennende og hypede artister. Slottsfjell-ledelsen har tidligere uttalt at de har et ønske om å ta opp kampen om å være Norges ledende festival, og de nærmer seg med stormskritt for hvert eneste år.

Pris: Festivalpass: 1290,-   Dagspass: 600,- (eksklusiv avgifter)

LES OGSÅ: Gira på ferietur til eksotiske land? Hit kan du dra!

 

 

Sommerfest på Giske

 

Hvor: Giske (øy utenfor Ålesund)
Når: 30- 31 juli
Headlinere: Damien Rice, Serena Maneesh, Casiokids, Mark Kozelek.

Når du trodde at ting ikke kunne bli spesielt mye bedre i sommer, blir det nettopp det. På en liten øy ved navn Giske utenfor Ålesund holdes nemlig det som enkelt kalles Verdens beste festival, og som i år fort kan bli nettopp det.


Konseptet bak denne festivalen er at alt skal være gratis. Alle tar med mat og deler, bandene spiller gratiskonserter og selv parkering er frigitt avgift på denne dagen. I fjor var det så fullt på denne lille Øya under Aleksand Rybaks konsert at det ble meldt om trafikk-kø helt inn til sentrum. Med en bookingprofil som strekker seg fra det überkommersielle til det nyetablerte og hippe, har bakmennene til festivalen klart å skape seg et navn hvor både artister og publikum stortrives.

Pris: GRATIS – donasjoner mottas imidlertid med takk.

LES OGSÅ: Bypåske eller fjellpåske - har du planene klare?

 

 

Øyafestivalen

 

Hvor: Oslo
Når: 8-13 august
Headlinere: Pavement, Flaming Lips, Iggy & The Stooges, Robyn, Motorpshycho, M.I.A. og mange, mange fler.

Man kommer ikke utenom Øya. Ikke bare er den Norges største festival, den har også det desidert beste programmet. Øyafestivalen er en kulturinstitusjon i Norge, og har gjennom en årrekke vært det viktigste stedet for musikkinteresserte å oppleve nye band. I år er programmet så sterkt at det er knapt mulig å komme med noen innvendinger mot det i det hele tatt. I tillegg har festivalen åpnet enda en ny scene kalt: MiniØya for barnefamilier, utvidet området ytterligere og forsterket sin miljøprofil. Pavement og Flaming Lips gjør sine første konserter på norsk jord på lenge, og ikke minst Norges første møte med verdens heiteste artist M.I.A. skal bli utrolig spennende.


Øya er blant festivalguidens dyreste opplevelser, det er som oftest trangt, slitsomt og elendig vær når man er der, men det er lite som kan overgå festivalopplevelsen man får i Middelalderparken i august. Min sterkeste subjektive anbefaling i år er den lille elektronikaartisten Panda Bear, kombinert med knallsterkt program under Øyanatt med blant annet The Low Anthem, Caribou og Four Tet.

Pris: Festivalpass: 1940,- . Dagspass: 645 + avgifter kr. 35